Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 11.09.2014 07:27

Tak ciekawostka dla tych co pytają ojak to jest ze "zdjęciami" w Austrii :wink: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/dziennik ... wcow/6zzqt
Ciekawe jak będzie ze ściągalnością :oczko_usmiech: :mrgreen:
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 14.09.2014 20:05

gusia-s napisał(a):Za chwilę TVN Turbo 12.15. Program Wypad z Kraju - przepisy, trasa, zwyczaje kierowców. Dzisiejszy odcinek poświęcony Chorwacji.

Spodziewałem się czegoś więcej, M-A-S-A-K-R-A a nawet gorzej :!:
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 14.09.2014 20:07

dids76 napisał(a):jak to jest ze "zdjęciami" w Austrii

Tak jak powinno być u nas :twisted:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2014 17:29

Sol-Wagon napisał(a):
ołowiany napisał(a):Zaciekawiła mnie sprawa Grecji w tym temacie. Mam nadzieję, że ambasada mi odpowie.

napisz proszę co się dowiedziałeś...z góry dziękuję

Trochę spóźnione, ale jest odpowiedź ambasady w Grecji:

"Szanowny Panie,

Uprzejmie informuję, że grecki Kodeks Drogowy nie przewiduje wystawiania mandatów za jazdę pojazdem z włączonymi światłami mijania (dziennymi). Informację tę potwierdza również Główny Wydział Policji Drogowej Attyki (tel: 0030 210 5284204).

Z poważaniem,
Karolina

III Sekretarz
Zastępca Kierownika Wydziału Konsularnego
Ambasada RP w Atenach
Chrysanthemon 22, 154 52 Paleo Psychico
Tel. +302106771997, faks: +302106771996
www.ateny.msz.gov.pl "
papse
Cromaniak

Postnapisał(a) papse » 16.09.2014 18:19

hrupek666 napisał(a):
gusia-s napisał(a):Za chwilę TVN Turbo 12.15. Program Wypad z Kraju - przepisy, trasa, zwyczaje kierowców. Dzisiejszy odcinek poświęcony Chorwacji.

Spodziewałem się czegoś więcej, M-A-S-A-K-R-A a nawet gorzej :!:

Dzisiaj o 19:35 ma być powtórka (chyba :mrgreen: )
zobaczę tą masakrę
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 16.09.2014 18:24

Słabe to było. Pitolenie, że Chorwaci jeżdżą jak Niemcy i powielanie bajek o obowiązkowym zestawie żarówek...
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 16.09.2014 18:27

Nie oglądałem, ale...

Na jednym forum jeden gostek ma podpis:
głupi, głupszy, dziennikarz rmf.fm i tvn.24

Solidnie sobie na takie stopniowanie zasłużyli.
Do tego jeszcze parę stacji można spokojnie dopisać.

Powierzchowność, udowadnianie na siłe swoich wziętych z kapelusza tez, niedokładność, niekompetencja, etc.
papse
Cromaniak

Postnapisał(a) papse » 16.09.2014 19:04

papse napisał(a):Dzisiaj o 19:35 ma być powtórka (chyba :mrgreen: )

To jednak nie była powtórka, tylko nowy odcinek o Londynie - też słaby.
kojacek
Cromaniak

Postnapisał(a) kojacek » 15.10.2014 13:46

Bocian napisał(a):Słabe to było. Pitolenie, że Chorwaci jeżdżą jak Niemcy i powielanie bajek o obowiązkowym zestawie żarówek...

W zasadzie nie słuchałem co Kornacki opowiadał, bo już dawno przestałem go słuchać (przypadek z wyrywaniem drzwi był jednym z powodów), ale tekst o tym jak to Chorwaci jeżdżą zgodnie z przepisami rozbawił mnie aż przypomniałem sobie jak to zostałem "omrugany" przez Chorwata na A1 na południe od Zagrzebia dlatego, że jego zdaniem wyprzedzałem za wolno (a i tak już przekraczałem ;) ). Nie wyjechałem mu pod zderzak, była jazda w nieco rozciągniętej kolumnie.
Cóż mogłem zrobić? ;) Dodałem gazu za chwilę doganiając samochód przede mną i trzeba było zwolnić do poprzedniej prędkości.
Dodam, że on nie był jedynym jadącym zdecydowanie powyżej limitu.
W miastach też 50 jest traktowane jak u nas...
borasbdg
Podróżnik

Postnapisał(a) borasbdg » 27.10.2014 14:31

Witam, dostałem wezwanie do zapłaty 55euro z obwodnicy Wiednia chyba z A23 czy coś takiego :D

Dostał też ktoś może? Jak to wygląda, bo pierwszy raz dostałem, płacić czy nie i jeśli lepiej to zapłacić to jak to zrobić żeby do tych cymbałów zrobić przelew w euro ??
mervik
Koneser

Postnapisał(a) mervik » 27.10.2014 14:46

borasbdg napisał(a):Witam, dostałem wezwanie do zapłaty 55euro z obwodnicy Wiednia chyba z A23 czy coś takiego :D

Dostał też ktoś może? Jak to wygląda, bo pierwszy raz dostałem, płacić czy nie i jeśli lepiej to zapłacić to jak to zrobić żeby do tych cymbałów zrobić przelew w euro ??

Jeżeli planujesz w przyszłości jeździć przez ten kraj to lepiej zapłać ,bo jak przypadkiem zatrzymają cię do kontroli ,no to już nie będzie tak wesoło z odsetkami :wink:
...tak mój kolega się załapał ,
... niechcący przy zarysowaniu samochodu Niemca który wezwał policję 8O :evil:
Ostatnio edytowano 27.10.2014 14:48 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 27.10.2014 14:47

Ile jeszcze postów tej samej treści napiszesz? :roll:
Skoro piszesz o obwodnicy Wiednia, to raczej Austria a nie Cymbalia. 8)
Idziesz do banku i płacisz lub robisz to za pośrednictwem internetu.
Nie dali linków do płatności np. kartą?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.10.2014 16:37

borasbdg napisał(a):

Cymbały, to są kierowcy którzy przeginają na drogach szczególnie za granicami PL a później płaczą ze mają "pokutę" do zapłaty, a w Euro boli, jakoś tak mocniej niż w złotówach :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.10.2014 23:31

Zdarza się, że ktoś myśli, że na Zachodzie, jest jak w Polsce.
ograniczenie prędkości są po to, żeby je łamać i grzeje, ile fabryka dała, a potem bek :roll:
No bo ryzyko złapania w Polsce jest bardzo małe i myśli, że tak jest wszędzie.

Ale nie robiłbym z tego wielkiej afery. 8) Gdyby nie wszechobecne radary, pewność wpadki,
to ludzie na Zachodzie by jeździli jak Polacy :roll:

To co jest absurdalne, to nazwanie policji cymbałami.
Policja to głupki, bo respektuje prawo :?: :?
Jak ktoś jedzie za szybko, to musi liczyć się z karą, takie są zasady tej "zabawy", a nie zastanawiać się jak wykiwać "cymbałów" :!: :roll:
Jak się łamie przepisy, to trzeba być przygotowanym na przykre konsekwencje i nie beczeć, i nie wyzywać do cymbałów :!:

Ktoś napisał tu na forum, że we Włoszech wozili kolegę w bagażniku kombika, przez wiele kilometrów wąskimi drogami, gdzie każda kolizja lub gwałtowne hamowanie to dla kolegi kaplica lub szpital. Za taki numer jest z automatu odbierane prawo jazdy, w całej UE, bez dyskusji, taka jazda to dosłownie śmierć lub kalectwo. :?
Ta sama ekipa chwaliła się tym, że oszukała kobietę przy kasie, obeszła kasę przez krzaki i za darmo weszła we Włoszech na płatny taras widokowy.
To jest dopiero siara i obciach. Tego żaden na Zachodzie o zdrowych zmysłach by nie wymyślił :?

Po prostu część ludzi w Polsce jeszcze siedzi mentalnie na Dzikim Wschodzie, na szczęście to co raz mniej liczny margines 8)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2014 09:31

mervik napisał(a):
borasbdg napisał(a):... niechcący przy zarysowaniu samochodu Niemca który wezwał policję 8O :evil:

A co Niemiec miał zrobić, biegać za twoim kolegą i prosić o usunięcie szkody, a może spisać z nim oświadczenie o kolizji i martw się sam albo szukaj winowajcy w Polsce ???
Zrobiłeś szkodę poczuwaj się do jej usunięcia a nie po cichu w długą :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies