Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 11.08.2014 15:59

Bocian napisał(a):Mandat jest kredytowany. Kredytowy to może być wniosek.
Dziwne jakieś zjawisko występuje po przekroczeniu granicy. Największe cwaniaki, co mają podczas kontroli drogowej w Polsce najbardziej roszczeniowa postawę, najbardziej rozwartą japę w stosunku do policjanta, tam nagle z przyklęku na kolanko pokazują zapasowe żarówki, paluszkiem wskazują na kod apteczki i z głupawym uśmieszkiem wpatrują wie wiernopoddańczo Panu Policjantowi w oczy :)

podobnie jest z prędkościami, wyprzedzaniem itp...
czasami pytam na CB delikwentów, czy "dane" manewry to tylko w Polsce robi, czy w Austrii/Szwajcarii też?
odpowiedź: a ja nie jeżdżę do Szwajcarii...
p.s. po co pytałem...od razu widać...:p
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.08.2014 16:49

Bocian napisał(a):Mandat jest kredytowany.

Ups, mój błąd. Oczywiście chodziło o kredytowany. Chociaż bardzo często wiele osób używa skrótu myślowego, mówiąc "kredytowy".

Nie zmienia to faktu, że każdy w miarę ogarnięty użytkownik zrozumiał o co chodzi... 8) 8)
Krzysiek6616
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek6616 » 11.08.2014 16:50

Jak jest ze światłami do jazdy dziennej w Cro, Węgrzech, Czechach i Słowacji ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.08.2014 16:52

Krzysiek6616 napisał(a):Jak jest ze światłami do jazdy dziennej w Cro, Węgrzech, Czechach i Słowacji ?

http://www.pzmtravel.com.pl/pzminfo/jaz ... h,276.html
To zalecenia dotyczące świateł ogólnie. Nie słyszałem aby ktoś miał kontrolę z uwagi na DLRy. Był gdzieś na forum wątek na ten temat.
Edit
swiatla-do-jazdy-dziennej-t32356.html
Ostatnio edytowano 11.08.2014 16:59 przez Bocian, łącznie edytowano 2 razy
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.08.2014 16:53

shaggee napisał(a):Prawda jest taka że mogą się doczepić o wszystko.

Dokładnie!

I nawet jeśli racja wyjdzie na nasze (a przeważnie pewnie wyjdzie), to traci się mnóstwo czasu na wyjaśnienia, na dojazd na posterunek itd. W tym czasie można już dojeżdżać pod chorwacką granicę.

Porównanie z jazdą po Polsce, gdzie mamy nieporównywalnie więcej czasu, zupełnie nietrafione.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.08.2014 16:55

Raul73 napisał(a):
Porównanie z jazdą po Polsce, gdzie mamy nieporównywalnie więcej czasu, zupełnie nietrafione.

Szczególnie jadąc na wakacje do Cro. A ludzie jeżdżą przez PL do Cro i kilkaset kilometrów.
Krzysiek6616
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek6616 » 11.08.2014 16:57

No właśnie, mało opisane czy w tych krajach dzienne można używać w zamian za mijania, jedynie co do Węgrów mam wątpliwości, co do Czechów i Słowaków wiem że na dziennych jak w PL można jeździć :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.08.2014 16:58

Bocian napisał(a):
Raul73 napisał(a):

Szczególnie jadąc na wakacje do Cro. A ludzie jeżdżą przez PL do Cro i kilkaset kilometrów.

I nikt nas nie przekona, że czarne jest czarne, a czarne jest czarne :roll: :roll:

Ja sobie odpuszczę jałową dyskusję, a epitety o niemotach itp. radzę zostawić dla siebie.

Over.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.08.2014 17:03

Krzysiek6616 napisał(a):No właśnie, mało opisane czy w tych krajach dzienne można używać w zamian za mijania, jedynie co do Węgrów mam wątpliwości, co do Czechów i Słowaków wiem że na dziennych jak w PL można jeździć :)

Biorąc pod uwagę procentową możliwość kontroli policyjnej w czasie podróży do Cro nie przejmowałbym się używaniem DLR. Przepisów nie znam a zasada jest taka, że należy ich używać z głową a nie zawierzać tylko wyłącznie czujnikowi zmierzchu. Jeśli chcesz jechać ze 100% pewnością, ze jedziesz zgodnie z przepisami to musisz znaleźć w necie :)
Tu wiki coś podaje...
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat ... _w_Europie
Ostatnio edytowano 11.08.2014 17:09 przez Bocian, łącznie edytowano 2 razy
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.08.2014 17:04

Raul73 napisał(a):
Bocian napisał(a):
Raul73 napisał(a):

I nikt nas nie przekona, że czarne jest czarne, a czarne jest czarne :roll: :roll:

Ja sobie odpuszczę jałową dyskusję, a epitety o niemotach itp. radzę zostawić dla siebie.

Over.

Radzić to możesz swoim koleżkom.
Nara.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 12.08.2014 20:15

Krzysiek6616 napisał(a):Jak jest ze światłami do jazdy dziennej w Cro, Węgrzech, Czechach i Słowacji ?

Węgry-obowiązek używania do jazdy dziennej / mijania w terenie niezabudowanym;
Słowacja-obowiązek używania do jazdy dziennej / mijania 365 dni w roku i 24h;
Czechy-obowiązek używania do jazdy dziennej / mijania 365 dni w roku i 24h;
(dane z 2012r.)

a czy to aktualne?
1. Grecja - zakaz jazdy w dzień na mijania / do jazdy dziennej (dozwolone w przypadku ograniczonej widoczności);
2. Albania - obowiązek tylko w tunelu oraz przy ograniczonej widoczności;
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.08.2014 20:36

Chorwacja: Zakaz jazdy w dzień (wiosna, lato, jesień) z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej. Używanie świateł mijania obowiązkowe w nocy, a w dzień w przypadku złej widoczności. (wiki)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2014 20:48

Bocian napisał(a):Chorwacja: Zakaz jazdy w dzień (wiosna, lato, jesień) z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej. Używanie świateł mijania obowiązkowe w nocy, a w dzień w przypadku złej widoczności. (wiki)

"Stan prawny na rok 2012"
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.08.2014 20:54

Co nie oznacza, że nie obowiązuje do dziś :)
http://www.automotorisport.hr/vijesti/o ... su-obvezna
Nigdzie nie doczytałem, że jest zakaz jazdy latem na światłach. A w tym artykule jest wręcz napisane, że powinno się jeździć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2014 21:14

Bocian napisał(a):Co nie oznacza, że nie obowiązuje do dziś :)
http://www.vecernji.hr/automobili/dnevn ... iva-529966

Z nieudolnego tłumacza google dowiedziałem się, że zalecają jazdę z dziennymi.
Czy tu również nie ma podstaw branie za wzór "konwencji wiedeńskiej"?

Zaciekawiła mnie sprawa Grecji w tym temacie. Mam nadzieję, że ambasada mi odpowie.

Zresztą nawet polska policja dała przykład dostosowania się do realiów w sprawie bagażników rowerowych zasłaniających rejestrację. Może oni też to potrafią.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies