napisał(a) yooshky » 30.06.2013 08:49
mrarek napisał(a):w CRO światła w dzień nie są wymagane
Chodziło mi o to czy nie są zabronione
Jakiś czas temu chyba był zakaz używania świateł w dzień - gdzieś wyczytałem i się zmartwiłem.
Światła dzienne w PL nie mogą mieć żadnych włączników, zapalane są automatycznie, gasną po włączeniu pozycji czy mijania. Nie ma więc możliwości ich wyłączenia chyba że nożyczkami albo przez komputer i przeprogramowanie.
============================================
EDIT:
Już wiem gdzie to czytałem, na Wiki:
Obowiązek używania świateł za dnia w Europie
Stan prawny na rok 2012[3]Chorwacja Zakaz jazdy w dzień (wiosna, lato, jesień) z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej. Używanie świateł mijania obowiązkowe w nocy, a w dzień w przypadku złej widoczności. W zimie, w okresie od ostatniej niedzieli października do ostatniej niedzieli marca używanie świateł obowiązkowe przez 24h.Czechy Obowiązek używania świateł mijania lub do jazdy dziennej 24h/12 miesięcy.Austria Brak obowiązku jazdy w dzień z włączonymi światłami mijania lub światłami do jazdy dziennej. Używanie świateł mijania obowiązkowe w nocy; w dzień tylko w przypadku ograniczenia widoczności spowodowanego warunkami atmosferycznymi.Słowenia Obowiązek używania świateł mijania lub do jazdy dziennej 24h/12 miesięcy tylko w terenie niezabudowanym.
Ostatnio edytowano 30.06.2013 09:18 przez
yooshky, łącznie edytowano 3 razy