Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 10.07.2012 21:12

Mam pytanie, czy za granicą ( Słowacja, Węgry, Słowenia no i oczywiście Cro ) też są problemy z przyciemnionymi przednimi bocznymi szybami ??? z góry dzięki za odpowiedź bo nigdzie nie umiałem takiej informacji znaleźć
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.07.2012 07:34

19Gumis20 napisał(a):Mam pytanie, czy za granicą ( Słowacja, Węgry, Słowenia no i oczywiście Cro ) też są problemy z przyciemnionymi przednimi bocznymi szybami ??? z góry dzięki za odpowiedź bo nigdzie nie umiałem takiej informacji znaleźć

forum/viewtopic.php?t=27855&postdays=0&postorder=asc&start=0
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 11.07.2012 08:31

Dzięki Jacek, teraz wiem na czym stoję :wink:
ZoltaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZoltaN » 14.08.2012 07:21

Pytanko...

Czy przekraczając granicę Serbsko - Węgierską obowiązują ograniczenia dotyczące przewozu napojów wyskokowych (wino, pivo lub cuś mocniejszego) ???

Znalazłem cuś takiego:

Turyści mogą także wwieźć: 1 litr napoju alkoholowego wysokoprocentowego; 1 litr wina, 1 litr szampana, 1 litr wyrobów alkoholowych o niskiej zawartości alkoholu (wermut, likier itp. ) i 5 litrów piwa; 200 sztuk papierosów lub 100 cygar albo 250 g tytoniu; z innych towarów: do wartości jednostkowej poniżej 1000 HUF po 50 sztuk każdego rodzaju; do wartości jednostkowej poniżej 5000 HUF po 20 sztuk każdego rodzaju; do wartości jednostkowej poniżej 20 000 HUF po 10sztuk każdego rodzaju; do wartości jednostkowej poniżej 40000 HUF po 5 sztuk; do wartości poniżej 100 000 HUF po 2 sztuki i powyżej 100 000 HUF po 1 sztuce każdego rodzaju; po 1 kg kawy, herbaty, kakao i wszelkich przypraw i mieszanek, z wyjątkiem papryki w proszku.

Toż to embargo jakieś czy cuś ?!?!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.08.2012 11:06

Już zapomniałeś, że jesteś w Schengen...
Czarnogóra trzepała, a Chorwaci nie pozostawali w tyle.
Pierwsze pytanie Chorwata na wjeździe z Czarnogóey, ile alkoholu wiozę.

Wywalone graty z samochodów były normalnym widikiem. Trochę na granicy czasu spędziliśmy, więc była możliwość pooglądania nieszczęśników.
map147
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) map147 » 14.08.2012 21:55

Węgry

W terenie zabudowanym prowadzący pojazd ma obowiązek zwolnić przed przejściem dla pieszych do 30km/h ,
a poza miastem do 40km/h. Na samych przejściach dozwolona jest szybkość 5km/h.

Tzn., że przed każdym przejściem trzeba zwolnić do 5 km/h? Nie kapuję.

Pozdrowienia
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 15.08.2012 19:31

Tu coś piszą o tym ile trzeba jechać przed przejściem dla pieszych http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... od,1831286
map147
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) map147 » 15.08.2012 21:11

No.. to wiem, tylko skąd te 5km/h. Ta informacja na stronie portalu o przepisach w różnych krajach tranzytowych do Chorwacji. Przeszukałem cały wątek, ale nikt nie porusza tej kwestii.
PETERENZO
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 16.08.2012 00:08

A ja bez stresu na samo miejsce z drutem na dachu. Może czasami lepiej nie wiedzieć czego nie wolno :wink:
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 18.08.2012 09:06

Tez jechałem z CB co prawda do Wegier było przydatne potem nie.
Jechałem az do albani przez Bośnie i czarnogóre i nikt sie do tego nie przyczepił, a antene to miałem taka 1.2 m więc nie wyglądała na radiową, wjeźdżałem do Grecji i tez nie było problemu.
Jeżdżę często do Austrii i nie spotkałem się z problemem z radiem CB
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 25.08.2012 20:12

potwierdźcie, czy w Austrii i Chorwacji w dzień (w Chorwacji w sezonie letnim) nie ma obowiązku używania świateł mijania/do jazdy dziennej ?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 25.08.2012 21:09

hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 26.08.2012 10:48

Przepis dotyczący CB jest chory bo dotyczy korzystania a nie posiadania,to tak jak z telefonem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.08.2012 12:05

Skończcie z tym CB.
Jedźcie zgodnie z przepisami, a dojedzie szczęśliwie.
Myślę, że na urlopie na dystansie ca. 1000km 10-30" w tą czy tamtą, nie robi różnicy.
Ja tak w tym roku zrobiłem i jest cool.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies