boboo napisał(a):Szybkie spaghetti a la carboboonara zajmuje tyle czasu ile gotuje się makaron
...
Guten apetit
To chyba szybciej niż wekowane mięso
Trochę dłużej schodzi, o jakieś 7-10 minut, ale dalej jesteśmy w czasie poniżej 20 minut, przygotowanie grillowanych cycków z kury owiniętych (polędwiczki) w pršut albo jak kto woli w pancetę. Nie potrzeba nawet solić. Chorwackie wędliny są dostatecznie słone. Do tego salata od rajčica, szklaneczka dobrze schłodzonego wina i łala. Uważam że kartofle są tutaj zbędne i niepotrzebnie człowieka rozpychają. Jak ktoś musi mieć koniecznie to czas wydłuża się do czasu ugotowania tychże.
Jeśli kartofle to jak dla mnie w innej postaci przynajmniej w Chorwacji. Gotujemy, studzimy, kroimy w kostkę, koperek, oliwa z oliwek, domaći vinski ocat, sok z cytryny, sól, pieprz alternatywnie czosnek. Dodatek w zależności od upodobań, albo powyższe cycki / sklepowe gotowe ćevapčići z grilla, ja jednak preferuję w upały zimne domaće kisjelo mlijeko. Takie kartofle pozostawione w lodówce i na 2 dzień są dobre, więc można zaoszczędzić czas na gotowanie.
Równie szybki i smaczny a jednocześnie dobry na upały jest pilav. W końcu to też kuchnia południowa aczkolwiek bardziej wschodnia. Jak dla mnie niekoniecznie ryż musi być w nim sypki jak w oryginalnym przepisie, więc techniki gotowania ryżego można pominąć i ugotować tradycyjnie. Na patelnię wpada panceta, cyc kury lub schab pokrojony w kostkę, papryka czerwona, czosnek / celuba i wg upodobań niemal dowolne warzywa i chili, duuuużo chili . 12 - 15 minut i powinno być po wszystkim na mocnym ogniu. Mieszamy z ryżem (ja jeszcze dodaję przecier pomidorowy lub świeże pomidory przeciśnięte) i znów łala. Tu też pasuje wino a może bardziej wino z wodą gazowaną, bo chili robi swoje i samego wina mogłoby wyjść za dużo, a szkoda dzień kończyć o 14
Ryby chorwackie, bądź to prosto od rybaka bądź nawet te z Konzuma z grilla z oliwą z oliwek i czosnkiem to klasyka w Cro sama w sobie, więc można tu pominąć. Z chałupy nie ruszam się bez grilla elektrycznego. Na urlopie załatwia mi 90% potrzeb kulinarnych.
O taki -
Sprawdzi się doskonale zarówno w apartamencie jak i na campie.
Bez grilla można na szybko (nie licząc gotowania kartofli) zrobić jajca w musztardowym / koperkowym. Jajka na 7 minut w międzyczasie rozpuszczamy kostkę rosołową w szklance wody, zagęszczamy mąką, śmietana, łyżka masła, 3 łyżki musztardy (tą najlepiej z Polski bo jeszcze dobrej w Cro nie spotkałem) lub pęczek kopru, pieprz i fertig. Czas 10 minut z dłubaniem jajek