nowotarżanin napisał(a):nitomen napisał(a):czy do wjazdu do Graz wymagaja naklejki o normie euro ?
te przepisy typu druga kamizelka,linka i zarowka sa jednak wymagane dla Aut zarejestrowanych w Polsce czy nie ? mam xenowy i zapasowe zarowki to koszt kilku stowek .. a zarowki mam swieze..wiec szybko raczej nie padna ..
Doposażanie swojego auta na wyjazd zagraniczny nie ma uzasadnienia prawnego, kwestie te reguluje Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym. Wynika z niej, że lokalna policja nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, jeśli są one wyposażone zgodnie z prawem wynikającym z rodzimych rozporządzeń. W praktyce oznacza to, że poruszając się autem na polskich tablicach przez kraje, który przystąpiły do konwencji, musimy mieć tylko gaśnicę i trójkąt. Przepisy zawarte w konwencji wiedeńskiej mają pierwszeństwo względem ustaw krajowych. Tyle jeżeli chodzi o przepisy, ale zdrowy rozsadek podpowiada, że niektóre dodatkowe przedmioty mogą się przydać, z pewnością należą do nich kamizelka odblaskowa, którą dla własnego bezpieczeństwa powinniśmy mieć na sobie, jeśli wychodzimy z pojazdu w miejscu nieprzystosowanym do jego zatrzymywania, oraz dobrze wyposażona apteczka.
Z tego co kiedyś doczytałem (źródło: infor.pl/moto) to z kamizelką odblaskową to tak nie do końca ponieważ nie jest traktowana jako wyposażenie samochodu tylko "osobiste" i na przykład musimy się stosować do przepisu w państwie w którym wymaga się \tyle kamizelek ile osób (poprawcie jeśli się mylę)