Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 29.10.2014 14:36

Lednice napisał(a):Ktoś napisał tu na forum, że we Włoszech wozili kolegę w bagażniku kombika, przez wiele kilometrów wąskimi drogami, gdzie każda kolizja lub gwałtowne hamowanie to dla kolegi kaplica lub szpital. Za taki numer jest z automatu odbierane prawo jazdy, w całej UE, bez dyskusji, taka jazda to dosłownie śmierć lub kalectwo. :?

Twoja znajomość prawa jest niesamowita! i to na wszystkie tematy.
W jednym wątku pisałeś, że na granicy SLO/HR nie obowiązuje kontrola bo HR jest w Unii a teraz wygłaszasz farmazony o odbieraniu prawa jazdy w całej Unii za ww. czyn. Mógłbyś wskazać przepis prawny potwierdzający Twoją teorię?

Nie wiem jak jest w całej Unii ale w PL nie ma takiej kary.
Prawo o ruchu drogowym stanowi:
Art. 45. ust. 2 pkt 3 Kierującemu pojazdem zabrania się:przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 ( czyli bez pasów bezp.)lub 63 ust. 1; (Art. 63. 1. Przewóz osób może odbywać się tylko pojazdem do tego przeznaczonym lub przystosowanym. Liczba przewożonych osób nie może przekraczać liczby miejsc określonych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem ust. 4. W pojeździe niepodlegającym rejestracji liczba przewożonych osób wynika z konstrukcyjnego przeznaczenia pojazdu.)

Art. 60 ust. 1. pkt 1 Zabrania się: używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim;

Za łamanie powyższego są przewidziane kary:
- Niekorzystanie z pasów bezpieczeństwa podczas jazdy - 100 złotych, 2 pkt. (to dla pasażera)
- Kierowanie pojazdem przewożącym pasażerów niekorzystających z pasów bezpieczeństwa: 100 zł, 4 pkt (dla kierowcy)
- Używanie pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim: 200 zł, 0 pkt (dla kierowcy)
- Przewóz osób w liczbie przekraczającej liczbę miejsc określonych w dowodzie rejestracyjnym pojazdu albo wynikających z konstrukcyjnego przeznaczenia pojazdu niepodlegającego rejestracji: : 100 za każdą osobę przewożoną w niewłaściwy sposób, nie więcej niż 500 zł, 0 pkt
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2014 15:21

Nigdy nie pisałem o braku kontroli granicznej miedzy SLO i HR
Pisałem o braku kontroli celnej, bo oba państwa są w UE
Za to kontrola graniczna jest jak najbardziej, bo Chorwacja jeszcze nie jest w strefie Schengen i ZAWSZE
tak pisałem :!:

Natomiast zatrzymanie prawa jazdy nie jest karą, tylko środkiem karnym
To zupełnie inne rzeczy :!:
Karą jest mandat, grzywna, ograniczenie wolności, pozbawienie wolności. :!:

Lektura:
http://www.fakt.pl/poznan/wiozl-czterec ... 76452.html
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 29.10.2014 17:12

I to by było na tyle... :mrgreen:
demi-duox
Cromaniak

Postnapisał(a) demi-duox » 29.10.2014 19:13

Lednice napisał(a): Ta sama ekipa chwaliła się tym, że oszukała kobietę przy kasie, obeszła kasę przez krzaki i za darmo weszła we Włoszech na płatny taras widokowy.
To jest dopiero siara i obciach. Tego żaden na Zachodzie o zdrowych zmysłach by nie wymyślił :?

Mam odmienne zdanie na ten temat i nawet się z nim zgadzam :) tym bardziej, że poparte przykładem konkretnego działania.
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 29.10.2014 19:25

Lednice napisał(a):Pisałem o braku kontroli celnej, bo oba państwa są w UE

Przyznaję - tam toczyła się dyskusja o kontroli dokumentów a nie o kontroli towarów więc pisanie o kontroli celnej było zbyteczne i wprowadzające w błąd bo dla wielu ludzi kontrola to kontrola bez wnikania czy celna czy osobowa.

Lednice napisał(a):Natomiast zatrzymanie prawa jazdy nie jest karą, tylko środkiem karnym
To zupełnie inne rzeczy :!:
Karą jest mandat, grzywna, ograniczenie wolności, pozbawienie wolności. :!:

Lektura:
http://www.fakt.pl/poznan/wiozl-czterec ... 76452.html

No sorry, Fakt jako wiarygodne źródło??? Nigdy nie będzie moją lekturą :lol: .
Oni potrafią opisać co przeżywał nieboszczyk w ostatnich sekundach życia 8O . Ciekawe skąd mogą to wiedzieć :?:
W przytoczonym artykule nie ma informacji za co policjant zatrzymał prawko ... może za przekroczenie ilości pkt. :?: bo na pewno nie za przewożenie ludzi w bagażniku.
Zatrzymać prewencyjnie mógł w określonych przypadkach, jeśli stwierdził: nietrzeźwość kierowcy lub stan po użyciu %, nieczytelność dokumentu, podejrzenie podrobienia dok., upływ terminu ważności, przekroczenie limitu pkt, istnienie postanowienia lub dec. o zatrzymaniu prawka i orzeczenie o zakazie prowadzenia pojazdów lub o cofnięciu prawka. Katalog zamknięty.
Natomiast sądowy zakaz prowadzenia pojazdów czyli potocznie odebranie prawka jest możliwe za popełnienie przestępstwa: spowodowanie katastrofy, wypadku po pijaku, ucieczki z miejsca wypadku, w zależności od okoliczności na okres do 10 lat lub na zawsze, lub za popełnienie wykroczenia: zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, prowadzenie po użyciu alkoholu (od 6mcy do 3l.)

Oczywiście nie jestem za tym aby wozić ludzi w bagażniku. Jeśli jeszcze coś pominęłam to wskaż proszę wiarygodne źródło, z którego będzie wynikało że za coś takiego odbiera się prawko.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 29.10.2014 19:27

Nie odbiera a można zatrzymać i przekazać do sądu aby ten orzekł co dalej.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2014 19:54

gusia-s napisał(a):

W przytoczonym artykule nie ma informacji za co policjant zatrzymał prawko

Za przewożenie ludzi w bagażniku 8)
Ma prawo za to zatrzymać i nie jest to kara, tylko środek karny :!:

I policja może prawo jazdy zatrzymać za rażące naruszenie przepisów ruchu drogowego, o czym wielokrotnie pisze się w mediach.

Pisząc o odebraniu wcześniej miałem na myśli zatrzymanie.

I jak pisze Bocian. sąd zdecyduje co dalej, czy pozbawi prawa do prowadzenia pojazdów na określony czas,
czy zdecyduje się na łagodniejszą karę

I proszę nie mylić kar ze środkiem karnym i przestać wprowadzać ludzi w błąd :wink:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 29.10.2014 20:00

Komediant Główny wydał wytyczne aby skwapliwiej korzystać z tego uprawnienia. Dlatego zaczęto zatrzymywać PJ za choćby za przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 50km. Niestety z tego co wiem, sądy odbierają PJ tylko w 13% przekazanych spraw przez policję.
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 29.10.2014 20:07

Lednice napisał(a):
gusia-s napisał(a):

W przytoczonym artykule nie ma informacji za co policjant zatrzymał prawko

Za przewożenie ludzi w bagażniku 8)

I policja może prawo jazdy zatrzymać za rażące naruszenie przepisów ruchu drogowego, o czym wielokrotnie pisze się w mediach.

I jak pisze Bocian. sąd zdecyduje co dalej, czy pozbawi prawa do prowadzenia pojazdów na określony czas,
czy zdecyduje się na łagodniejszą karę

I proszę nie mylić kar ze środkiem karnym i przestać wprowadzać ludzi w błąd :wink:

W Austrii i Włoszech też są takie przepisy?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2014 20:21

http://moto.onet.pl/porady-ekspertow/za ... pisy/th5nz

Generalnie to u nas się bardziej cackają :wink:
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 29.10.2014 20:30

Lednice napisał(a):Za przewożenie ludzi w bagażniku 8)

A czy ja piszę że to jest kara? Nie mylę tych pojęć - podałam czego można się spodziewać (mandat i pkt.) za niewłaściwy przewóz osób bo tak jest ten czyn kwalifikowany dopóki nie wydarzy się nic więcej czyli nie dojdzie do żadnej kolizji/wypadku/katastrofy/utraty życia, zdrowia itd...
Ty piszesz o środku karnym jakim jest zatrzymanie/odebranie prawka za niewłaściwy przewóz osób - a ja nijak nie widzę przepisu, który by o tym stanowił.
Wcześniej pisałam o katalogu za co może policjant zatrzymać prawko i za co sąd je odebrać, katalog ten jest zamknięty, określony - nie ma w nim mowy o przewożeniu osób niezgodnie z prawem.

Piszesz, że policjant może ... jasne wszystko może ... tylko czy zgodnie z prawem?

W ostatnie wakacje jadąc autem z przyczepą (zestaw poniżej DMC 3500) zatrzymał nas w PL taki właśnie mundry policjant do rutynowej kontroli drogowej i stwierdził, że nie mamy uprawnień do ciągnięcia przyczepki na prawko B. Jak go spytałam jaką wg niego możemy ciągnąć to stwierdził że taką noo .. hmmm.. metr na metr wypalił raptem :mrgreen:
Jak mu zacytowałam odpowiedni przepis, który wyraźnie mówi że dla zespołu pojazdów o łącznej DMC poniżej 3500 wystarczy prawko B i że nie ma czegoś takiego w przepisach jak przyczepa metr na metr to poszedł się poradzić kolegi z patrolu - douczenie zajęło mu 20 min.
Ten drugi tylko się śmiał i kręcił głową w radiowozie - na szczęście był mądrzejszy i przyznał nam rację a nie koledze - co by było gdyby drugi był tak samo mundry? albo gdybyśmy nie znali swoich praw?

Pomijam, że sam sposób zatrzymania również był niezgodny z prawem.

Dlatego dociekam przepisu prawnego a nie tego co piszą media i co robią policjanci w trakcie kontroli bo jak widać nie zawsze postępują zgodnie z prawem.
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 29.10.2014 20:34

Bocian napisał(a):Komediant Główny wydał wytyczne aby skwapliwiej korzystać z tego uprawnienia. Dlatego zaczęto zatrzymywać PJ za choćby za przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 50km. Niestety z tego co wiem, sądy odbierają PJ tylko w 13% przekazanych spraw przez policję.

A dlatego tak jest bo sąd musi się kierować literą prawa a nie jakimiś wytycznymi Komendanta. Jeśli żaden przepis nie przewiduje odebrania PJ za przekroczenie prędkości to sąd ma związane ręce i nie może tego orzec.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 29.10.2014 20:38

Art 86 KW.
Tak z ciekawości to na czym polegała ta nieprawidłowość w sposobie zatrzymania?
Pisałaś o tym za co policjant obligatoryjnie zatrzymuje PJ a nie za co może zatrzymać.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 29.10.2014 20:38

gusia-s napisał(a):
Bocian napisał(a):Komediant Główny wydał wytyczne aby skwapliwiej korzystać z tego uprawnienia. Dlatego zaczęto zatrzymywać PJ za choćby za przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 50km. Niestety z tego co wiem, sądy odbierają PJ tylko w 13% przekazanych spraw przez policję.

A dlatego tak jest bo sąd musi się kierować literą prawa a nie jakimiś wytycznymi Komendanta. Jeśli żaden przepis nie przewiduje odebrania PJ za przekroczenie prędkości to sąd ma związane ręce i nie może tego orzec.

Nie chodzi o fakt przekroczenia prędkości tylko o stworzenie zagrożenie w ruchu drogowym. Komndant nie jest sądem i on tylko daje wytyczne aby rygorystyczniej wykorzystywać obowiązujący przepis prawa.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2014 20:42

Gusia :!:
Ja napisałem wcześniej o środku karnym, jakim jest zatrzymania prawa jazdy, w odpowiedzi dostałem wykaz kar :roll:

Czyli całkiem coś innego :roll:

Proszę nie sprowadzać kolejny raz dyskusji do absurdu 8)

Policja ma określone uprawnienia, w tym zatrzymanie prawa jazdy za rażące naruszenie przepisów ruchu drogowego, a my nie jesteśmy na rozprawie sądowej, żeby bawić się w sztuczki prawnicze :mrgreen:

EOT
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies