Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojto19a
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojto19a » 02.06.2015 08:15

Hmm nie jestem na 100% pewien, jeśli jest inaczej niech ktoś mnie poprawi, ale wydaje mi się, że w przypadku awarii samochód powinni opuścić wszyscy pasażerowie i przejść za barierę energochłonną, nie można stać przed ani za samochodem.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 02.06.2015 08:24

wojto19a napisał(a):Hmm nie jestem na 100% pewien, jeśli jest inaczej niech ktoś mnie poprawi, ale wydaje mi się, że w przypadku awarii samochód powinni opuścić wszyscy pasażerowie i przejść za barierę energochłonną, nie można stać przed ani za samochodem.

MAsz racje ubieramy kamizelki i wynocha za barierkę .NIe wolno stać na jezdni .
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 25.06.2015 15:02

Szczerze mówiąc gubię się w PL przepisach więc jadąc przez 4 państwa to już w ogóle lekko mnie głowa boli.
Mój syn już wyrósł z fotelika w PL (ma ponad 150cm).
Czy któryś z tych krajów wymaga aby jadąc z tyłu musiał nadal siedzieć w foteliku dziecięcym (PL, CZ, A, SLO, HR) ?

Co do kamizelek to w przepisach jest o tym iż trzeba mieć tyle ile będzie ludzi na zewnątrz pojazdu w czasie ew. awarii lub innego zdarzenia.
Jak zwykle przepisy są po prostu interpretowane i jeżeli zaczniemy się kłócić to nam dowalą mandat za brak kamizelek bo wystarczy argument "Co w przypadku pożaru samochodu ?".
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.06.2015 15:17

kaeres napisał(a):Czy któryś z tych krajów wymaga aby jadąc z tyłu musiał nadal siedzieć w foteliku dziecięcym (PL, CZ, A, SLO, HR) ?

Może tu coś znajdziesz...
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 13.07.2015 19:51

Czy ktoś z forowiczów jeździ na takich światełkach DRL:
h t t p://w w w.dzienne.eu/do_pobrania/300.pdf
i miał kontrolę?
Czy takie światła są dopuszczalne za granicami PL?

P.S. usunąć spacje...
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 13.07.2015 20:01

Yanush jak wstawisz właściwy link to może ktoś się zapozna i odpowie :!:
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 13.07.2015 20:33

anakin napisał(a):
kaeres napisał(a):Czy któryś z tych krajów wymaga aby jadąc z tyłu musiał nadal siedzieć w foteliku dziecięcym (PL, CZ, A, SLO, HR) ?

Czy przypadkiem w tym odnośniku, jeśli chodzi o Austrię nie ma błędu z wiekiem? Podają 14 lat .
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 13.07.2015 22:06

endryu napisał(a):Yanush jak wstawisz właściwy link to może ktoś się zapozna i odpowie :!:

Za młody (stażem na tym forum) jestem jeszcze...
Dopisałem - usunąć spacje (z adresu)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2015 22:29

endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 13.07.2015 23:51

W przytoczonym linku jest instrukcja montażu modułu sterującego. Jak będzie link z danymi i wyglądem lamp to może ktoś coś napisze. Jeżeli chodzi o sposób działania świateł DRL w linku modułu to jest właściwy.
monika313
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika313 » 15.07.2015 09:28

nowy100 napisał(a):
anakin napisał(a):

Czy przypadkiem w tym odnośniku, jeśli chodzi o Austrię nie ma błędu z wiekiem? Podają 14 lat .

Ten artykuł chyba jest napisany zanim Cro weszła do Unii bo jest wymagany paszport ...
A jeśli chodzi o Austrię i dzieci to chyba jest coś namieszane z tymi pasami i w ogóle ...
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 15.07.2015 09:52

Yanush napisał(a):Czy ktoś z forowiczów jeździ na takich światełkach DRL:

:?: :?: :?: :?:
Kolego czy chodziło Ci o jakieś konkretnie światła czy tez o używanie modułu DRL do np. świateł długich swojego samochodu?
Jeśli chodzi o zestawy DRL to jeśli są one prawidłowo zamontowane na samochodzie (odp. wysokość, rozstaw świateł itp), maja homologacje np E8 i RL trwale umieszczone w widocznym miejscu na kloszach oraz co nie mniej ważne - są używane właściwie (np. w tunelach zapalamy drogowe :!: ) to nie powinno być kłopotów za granicą. Jednak jeśli pytasz o podpięcie modułu DRL np. pod "długie" czy halogeny to moim zdaniem (zresztą tak jak i w Polsce) wszystko zależny od kontrolującego policmana. Takie rozwiązanie mimo, że dość popularne u nas ma jedna wadę. Stare klosze nie maja homologacji na RL. Tylko i aż tyle. Takie rozwiązanie (bez dodatkowych świateł DRL) jest co prawda stosowane w kilku popularnych modelach min. VAG ale tam jest to seryjna instalacja. Jeśli nie masz pewności jedź "po staremu" i nie kuś losu.
gregorypets
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregorypets » 15.07.2015 09:55

Ja natrafiłem na fajną stronę z przepisami w krajach UE:
ww w.camprest.com/pl/przepisy-ruchu-drogowego/Chorwacja

Są na niej wszystkie informacje dotyczące obowiązkowego wyposażenia auta, prędkości alkoholu, dzieci itp. :) polecam (oczywiście trzeba zlikwidować spację)
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 15.07.2015 10:28

Crocodyl napisał(a):Jednak jeśli pytasz o podpięcie modułu DRL np. pod "długie" czy halogeny to moim zdaniem (zresztą tak jak i w Polsce) wszystko zależny od kontrolującego policmana. Takie rozwiązanie mimo, że dość popularne u nas ma jedna wadę. Stare klosze nie maja homologacji na RL. Tylko i aż tyle. Takie rozwiązanie (bez dodatkowych świateł DRL) jest co prawda stosowane w kilku popularnych modelach min. VAG ale tam jest to seryjna instalacja.

O takie moduły pytam. Producent tych modułów twierdzi, że nic nie łamie prawa ponieważ nie jest zmieniana konstrukcja lampy, żarówki, itd...
Crocodyl napisał(a):Jeśli nie masz pewności jedź "po staremu" i nie kuś losu.

Wiesz.. ja wyrosłem z lat "szpanu", te lampy chcę po to używać aby "zaoszczędzić" trochę energii, którą spożytkować mam zamiar na lodówkę elektryczną (40l) no i klima podczas jazdy, nawi, kamerka, telefon...
Przydałaby się mała elektrownia (wiatrowa?) :-)
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 15.07.2015 10:53

Yanush napisał(a):Wiesz.. ja wyrosłem z lat "szpanu", te lampy chcę po to używać aby "zaoszczędzić" trochę energii, którą spożytkować mam zamiar na lodówkę elektryczną (40l) no i klima podczas jazdy, nawi, kamerka, telefon...
Przydałaby się mała elektrownia (wiatrowa?)

Z tym "bilansem energetycznym :wink: " nie powinno być tak źle. Navi, kamerka czy telefon nie pobierają aż tak dużo prądu. Co do lodówki sam mimo, że mam lodówkę samochodowa z zasilaniem 12/220V od kilku lat w czasie podróży uruchamiam ja tylko w czasie noclegu tranzytowego (jesli w pokoju nie ma lodówki). Na drogę wkładam do dobrze ochłodzonej lodówki (na na noc przed pakowaniem wkładam butelkę zamrożonej wody) wkładam zamrożone lub b. dobrze schłodzone towary a uzupełniam je 2-3 wkładami chłodzącymi. Wszytko elegancko dociera na miejsce a wkłady przydają się jeszcze na plażę. Co do modułu to popytaj jeszcze na forum swojego samochodu. Tam z pewnością znajdziesz potrzebne informacje także dotyczących podróży zagranicznych. Jeśli już jesteś zdecydowany na taki moduł to kup sprawdzonego producenta (b. dobre opinie ma np. Lepard) z możliwością regulacji natężenia świecenia (najczęściej od 30 do 70%) albo poszukaj czy do Twojego rydwanu nie można np. zamontować dziennych z nowszego modelu lub zamontować zestawu w fabrycznych otworach czy po wymianie maskownicy. Tak aby to działało, nie drażniło PP i diagnostów oraz nie waliło Agro-tuningiem :mrgreen:
A co do tego " nie łamania prawa" przez zastosowanie modułu to fakt nie zmienia się konstrukcja lampy tylko "rozszerza się" jej przeznaczenie. A to już wybiega poza homologację. Temat morze ile głów tyle opinii. A i tak na końcu racje ma kontrolujący (szczególnie za granica).
Ostatnio edytowano 15.07.2015 11:00 przez Crocodyl, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies