Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Przemyt" piasku ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
inkam1
Podróżnik
"Przemyt" piasku ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) inkam1 » 25.08.2009 13:15

Już niedługo ponownie wyjeżdżamy do Chorwacji /tym razem Pag - to chyba teraz najmodniejsza wyspa, ale my chcemy nareszcie zwiedzić coś poza cudowną Dalmacją/.
Mój brat - miłośnik akwarystyki morskiej, już złożył zamówienie: mam mu przywieźć wiaderko morskiego piasku :lol: . No i tu mam pytanie, czy na granicy mogą być z tym problemy ? :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2009 13:29

Ja bym nie ryzykował.Podobno Chorwaci szkolą psy do wykrywania morskiego piachu i w najbliższych dniach maja je wprowadzić do służby na granicach.
Ja bym nabrał piachu juz w Polsce po drodze,przesypał kg soli z Wieliczki-nikt sie nie zorientuje ;)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 25.08.2009 13:33

Słyszałem, że na granicach już montują bramki wykrywające produkty z dużą zawartością krzemu, coś jak u nas bramki do materiałów radioaktywnych.

Ja bym nie ryzykował.

8)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.08.2009 14:12

kategorycznie nie!

oni są przewrażliwieni na punkcie piasku!
na wielkie kamienie mówią żwirek, a na otoczaki wielkości oka - piasek ...

jeśli masz więc na myśli piasek w znaczeniu polskim, to oznacza, że w wiaderku zabierzesz im większosć złóż, jakimi dysponują! a to już grabież dorobku narodowego!
__Marcin__
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) __Marcin__ » 25.08.2009 14:29

Ostatnio znajomy starał się przemycić wiaderko piasku z Chorwacji do Polski. Fakt, że nie było to małe wiaderko!
Dostał 10 lat ...
:wink:
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 25.08.2009 15:15

Na pewno to na granicy portki trzepią.
Resztę musisz sobie sam dopowiedzieć wg. zasady: jakie pytanie taka odpowiedź. Głowa do góry
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 25.08.2009 15:33

Przypomina mi się gdy w czasach słusznie minionych ktoś przewoził piasek w wózkach dziecięcych przez granice z NRD. Celnicy dwoili sie i troili aby znależć cokolwiek w tym piasku i nic aż ktoś kiedyś spostrzegł ,że za kazdym razem przewożono piasek w innym wózku .... i tym razem zatrzymali transport....;))) bo facet przemycał WÓZKI...:)
Czyżby tu też był przemyt kubłów...?
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 25.08.2009 20:13

:lol: :lol: :lol: :lol:
pośmiałam się...dobrze ,że są jeszcze ludzie z poczuciem humoru :lol:
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 25.08.2009 21:13

Jak każdy wywiezie wiadro piasku, to w przyszłym roku nie będzie po co do CRO jechać - zostanie tylko Zagrzeb i okolice. Wywóz piasku to jak zabór ziemi - chcesz wywołać międzynarodowy skandal :?: To będzie PIERWSZY ROZBIÓR CHORWACJI :D :D :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.08.2009 21:38

Będąc na granicy chorwackiej pokaż Chorwatom ,że wwozisz wiaderko piasku z Polski.
Niech Ci dają zaświadczenie o wwozie wiaderka .
Potem niepostrzeżenie w Chorwacji, najlepiej w nocy po północy wysyp piasek polski i napełnij chorwackim. Tylko tak żeby nikt nie widział.
I po sprawie.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 25.08.2009 21:42

W Chorwacji nie ma piasku!!
Tylko kamory i skały :P
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 25.08.2009 21:44

AndrzejJ. napisał(a):Potem niepostrzeżenie w Chorwacji, najlepiej w nocy po północy wysyp piasek polski i napełnij chorwackim. Tylko tak żeby nikt nie widział.
I po sprawie.

Za duże ryzyko. Jak nic w nocy wywoła zainteresowanie służb specjalnych. Zrób to w dzień - pod latarnią najciemniej. W nocy plaże są obserwowane przez komandosów z brygady anty-przemytniczej. Podobno za piasek wyniesiony w butach zamykaja na 48 godzin...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.08.2009 22:15

mutiaq napisał(a):W Chorwacji nie ma piasku!!
Tylko kamory i skały :P

Jak się dobrze poszuka, to i piasek (morski) się znajdzie :wink: :D
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 25.08.2009 22:30

Panowie może i to jest śmieszne ale np. z Turcji jest zakaz wywozu tego typu rzeczy....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.08.2009 23:29

Pakula napisał(a):Panowie może i to jest śmieszne ale np. z Turcji jest zakaz wywozu tego typu rzeczy....

Z Turcji nie wolno wywozić kamyczków z plaży - mnie kilka do walizki wpadło :wink:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone