Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 28.06.2011 09:45

smoki
Rewelacyjna robota! Super pomysł z tymi kolorami.

Dodałbym małe uzupelnienie do Serbii: nie ma możliwości wjazdu do Serbii z Kosowa, jeśli wjazd do Kosowa nastąpił od strony Albanii, Macedonii lub przez port lotniczy w Prisztinie.
Oczywiście wątpię żeby ktoś był na tyle odważny, żeby się w rejon Kosowa zapuszczać, ale nigdy nic nie wiadomo.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2011 09:52

Raul73 napisał(a):smoki
Rewelacyjna robota! Super pomysł z tymi kolorami.

Dodałbym małe uzupelnienie do Serbii: nie ma możliwości wjazdu do Serbii z Kosowa, jeśli wjazd do Kosowa nastąpił od strony Albanii, Macedonii lub przez port lotniczy w Prisztinie.
Oczywiście wątpię żeby ktoś był na tyle odważny, żeby się w rejon Kosowa zapuszczać, ale nigdy nic nie wiadomo.

Dodane :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2011 11:54

ufokking napisał(a):
smoki3 napisał(a):
ufokking napisał(a):smoki3 bardzo dziękuje za twoja prace świetna robota

i może się mylę ale czy w Bośni i Hercegowinie nie trzeba "zielonej karty" :wink:

Tak znalazłem w wymaganiach ubezpieczeniowtch auta na Bośnię i Hercegowinę.

W tamtym roku jechałem przez B i H. Pan w Warcie powiedział też, że nie trzeba zielonej karty. Ponieważ nie wiedziałem czy czasami nie będę jechał do Czarnogóry poprosiłem o je wypisanie ( niewielki wydatek) :wink: .

No to teraz ja juz nic nie wiem może by poszukać w przepisach bo ja mam wykupiona zielona kartę i czarno na zielonym pisze jak byk ze obowiązuje w BiH i jest obowiązkowa, a ta strona tez to potwierdza

http://pbuk.pl/index.php?option=com_con ... &Itemid=21

chodzi o to żeby nie wprowadzać niepotrzebnie innych w błąd

Póki co poprawię, ale sprawdzę z innego źródła (tą stronę też oglądałem).

Pozdrawiam.

smoki3

Zwróciłem się z prośbą o wyjaśnienie do Ambasady RP w Sarajewie.
Otrzymałem odpowiedź:

Szanowny Panie,

Posiadanie "Zielonej karty" jest niezbędne przy wjeździe na terytorium BiH.

Z poważaniem
Beata Zatović
Sekretariat Ambasady RP w Sarajewie

Serdeczne Podziękowania dla Pani Beaty Zatović.
ufokking
Cromaniak

Postnapisał(a) ufokking » 28.06.2011 12:09

smoki3 napisał(a):
ufokking napisał(a):
smoki3 napisał(a):
ufokking napisał(a):smoki3 bardzo dziękuje za twoja prace świetna robota

i może się mylę ale czy w Bośni i Hercegowinie nie trzeba "zielonej karty" :wink:

Tak znalazłem w wymaganiach ubezpieczeniowtch auta na Bośnię i Hercegowinę.

W tamtym roku jechałem przez B i H. Pan w Warcie powiedział też, że nie trzeba zielonej karty. Ponieważ nie wiedziałem czy czasami nie będę jechał do Czarnogóry poprosiłem o je wypisanie ( niewielki wydatek) :wink: .

No to teraz ja juz nic nie wiem może by poszukać w przepisach bo ja mam wykupiona zielona kartę i czarno na zielonym pisze jak byk ze obowiązuje w BiH i jest obowiązkowa, a ta strona tez to potwierdza

http://pbuk.pl/index.php?option=com_con ... &Itemid=21

chodzi o to żeby nie wprowadzać niepotrzebnie innych w błąd

Póki co poprawię, ale sprawdzę z innego źródła (tą stronę też oglądałem).

Pozdrawiam.

smoki3

Zwróciłem się z prośbą o wyjaśnienie do Ambasady RP w Sarajewie.
Otrzymałem odpowiedź:

Szanowny Panie,

Posiadanie "Zielonej karty" jest niezbędne przy wjeździe na terytorium BiH.

Z poważaniem
Beata Zatović
Sekretariat Ambasady RP w Sarajewie

Serdeczne Podziękowania dla Pani Beaty Zatović.

smoki3 bardzo dobra robota sprawa już jest jasna. Tą informacje powinno sie umiescic w tematach doczyących "zielonej karty" i zamknac niepotrzbne dyskusje.
Jeszcze raz dzieki za konkretne informacje :P
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2011 15:42

Włochy dopisane. :lol:
espeso
Cromaniak

Postnapisał(a) espeso » 29.06.2011 09:21

mam wątpliwości co do BiH ponieważ osobiście płaciłam za kawałek jazdy autostradą ... co prawda w 2009 ale jednak.

I pytanie mam co do Albanii.... czy są jakies wiadomości na ten temat? ja znalazłam ale wszystko stare z 2008 roku ... że np potrzebne jest miedzynarodowe prawo jazdy???
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2011 20:17

Niemcy dopisane. :lol:

espeso napisał(a):mam wątpliwości co do BiH ponieważ osobiście płaciłam za kawałek jazdy autostradą ... co prawda w 2009 ale jednak.

Mógłbyś podać gdzie, to było i na jakiej trasie ?

espeso napisał(a):I pytanie mam co do Albanii.... czy są jakies wiadomości na ten temat? ja znalazłam ale wszystko stare z 2008 roku ... że np potrzebne jest miedzynarodowe prawo jazdy???

Albania w opracowaniu. :wink:
espeso
Cromaniak

Postnapisał(a) espeso » 30.06.2011 07:25

to było gdzieś między Zenica a Sarajewem .... ale to był 2009 rok nie wiem jak wyglądają teraz

to tylko plany :wink: http://bs.wikipedia.org/wiki/Autoput_A1 ... ercegovina)

a tu parę faktów http://bihamk.ba/spi/servisne-informaci ... u-bih.html

aczkolwiek nie wiem na ile to aktualne
espeso
Cromaniak

Postnapisał(a) espeso » 30.06.2011 07:37

http://i50.tinypic.com/sz7w1z.jpg

Pay Toll Kakanj u/c
takie coś znalazłam właśnie
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2011 09:10

espeso napisał(a):to było gdzieś między Zenica a Sarajewem .... ale to był 2009 rok nie wiem jak wyglądają teraz

to tylko plany :wink: http://bs.wikipedia.org/wiki/Autoput_A1 ... ercegovina)

a tu parę faktów http://bihamk.ba/spi/servisne-informaci ... u-bih.html

aczkolwiek nie wiem na ile to aktualne

Poprawione :lol: Dziękuję.
Mosqito
Cromaniak

Postnapisał(a) Mosqito » 30.06.2011 09:50

Cześć.
Odnośnie Czech - maksymalna prędkość na drogach ekspresowych (Ryhlnostni silnice) to 130 km/h.
Poza tym świetna robota.
Dzięki
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2011 11:14

Mosqito napisał(a):Cześć.
Odnośnie Czech - maksymalna prędkość na drogach ekspresowych (Ryhlnostni silnice) to 130 km/h.
Poza tym świetna robota.
Dzięki

Dzięki, ale znalazłem jeszcze inaczej 8O Co o tym sądzisz ?
Mosqito
Cromaniak

Postnapisał(a) Mosqito » 30.06.2011 11:25

Z tego co pamiętam sprzed 3 dni :lol: tak jest i w Czechach i na Słowacji ale zawsze wtedy stoi znak ograniczenia prędkości. Nie pamiętam tylko czy w Bratysławie stał 80km/h czy 90km/h.
Szczerze mówiąc - ja bym zostawił te 130km/h z dopiskiem: "chyba ze znaki stanowią inaczej"
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2011 11:30

Mosqito napisał(a):Z tego co pamiętam sprzed 3 dni :lol: tak jest i w Czechach i na Słowacji ale zawsze wtedy stoi znak ograniczenia prędkości. Nie pamiętam tylko czy w Bratysławie stał 80km/h czy 90km/h.
Szczerze mówiąc - ja bym zostawił te 130km/h z dopiskiem: "chyba ze znaki stanowią inaczej"

Się rozumie samo przez się. Poprawione. :lol:
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 30.06.2011 13:46

Nie wiem jak w Czechach, ale na Słowacji na autostradach w terenie zabudowanym zawsze stoją ograniczenia do 90 km/h - dotyczy to szczególnie całej Bratysławy. Już nie raz się zdarzyło, że ktoś wyjeżdżając ze stacji benzynowej o tym zapomniał i była pokuta
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies