Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 06.05.2016 11:24

Jesli ograniczenie do 100 km/h to raczej nie tyczyło sie LKW bo one ustawowo maja 80, a ogranicznik na 90 km/h.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 06.05.2016 11:28

marwyk napisał(a):Jesli ograniczenie do 100 km/h to raczej nie tyczyło sie LKW bo one ustawowo maja 80, a ogranicznik na 90 km/h.

To jaki trzyliterowy (max czteroliterowy) skrót mógł być pod znakiem? To chyba było na znakach z dynamiczną zawartością.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.05.2016 11:38

kojacek napisał(a):Tak mi się przypomniało-w zeszłym roku zwróciłem uwagę na ograniczenia prędkości na autostradzie za Wiedniem (w stronę Grazu)-było chyba 100km/h z dopiskiem... no właśnie nie pamiętam jakim. Jeśli LKW-to znaczy, że ciężarówki, ale może tam było coś innego.
Pamięta ktoś coś?

Domyślam się że chodzi jednak o podpis IG-L.
Jest to ograniczenie prędkości ze względu na wzrost zanieczyszczenie powietrza. Wprowadzane jest automatycznie, fotoradary też się przestawiają...
Temat był kiedyś na forum poruszany. Wprowadzili to chyba w 2011 czy 2012.
Ostatnio edytowano 06.05.2016 11:45 przez Dawigs, łącznie edytowano 2 razy
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.05.2016 11:41

kojacek napisał(a):
marwyk napisał(a):Jesli ograniczenie do 100 km/h to raczej nie tyczyło sie LKW bo one ustawowo maja 80, a ogranicznik na 90 km/h.

To jaki trzyliterowy (max czteroliterowy) skrót mógł być pod znakiem? To chyba było na znakach z dynamiczną zawartością.

Tak, informacje są na tablicach zmiennej treści (tak to się chyba u nas nazywa :D )
JanuszB
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanuszB » 06.05.2016 12:00

Jeżeli było to pod stałym znakiem ograniczenia prędkości 100 km/h to mogło być NASS -"mokro" i oznacza ograniczenie obowiązujące na danym odcinku przy mokrej jezdni.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 06.05.2016 12:46

Hmmm... skleroza nie boli co prawda, niby zdjęcie też żadne nie przyszło, a od sierpnia już trochę czasu upłynęło. Inna sprawa, że jechałem pewnie z 15-20 licznikowe więcej niż na znakach z tym dopiskiem.
Prędzej jestem skłonny przychylić się do IG-L, niż NASS, ale czy to ograniczenie byłoby daleko od miasta? W trasie? Widziałem to rano (pewnie koło 5-6) w okolicach najwyżej przebiegającego fragmentu autostrady Wiedeń-Graz.
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 06.05.2016 12:51

Tak mogło być z dala od miasta - oni dbają o ekologie
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.05.2016 17:11

W ubiegłym roku trafiliśmy na to ograniczenie wracając z Cro. Było to gdzieś na górskim odcinku ale dokłanie nie pamiętam w którym miejscu. Co do ograniczeń prędkości podczas deszczu to faktycznie w wielu miejscach są klasyczne znaki.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 06.05.2016 23:39

Dawigs napisał(a):W ubiegłym roku trafiliśmy na to ograniczenie wracając z Cro. Było to gdzieś na górskim odcinku ale dokłanie nie pamiętam w którym miejscu. [...]

Piszesz o znakach, o które pytałem?
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 08.05.2016 15:55

kojacek napisał(a):
Dawigs napisał(a):W ubiegłym roku trafiliśmy na to ograniczenie wracając z Cro. Było to gdzieś na górskim odcinku ale dokłanie nie pamiętam w którym miejscu. [...]

Piszesz o znakach, o które pytałem?

Tak, było to oznaczenie IG-L z ograniczeniem do 100km/h. Tak jak pisał marvyk jeśli trafiłeś na tablicach zmiennej treści ograniczenie do 100 km/h na 100% nie dotyczyło ono ciężarówek bo one powyżej tego ograniczenia nie mogą się poruszać. Inna sprawa, że miejscowi nie stosują się zbytnio do tego. Ale oni wiedzą, gdzie stoją radary a dodatkowo podobno policja austriacka ma taryfę ulgową dla swoich.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2016 17:15

To jest taki znak:
Obrazek

Na przykład
w Tyrolu , na autostradzie z Niemiec do Włoch,
kiedy zanieczyszczenie powietrza jest wysokie, wprowadzono ograniczenie prędkości dla samochodów osobowych z 130km / h do 100km godzinę.
http://pl.urbanaccessregulations.eu/cou ... ?showall=1

Obrazek

Raz coś takiego przeżyłem, WSZYSCY jechali 110 ( tolerancja wynosi 10% ) :wink:
Prędkość mierzą radary przy autostradzie i automatycznie cykają fotki, a nie policaje w krzakach, więc nikt Austriakom nie odpuści :wink:

Można to wprowadzić także w innych miejscach w Austrii :!: :!: :!:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.05.2016 18:23

Tam juz jest od wielu lat.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 08.05.2016 18:30

Lednice napisał(a):Można to wprowadzić także w innych miejscach w Austrii :!: :!: :!:

No to było w innym miejscu-na trasie Wiedeń-Graz, gdzieś w okolicach najwyższego fragmentu tej trasy, ale już o tym pisałem ;)
Na szczęście nie dostałem żadnych pozdrowień, może po prostu za wolno jechałem? :) W zasadzie jeśli miałem niecałe 120 licznikowych to było w okolicach 110 w rzeczywistości.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2016 18:44

Ja nie wiem, jak policja austriacka faktycznie ustawia te radary,
zapewne poza terenem zabudowanym +20 :roll:

Ale w terenie zabudowanym jak jest 50, to nikt powyżej 60 nie jedzie :roll:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 08.05.2016 23:28

Lednice napisał(a):Ja nie wiem, jak policja austriacka faktycznie ustawia te radary,
zapewne poza terenem zabudowanym +20 :roll:

Ale w terenie zabudowanym jak jest 50, to nikt powyżej 60 nie jedzie :roll:

Bardzo możliwe-nie wiem. W zabudowanym to z reguły mnie tempomat prowadzi w okolicach 50/55 licznikowych a poza-też w okolicach tego, co na znakach, chyba że jakieś dodatkowe literki się tam pojawią ;) ale to nieświadomie, choć wiem, że to nic nie tłumaczy ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies