Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vader
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vader » 21.09.2011 16:09

Leszek Skupin napisał(a):Marek coś kantujesz....
smoki3 napisał(a):Wybaczcie co znalazłem, to wpisałem. Informacji jest mało i bywają sprzeczne.

Albania (AL)
.......

- Dozwolona ilość alkoholu 0,1 procenta;
........

Tyle to nawet Polak nie da rady ;)

Jak się dobrze spręży to poradzi ale o takim przypadku jeszcze nie słyszałem
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2011 18:19

Vader napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Marek coś kantujesz....
smoki3 napisał(a):Wybaczcie co znalazłem, to wpisałem. Informacji jest mało i bywają sprzeczne.

Albania (AL)
.......

- Dozwolona ilość alkoholu 0,1 procenta;
........

Tyle to nawet Polak nie da rady ;)

Jak się dobrze spręży to poradzi ale o takim przypadku jeszcze nie słyszałem

Poprawiłem "Potwory" :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2011 09:21

Uwaga od dnia dzisiejszego 01.11.2011 wchodzą na Słowacji znowelizowane przepisy drogowe!

Te zamieszczone w dziale są częściowo nieaktualne.

Postaram się w miarę szybko je uaktualnć.

Przepraszam za zwłokę.

Marek.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 01.11.2011 09:52

Ciekawe jak będą mierzyć odległość pomiędzy pojazdami?
Francja jest do tego przygotowana i przepis ten stosuje, lecz wymaga to infrastruktury technicznej.
Przepis jest dobry lecz egzekucja go przez tamtejszych przedstawicieli Policji będzie przypominało zasady na stepach Ukrainy - jaki kraj pochodzenia taka interpretacja.
Niestety mentalności ich ludzi nie da się zmienić.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 01.11.2011 18:22

wielbiciel napisał(a):Ciekawe jak będą mierzyć odległość pomiędzy pojazdami?
Francja jest do tego przygotowana i przepis ten stosuje, lecz wymaga to infrastruktury technicznej.
Przepis jest dobry lecz egzekucja go przez tamtejszych przedstawicieli Policji będzie przypominało zasady na stepach Ukrainy - jaki kraj pochodzenia taka interpretacja.
Niestety mentalności ich ludzi nie da się zmienić.

Czy możesz trochę jasniej? Dlaczego Francja, stepy Ukrainy i w ogóle o co chodzi?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 05.11.2011 22:28

Mianowicie chodzi o zapis o 2s odstępie pomiędzy samochodami. Będzie znowu o czym pisać.
Francuzi mają do dyspozycji śmigłowce i odległość pomiędzy pojazdami określają na podstawie ilości pasów (linii) pomiędzy pojazdami namalowanych na jezdni, a nasi sąsiedzi wymyślili odstęp 2 sekundowy.
Jak oni to będą sprawdzać?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 06.11.2011 14:01

Zapewne podobnie. Przy prędkościach 100-130 km/h te 2s to jakieś 30-36 m. Nie wiem jak gesto są malowane pasy ale powiedzmy że pasek i przerwa mają łacznie 5m to daje 6-7 takich kawałków.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.11.2011 12:05

Poprawiłem wpisy w Słowacji jak i Czechach.

Pozdrawiam.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 10.11.2011 22:50

smoki

Czy mógłbyś wyjaśnić o co dokładnie chodzi w tym zapisie dot. Austrii?

Pamiętajmy, że po zatrzymaniu pojazdu na krzyżówce następuje utrata pierwszeństwa;;
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.11.2011 12:26

Raul73 napisał(a):smoki

Pamiętajmy, że po zatrzymaniu pojazdu na krzyżówce następuje utrata pierwszeństwa;;

No cóż, wyrocznią nie jestem. Rozumiem, to tak:

Jeśli dojeżdżamy do krzyżówki i stajemy na niej, a na tej krzyżówce stoi- stał już jakiś samochód ( niezależnie od strony: prawa-lewa) On ma pierwszeństwo w ruszeniu. (Ale dopytam się jeszcze znajomego Austriaka).

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2011 07:56

Od 1 stycznia zmiany cen winiet w Czechach :!:
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 12.11.2011 08:51

smoki3 napisał(a):No cóż, wyrocznią nie jestem. Rozumiem, to tak:

Jeśli dojeżdżamy do krzyżówki i stajemy na niej, a na tej krzyżówce stoi- stał już jakiś samochód ( niezależnie od strony: prawa-lewa) On ma pierwszeństwo w ruszeniu.

Mnie uczono tak: dojeżdżamy do skrzyżowania równorzędnego jednocześnie w kilka samochodów z różnych stron.W tej sytuacji nikt nie ma pierwszeństwa. Jeden z kierowców powinien wjechać na skrzyżowanie, wtedy kolejny ma wolną prawą i jedzie, potem następny a ostatni skrzyżowanie opuszcza ten, który wjechał pierwszy.
Ale to w Polsce.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2011 09:08

waldis napisał(a):
smoki3 napisał(a):No cóż, wyrocznią nie jestem. Rozumiem, to tak:

Jeśli dojeżdżamy do krzyżówki i stajemy na niej, a na tej krzyżówce stoi- stał już jakiś samochód ( niezależnie od strony: prawa-lewa) On ma pierwszeństwo w ruszeniu.

Mnie uczono tak: dojeżdżamy do skrzyżowania równorzędnego jednocześnie w kilka samochodów z różnych stron.W tej sytuacji nikt nie ma pierwszeństwa. Jeden z kierowców powinien wjechać na skrzyżowanie, wtedy kolejny ma wolną prawą i jedzie, potem następny a ostatni skrzyżowanie opuszcza ten, który wjechał pierwszy.
Ale to w Polsce.

No właśnie :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 12.11.2011 21:11

smoki3 napisał(a):
Raul73 napisał(a):smoki

No cóż, wyrocznią nie jestem. Rozumiem, to tak:

Jeśli dojeżdżamy do krzyżówki i stajemy na niej, a na tej krzyżówce stoi- stał już jakiś samochód ( niezależnie od strony: prawa-lewa) On ma pierwszeństwo w ruszeniu. (Ale dopytam się jeszcze znajomego Austriaka).

Pozdrawiam.

Ale jeśli on stał na skrzyżowaniu, to znaczy zatrzymał się - czyli stracił pierszeństwo! Strasznie to zagmatwane - chyba że chodzi o skrzyżowania równorzędne, to wtedy rozumiem to tak jak waldis.

Na wszelki wypadek w Austri na skrzyżowaniach nie będę się zatrzymywał ani nawet zwalniał - wszystkie na pełnym gazie :lol: :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2011 07:43

Od 1 stycznia 2012 zostaje zniesiony obowiązek posiadania zielonej karty do Serbii. Ubezpieczeniem obowiązującym będzie nasze OC.

Pozdrawiam smoki3
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe w krajach tranzytowych i w Chorwacji. - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies