Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2014 17:45

No i co z tego?
To na razie „fakt" prasowy.
Jeżeli bedą, to będą.
10€ nie majątek.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 06.07.2014 21:20

no i bardzo dobrze, może dzięki temu będą jeszcze lepsze...:p
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.07.2014 07:21

Trafiłem na taką stronkę :arrow: http://www.pbd.org.pl/kierowca-zagranica
Może warto poczytać/przypomnieć sobie przed wyjazdem.
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 14.07.2014 07:24

lukas774 napisał(a):Dzisiaj wracając rano z wakacji, widziałem na Słowacji przynajmniej dwa jeżdzące samochody policyjne z dziwnymi stelarzami na dachach (jakiś rodzaj fotoradaru ?) i stojacych w kilku miejscach, w niedalekiej okolicy gości w kamizelkach policji z lizakami w rękach.

tak Słowacy używają laserowych radarów umieszczają je albo na desce rozdzielczej albo na stelażu. Używają ich stacjonarnie, ale mierzą z dużej odległości myślę ok 700-1000m.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.07.2014 08:35

Na statywach uzywaja także Austriacy, Czesi, Polacy.
Żadna nowość.
Vobo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vobo » 21.07.2014 19:49

czytałem ten wątek o przepisach i się trochę przestraszyłem... Może kupię sobie w lidlu zapas bezpieczników i żarówek? Akurat jest tydzien samochodowy :p

Co to są te ekologiczne wyważniki do kół? Mam nadzieję, że mam taki syf. Kuźwa, jeżdzę bardzo spokojnie i mam nadzieję, że nie ściągną mnie żeby sprawdzać takie duperszmity. Kamizelki też muszę mieć? :/
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.07.2014 22:12

Vobo napisał(a):
Co to są te ekologiczne wyważniki do kół? Mam nadzieję, że mam taki syf. Kuźwa, jeżdzę bardzo spokojnie i mam nadzieję, że nie ściągną mnie żeby sprawdzać takie duperszmity. Kamizelki też muszę mieć? :/

Ekologiczne czyli albo cynkowe (oznaczenie Zn), albo żelazne (oznaczenie Fe) - nie mogą być nasze zwykłe ołowiane.

A kamizelki to standard w większości krajów Europy - musi ich być tyle, ilu pasażerów i najczęściej muszą być w kabinie, nie w bagażniku.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Cała prawda o Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.07.2014 13:11

ozim napisał(a):Ok - najlepsza z moich dotychczas przeczytanych :D dołączyłem niedawno, więc aż tak dużo ich nie przeczytałem :) a możesz przybliżyć która jest "ta jedna bezkonkurencyjna" ? :) Pzdr

EDIT: Zdaje się, że chyba znalazłem :D

Ciekawe czy tą co chciałem podlinkować :oczko_usmiech: :?:
alalat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alalat » 26.07.2014 09:46

hej napiszcie mi prosze co warto zabrac ze sobą, chodzi mi o wyposarzenia auta typu
co musi byc trójkąt, apteczka, kamizelka, żarówki, linka holownicza co jeszcze ?
wyjazd za tydzień i myślimy czy wszystko już mamy...
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 26.07.2014 09:50

alalat napisał(a):hej napiszcie mi prosze co warto zabrac ze sobą, chodzi mi o wyposarzenia auta typu
co musi byc trójkąt, apteczka, kamizelka, żarówki, linka holownicza co jeszcze ?
wyjazd za tydzień i myślimy czy wszystko już mamy...

przepisy-drogowe-w-chorwacji-i-w-krajach-tranzytowych-t32883.html
alalat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alalat » 26.07.2014 10:08

Bardzo dziękuje :)
Użytkownik usunięty
Ograniczenie prędkości w terenie zabudowanym w Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2014 10:31

Witam.
Mam problem do rozwikłania odnośnie tego co jest napisane w tytule.
Może się wydawać, że sprawa jest banalna, ale są sytuacje na drodze gdzie ogólnie przyjęty schemat nie ma zastosowania.
Sprawa dotyczy ograniczenia prędkości w miejscowości Novo Selo (miejscowość na starej DK nr 1 na południe od Slunj w stronę Splitu) i mamy tam taką sytuacje (Google Street View - można podejrzeć):
Jadąc od strony Karlovaca w stronę Splitu najpierw stoi znak ograniczenia prędkości do 80km/h a za jakieś 250m jest tablica z nazwą miejscowości. Sprawa jest oczywista i logiczna - najpierw ograniczenie potem tablica i wychodzi 50km/h.
Jednakże wjeżdżając z drugiej strony (od Splitu w kier. Karlovaca) sprawa jest odwrotna. Najpierw jest tablica z nazwa miejscowości a za nią stoi dopiero znak z ograniczeniem prędkości do 80km/h.
Wychodzi na to, że najpierw zwalniamy do 50 a potem osiągamy 80km/h i tak trzymamy przez całą miejscowość.
Pytanie nasuwa się samo - Jaka jest dozwolona prędkość w miejscowości Novo Selo?

Proszę bardziej doświadczonych bywalców Chorwacji o pomoc w rozwiązaniu zagadki.
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.07.2014 10:41

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2014 10:43

A teraz jedź z drogiej strony :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2014 10:43

Wydaje mi się, że ideą było podniesienie prędkości w CAŁEJ miejscowości do 80 km/h i doszło do nieprecyzyjnego oznakowania, ale jadąc na południe raczej jechałbym bliżej pięćdziesiątki... :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies