Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 20.05.2015 17:44

Drut napisał(a):Absolutnie zgadzam sie z tobą , moja córka raczej na pewno nie zniesie całej trasy z tyłu i w dodatku na poddupniku i wcale się jej nie dziwie, ale jakoś trzeba będzie to rozwiązać! A tak z praktyki to wasze pociechy które są w podobnym wzroście i wieku jak podróżują ? Z przodu czy z tyłu ?

Ale dlaczego? że sama jedzie?
Moje dzieci aktualnie 15 (coś koło 170cm z haczykiem) i prawie 12 (muszę ją zmierzyć) - żadne nie jeździ z przodu, bo z tyłu są ich miejsca po prostu, tak je nauczyłam i nie ma dyskusji niestety :)
i chodzi tu o bezpieczeństwo.
Całkiem najstarszy jeśli jechał a wszystkie 5 miejsc było zajętych - również w tyle, mimo, że większy od rodziców :)
Drut
Odkrywca

Postnapisał(a) Drut » 20.05.2015 17:49

Pewnie większość tatusiów to czeka,prędzej czy póżniej ale tu masz rację Malucha to teraz tylko z sentymentu bym kupił a nie bezpieczeństwa choć ładny i nie zgnity 126p pewnie droższy niż np.Golf 3
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.05.2015 17:51

Jestem ciekaw jak będzie rozstrzygnięty dylemat dzieciaków które mają np. 15 lat i nie przekroczyły wzrostu 150cm? :)
Drut
Odkrywca

Postnapisał(a) Drut » 20.05.2015 17:54

Bardzo dobre pytanie ! przepis mówi że 12 lat i min 150 cm wzrostu a nie że 12 lat lub 150 cm chyba że źle interpretuję
I dobrze że nie wprowadzili od 160 cm ! bo bym żone wygnał do tyłu albo z przodu na podstawce! ale by były jaja!!
Ostatnio edytowano 20.05.2015 17:57 przez Drut, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.05.2015 17:57

Drut napisał(a):Bardzo dobre pytanie ! przepis mówi że 12 lat i min 150 cm wzrostu a nie że 12 lat lub 150 cm chyba że źle interpretuję

Wiek już nie gra żadnej roli. Ważny jest wyłącznie wzrost. Taki nastolatek wg przepisu powinien jechać w foteliku :)
Drut
Odkrywca

Postnapisał(a) Drut » 20.05.2015 18:00

U nas wg zmian w kodeksie drogowym to tak ale czy na pewno w całej UE ( A / CZ / SLO/ itd do Cro? )
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.05.2015 18:02

Drut napisał(a):I dobrze że nie wprowadzili od 160 cm ! bo bym żone wygnał do tyłu albo z przodu na podstawce! ale by były jaja!!

Mowa jest o dzieciach czyli do 18go roku życia.
Drut
Odkrywca

Postnapisał(a) Drut » 20.05.2015 18:05

Wiem ! żartowałem ! ale czy na pewno w przepisach UE chodzi tylko o wzrost?
Drut
Odkrywca

Postnapisał(a) Drut » 20.05.2015 18:14

Bocian napisał(a):
Drut napisał(a):Bardzo dobre pytanie ! przepis mówi że 12 lat i min 150 cm wzrostu a nie że 12 lat lub 150 cm chyba że źle interpretuję

Wiek już nie gra żadnej roli. Ważny jest wyłącznie wzrost. Taki nastolatek wg przepisu powinien jechać w foteliku :)

Czyli wg kolegi dziecko które niema jeszcze 12 lat a przekroczyło 150 cm może jeżdzić bez podstawki z tyłu i z przodu? bo już sie gubię! dotyczy tylko RP czy też UE?
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.05.2015 18:16

W PL może. Ja tak to rozumiem.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2015 18:24

Ja też to tak rozumiem 8)

Nie ma czegoś takiego jak przepisy UE w tej sprawie, każdy kraj ma swoje :roll:
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 20.05.2015 19:45

Drut napisał(a):Czyli wg kolegi dziecko które niema jeszcze 12 lat a przekroczyło 150 cm może jeżdzić bez podstawki z tyłu i z przodu? bo już sie gubię! dotyczy tylko RP czy też UE?

Na poprzedniej stronie masz napisane jak to wygląda w poszczególnych krajach przez które jedziesz.
Ale mam wrażenie, że nie interesują Cię przepisy, tylko akceptacja dla pomysłu wożenia dzieciaka z przodu.
Jak dla mnie możesz go wozić nawet w bagażniku.
Płacz się zacznie od 100 ojro w górę (o mandacie mowa).

Przepis jest przepisem.
Czy się to komuś podoba czy nie.
Może być głupi, bezsensowny czy idiotyczny - to bez znaczenia.
Przynajmniej dopóki ktoś go nie zmieni czy nie zmodyfikuje.

I życzę powodzenia w negocjacjach z gliniarzami na trasie.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.05.2015 19:56

Pomysł dopuszczający jazdę dziecka o wzroście ponad 135 cm z tyłu auta zapiętego w pasy bezpieczeństwa bez fotelika budzi kontrowersje wśród fachowców. Twierdzą, że dziecko może wysunąć sie z pasów, pas idzie przez szyje w wielu przypadkach i że część biodrowa może zgnieść narządy wewnętrzne w momencie wypadku...
Drut
Odkrywca

Postnapisał(a) Drut » 20.05.2015 20:10

Chodziło mi tylko o wypowiedź innych kierowców którzy częściej niż ja jeżdżą po europie. Ze zmianami przepisów się już zapoznałem.
A co do twojego komentarza to masz rację nie komentuj jak nie wiesz o co chodzi a tłumaczył ci nie będę!
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 20.05.2015 20:14

Drut napisał(a):A co do twojego komentarza to masz rację nie komentuj jak nie wiesz o co chodzi a tłumaczył ci nie będę!

Szczerze?
Nie mam bladego pojęcia.
Może inni Ci napiszą to co chcesz przeczytać.

Vaya con dios.... :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies