FUX napisał(a):gusia-s, czy jak Tobie tam. Czy Ty z siebie robisz kretynkę czy z nas chcesz zrobić?!
Czy w bagażniku jest miejsce przeznaczone do przewozu osób wyposażone w pasy bezpieczeństwa; tak czy nie?
Iż są ludzie sprawni inaczej, już się na forum przekonaliśmy po ich wpisach...
Bocian napisał(a):Art 86 KW.
Tak z ciekawości to na czym polegała ta nieprawidłowość w sposobie zatrzymania?
Pisałaś o tym za co policjant obligatoryjnie zatrzymuje PJ a nie za co może zatrzymać.
Lednice napisał(a):Gusia
Ja napisałem wcześniej o środku karnym, jakim jest zatrzymania prawa jazdy, w odpowiedzi dostałem wykaz kar
Czyli całkiem coś innego
baunty napisał(a):A co będzie jeśli przyłapany na wykroczeniu powie, że zapomniał prawka - wtedy policjant wnioskuje o zatrzymanie, a ktoś może jeździć za kółkiem przynajmniej do czasu rozstrzygnięcia sądowego ?
FUX napisał(a):Czy w bagażniku jest miejsce przeznaczone do przewozu osób wyposażone w pasy bezpieczeństwa; tak czy nie?
gusia-s napisał(a):
Policjant może, ale nie musi zatrzymać prawo jazdy, gdy zachodzi uzasadnione podejrzenie, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów.
garbowski napisał(a):FUX napisał(a):Czy w bagażniku jest miejsce przeznaczone do przewozu osób wyposażone w pasy bezpieczeństwa; tak czy nie?
jest, i jak tak mam..a problem polega na tym że na ileś już kontroli drogowej nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć czy dzieci tam przewożone muszą siedzieć na tz. poddupnikach czy mogą bez.
Lednice napisał(a):Miałem nie odpowiadać, ale takie sprowadzanie sprawy do absurdu i mnożenie sztuczek prawniczych jest już lekko irytujące
Z przewożeniem kogoś w bagażniku chodzi o rażącą głupotę i jeśli tak łagodna policja jak w Polsce za to zatrzymuje prawo jazdy, to nie wiem nad czym tu dywagować Co z takim kierowcą można zrobić innego
Pogadać o pogodzie, poklepać po ramieniu i może jeszcze pogratulować
Zatrzymanie prawa jazdy ma uniemożliwić kierowcy dalsze takie wyczyny, a o karze zadecyduje sąd.
Lednice napisał(a):W podanych przypadkach się policjanci się zlitowali i co z tego wynika
Lednice napisał(a):To są przykłady z 2007 i 2009 roku, my żyjemy w roku 2014
Policja może zatrzymywać prawko w roku pańskim 2014, bo jest to rażące naruszenie przepisów i to robi.
Lednice napisał(a):Mamy coś takiego tolerować twoim zdaniem Chyba tak
gusia-s napisał(a):Jeszcze raz podkreślam, nie popieram takiego zachowania, nie próbuję usprawiedliwiać osób tak postępujących - chciałam tylko dociec skąd pochodzi teoria o odbieraniu prawka za przewóz osób w bagażniku ....
Lednice napisał(a):Świadomie i celowo chciałaś przekonać forumowiczów, że za wożenie ludzi w bagażniku prawa jazdy nie mogą zatrzymać
A to nie jest prawdę Można mieć za to bardzo duże problemy i jak podałem w linku, takie problemy ludzie mają. Prawo jazdy zostało zatrzymane zgodnie z przepisami., A za granicą jest dopiero prze...
Lednice napisał(a):To jest tylko środek karny, karę wymierza sąd.
Bea.ta napisał(a):Jędrek - siedzenie na poddupnikach czy w fotelikach określa waga i/czy wzrost dziecka, po to się je tak wozi, żeby w czasie jakbyco - nie zaszkodzić dzieciakowi pasem przechodzącym przez szyję.
Nie ma się co zastanawiać jaki jest przepis, tylko brać bezpieczeństwo dziecka pod uwagę przecież
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi