Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
demi-duox
Cromaniak

Postnapisał(a) demi-duox » 16.12.2011 18:16

smoki3 napisał(a):Od 1 stycznia 2012 zostaje zniesiony obowiązek posiadania zielonej karty do Serbii. Ubezpieczeniem obowiązującym będzie nasze OC.

Pozdrawiam smoki3

A jakieś wiarygodne (nie gazetowe) źródło możesz zapodać?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2011 21:52

Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 17.12.2011 00:33

Bardzo dobre wieści! Teraz pora na Bośnię! Ale to pewnie nieprędko :cry:
demi-duox
Cromaniak

Postnapisał(a) demi-duox » 17.12.2011 07:25

Dziękuję.
Prosiłem bo szukałem na stronach MSZ ale nie znalazłem, nb. ta strona ambasady bardzo ciekawa
Na drodze do Grecji pozostaje mi jeszcze zielonokartowa Macedonia (FYROM).
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 17.12.2011 07:50

Je dyny kłopot z zieloną kartą to chyba tylko konieczność jej posiadania-zawierając OC w większości firm dostajemy ją gratisowo.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 17.12.2011 08:47

W wielu towarzystwach (nie wiem jak to procentowo wygląda) trzeba za nią jednak dopłacić. Ja płaciłem 30zł za 14-dniową, były tez miesięczne, półroczne i roczne.
Adam66
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Adam66 » 17.12.2011 12:53

Ja co roku dostaję gratis zieloną kartę ważną cały rok razem z OC.
Wystarczy tylko poprosić o wypisanie.
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 17.12.2011 16:27

Raul73 napisał(a):W wielu towarzystwach (nie wiem jak to procentowo wygląda) trzeba za nią jednak dopłacić. Ja płaciłem 30zł za 14-dniową, były tez miesięczne, półroczne i roczne.
Prawie wszystkie firmy dają zk gratis lub za symboliczną opłatą np.5zł i oczyście na cały rok.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.12.2011 16:48

pawelh napisał(a):
Raul73 napisał(a):W wielu towarzystwach (nie wiem jak to procentowo wygląda) trzeba za nią jednak dopłacić. Ja płaciłem 30zł za 14-dniową, były tez miesięczne, półroczne i roczne.
Prawie wszystkie firmy dają zk gratis lub za symboliczną opłatą np.5zł i oczyście na cały rok.

Ja też płaciłem, ale chyba 10 zł na 15 dni czy coś takiego... PZU bodajże dawało kiedyś gratis Zieloną kartę do pojazdów młodszych niż 5 lat ;)
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 17.12.2011 20:21

Ja od kilku już lat robię ubezpieczenia w CUK - mają ofertę prawie wszystkich towarzystw poza PZU. Wiosną brałem OC właśnie pod kątem ZK - i w większości była dodatkowo płatna.

Może znaczenie ma - jak napisał Leszek - wiek pojazdu. Mój niestety do najmłodszych nie należy.
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 17.12.2011 20:31

Leszek Skupin napisał(a):PZU bodajże dawało kiedyś gratis Zieloną kartę do pojazdów młodszych niż 5 lat ;)
3 lata temu miałem auto które od początku ubezpieczałem w PZU, miało 6 lat i i też zielona karta była gratis.
Teraz też mam gratis (PZU).
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 17.12.2011 22:50

Od kilku lat ubezpieczam w firmach typu "direkt" i zawsze dostawałem "ZK" gratis, tylko trzeba było się o nią upomnieć. Mój samochód do najmłodszych nie należy, przy zawieraniu poprzedniej umowy miał już 13 lat ( z asistance już zaczynają robić mi problemy :( )
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Postnapisał(a) asikx&rafikx » 21.12.2011 15:17

Poniżej cytuję wypowiedź Rafała, który dalej jest zbanowany:

"Witam. Ważny przepis zaczyna obowiązywać od stycznia 2012 w Austrii:

Obrazek

Wszystko przeczytacie pod tym linkiem: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=86815695&postcount=265

Zwracam uwagę na wysokość kwot mandatów.

Pozdrawiam i Zdrowych oraz Spokojnych Świąt życzy
Rafał"

Pozdrawiam
Aśka
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.12.2011 17:12

asikx&rafikx napisał(a):Poniżej cytuję wypowiedź Rafała, który dalej jest zbanowany:

"Witam. Ważny przepis zaczyna obowiązywać od stycznia 2012 w Austrii:

Obrazek

Wszystko przeczytacie pod tym linkiem: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=86815695&postcount=265

Zwracam uwagę na wysokość kwot mandatów.

Pozdrawiam i Zdrowych oraz Spokojnych Świąt życzy
Rafał"

Pozdrawiam
Aśka

Dzięki :lol: przeniosę do FAQ
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 21.12.2011 17:24

Może być i 10000 euro a nasi kierowcy i tak tego nie zajarzą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies