Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepis foto na kalmary...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004
Przepis foto na kalmary...

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 31.03.2007 21:35

Wczoraj mnie naszło, na ośmiornicę, ale że wykupili padło na kalmary:
Obrazek

Zsypałem je solą i na parę minut schowałem do lodówki. Potem zostały umyte i wysuszone. Następnie wyciągnąłem za macki wnętrzności ( macki zostawiamy są jadalne, wnętrzności nie ) wyciągamy szkielet - jak z plastiku i ściągamy skórę łącznie z "płetwami i otrzymujemy piękne
tuby :-)


Obrazek

Nastepnie przygotowujemy doping, polecam piwo Ciechan, bo nie ma konserwantów, jest niepasterysowane i ma bardzo krótki termin ważności ( jak każde trudne do dostania piwo niepasteryzowane).

Obrazek

Bierzemy jeszcze krewetki koktajlowe, można też królewskie, ale wtedy bez farszu, ja miałem akurat te:

Obrazek

My z małżonką lubimy czosnek więc posiekałem prawie całą główkę, do tego dwie cebulki i zeszkliłem to razem na patelni.

Obrazek

Następnie ( można w maszynce do mięsa ) ja użyłem do tego robota zmieliłem cebulę i czosnek z namoczoną uprzednio suchą bułką i pietruszką prosto z krzaczka ( krzaczek zaś ze sklepu ) i otrzymałem taką oto paciaję:

Obrazek

W/w paciaję pomieszałem z krewetkami i dwoma jajami, co zaowocowałao farszem,

Obrazek

którym to wypełniłem tuby do około 2/3 zamknąłem je wykałaczkami i umieściłem na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek, razem z mackami:

Obrazek

Oczywiście jak ogrodnik amator lubię przesadzać, dlatego też większą część farszu zapiekłem w naczyniu żaroodpornym w piekarniku ( będzie robić za polentę/puree/jak zwą tak zwą ). W czasie smażenia zlałem kalmary winkiem, posypałem solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie w naczyniu żaroodpornym przeniosłem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na minut około 20 i umieściełem nad farszem. Obok przed podaniem podgrzewam przez kilka chwil zamrożone bagietki ( do owoców morza polecam bez niczego, ew. spędzlowane oliwą, ale do sałatek itd. smarujemy je tapenadą z pomidórków, sera feta, czosnku cebuli i czego jeszcze chcecie ). Oczywiście nie może do obiadku zabraknąć sałaty, więc szybko łamię sałatę lodową, kroję pomidorki koktajlowe, oliwki i garść kaparów, to wszystko zsypałem suszonymi pomidorami, suszonym czosnkiem, skropiłem octem winnym - rozmarynowo-czosnkowym i skropiłem oliwą z oliwek, co dało nstp. efekt:

Obrazek

Po dwudziestu minutach i wejściu Szanownej Małżonki ( tu zdziwienie na twarzy na widok tylko jednej pustek butelki Ciechana ) z córką: tatiutćt - nie można tego przełożyć na pisane :-), podaję czym prędzej danie na stół, nie zwracając uwagi na zbyt piękne podanie ( języki uciekają do tyłków ), przystępujemy do konsupcji z winem białym - polecam też mimo wszystko delikatne czerwone wino do ryb i owoców morza, naprawdę świetnie wydobywa smak..., aha to obok zielone to zapieczony farsz.

Obrazek


Także tak wygląda chorwacki smak, czasami gdy sobie udzielę wolnej soboty, a że następna będzie hobotnica, tyle jako, że sam sobie udzielam wolnych sobót to nie wiem kiedy ;-) Pozytywne jest to, że takie dania będzie serwował mój gospodarz już od 2 września.

SMACZNEGO i zachęcam do kontynuacji
Przemek

Obrazek
a to ja
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4755
Dołączył(a): 18.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 31.03.2007 22:49

Przemek
Takie gotowanie " krok po kroku" to coś dla mnie :D

Pod warunkiem że ... to nie będą owoce ani morza, ani jeziora, ani rzeki, a cóż dopiero oceanu :oczko_usmiech:

P.S: a to "tatiutćt" to córka mówiła z ręką (jeszcze?) w gipsie ?

Pozdraviam
pełna podziwu dla męskich wyczynów w kuchni
(że też wspomnę tu o serniku na zimno w mojej lodówce i nie w moim wykonaniu :lol: )
Jacunio
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1645
Dołączył(a): 13.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 31.03.2007 22:53

No, no! :roll:
Ja to tylko jajecznicę umiem usmażyć i omleta... :oops: :cry:

PozdraV
J.
Rysio
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13051
Dołączył(a): 23.07.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.03.2007 23:02

Jacunio napisał(a):No, no! :roll:
Ja to tylko jajecznicę umiem usmażyć i omleta... :oops: :cry:

PozdraV
J.


a co to jest omlet 8O


:wink:
gospodarz
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1261
Dołączył(a): 06.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.04.2007 05:27

Grzegorzowi Ć. rośnie konkurencja :D

ps. czy te Ciechan bez konserwantów to jakiś bezalkoholowy :) ?
JasioJasio
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 480
Dołączył(a): 03.06.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 01.04.2007 06:07

Nie no! Zdrada! Takiej ochoty cżłowiekowi narobić!

Do 20-ej dzisiaj tylko na bułkach bedę siedział :(
hrehor
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 809
Dołączył(a): 14.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 01.04.2007 07:15

znakomity przepis no i smaczek też , samo zdrowie i ten doping rewelacja :D :D :D :D :D :D :D :D
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 01.04.2007 11:08

a to ja napisał(a):Przemek
Takie gotowanie " krok po kroku" to coś dla mnie :D

Pod warunkiem że ... to nie będą owoce ani morza, ani jeziora, ani rzeki, a cóż dopiero oceanu :oczko_usmiech:

P.S: a to "tatiutćt" to córka mówiła z ręką (jeszcze?) w gipsie ?

Pozdraviam
pełna podziwu dla męskich wyczynów w kuchni
(że też wspomnę tu o serniku na zimno w mojej lodówce i nie w moim wykonaniu :lol: )


Czyli nie jadasz najwspanialszym rzeczy pod słońcem, współczuję :-(
Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju robactwo, może to mi zostało jeszcze po tym, gdy przez 5 lat mięsiwa nie jadłem, a córa niestety jeszcze w gipsie, miejmy nadzieję, że już tylko do środy...

Przemek
p.s. znowu wracam do gotowania, także zapowiadam, że to nie koniec...
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 01.04.2007 11:13

gospodarz napisał(a):Grzegorzowi Ć. rośnie konkurencja :D

ps. czy te Ciechan bez konserwantów to jakiś bezalkoholowy :) ?


A kysz siło nieczysta, bezalkoholowe ;-) to tylko w reklamie, Ciechan ma całe 6,2% alkoholu i 12,1% ekstraktu. Ja jestem wielkim fanem piwa, ale dość wybrednym, więc jak mam okazję to pijam tylko niepasteryzowane, a w wielkim mieście Białystok wszędzie na pytanie o niepasteryzowane robią oczy, ale już się poprawia i jest Ciechan...
Przemek
p.s. a tam konkurencja, zbastowałem trochę z robotą i w końcu mam czas na coś więcej niż tylko nieczęste pisanie na forum...
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 02.04.2007 06:49

Chłopie, rzuciłeś mnie na kolana ... :wink: Również samą relacją! Niebo w gębie, pozdrov, K.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone