Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przepis na małże

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jakuza
Croentuzjasta
Posty: 131
Dołączył(a): 02.04.2003
przepis na małże

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakuza » 08.08.2003 22:54

8) Kto powie jak sobie z nimi poradzić tzn. ugotować ,przyżądzić kto zna na to przepis.Wyjeżdżam za 3 dni,mam ochotę sam przyżądzać małże,ale nie wiem jak!
juli
Croentuzjasta
Posty: 373
Dołączył(a): 04.04.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 11.08.2003 11:02

Małże robiliśmy na dwa sposoby: z grilla - umyte muszelki grillować aż się otworzą, do tego sos z soku z cytryny, czosnku i oliwy, kropelka do środka, albo maczać - pycha
gotowane - w małej ilości osolonej wody, z dodatkiem masła, czosnku i ogromnej ilości zielonego koperku.
jakuza
Croentuzjasta
Posty: 131
Dołączył(a): 02.04.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakuza » 11.08.2003 17:47

8) Malże wrzucać na gotującą wodę czy zalać zimną a następnie gotować ?jak dlugo gotować ?
juli
Croentuzjasta
Posty: 373
Dołączył(a): 04.04.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 12.08.2003 14:14

Wrzucalam na wrzatek, zdejmowalam z gazu jakieś 1-2 minuty po otwarciu sie muszli.

Smacznego Juli
( a tak na marginesie to najlepszy jest ten rosołek który zostaje w garnku + świerzy kromalek chlebka).
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 14.08.2003 21:44

..a moze tak..
do duzego garu nalac troche oleju zwiklego i tyle samo oliwkowego (nie jest warunek). Jak sie cebula zasmarzy dodac umite malze, dolac szklanke witrawnego bialego wina, czosnek, pietruszke natke, lisc laurowi, piepsz w ziarnu. Trzeba przekric ze by sie gotowale w parze. Wodi nie dodawac wiplinie z malz morska woda tez nie trzeba dosalac. Gotujcie tylko malze ktore sa zamkniente, po ugotowaniu sie otwieraja. Smacznego
AnM

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnM » 15.08.2003 12:45

Małże wrzuciliśmu do gotującej sie wody z vegetą. Potem sosik z czosnku i cytrynki. PYCHOTKA :D
bafra

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafra » 18.08.2003 07:30

Leon napisał(a):..a moze tak..
do duzego garu nalac troche oleju zwiklego i tyle samo oliwkowego (nie jest warunek). Jak sie cebula zasmarzy dodac umite malze, dolac szklanke witrawnego bialego wina, czosnek, pietruszke natke, lisc laurowi, piepsz w ziarnu. Trzeba przekric ze by sie gotowale w parze. Wodi nie dodawac wiplinie z malz morska woda tez nie trzeba dosalac. Gotujcie tylko malze ktore sa zamkniente, po ugotowaniu sie otwieraja. Smacznego
[quote]


To może Leonie podasz jeszcze przepis na lignje,bo chyba się nigdy nie doczekam tego przepisu! Pozdrawiam.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone