Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Przemyt" piasku ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2009 07:48

Pakula napisał(a):Panowie może i to jest śmieszne ale np. z Turcji jest zakaz wywozu tego typu rzeczy....

I słusznie.
Biorąc pod uwage,że takie ziarnko piasku czy kamyk maja po kilka milionów lat ,to wartośc historyczna musi byc znaczna.
Z takiej Polski nie można wywozić przedmiotów pochodzących z przed II wojny światowej czyli dużo,dużo młodszych ;)
Amfipriona
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amfipriona » 26.08.2009 09:52

A kamyki można? Rozumiem, że te z krzemem to nie :wink:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 26.08.2009 10:52

Jako że także posiadam akwarium morskie z Chorwacji przywiozłem kilka jeżowców, krabików i ślimaków. Krewetki i ukwiały zostawiłem w spokoju gdyż nie byłem przygotowany technicznie na tak długą podróż dla tych stworzonek. Za długa podróż a później jeszcze kwarantanna przed wpuszczeniem do akwa. Raczej nie zniosłyby tego trudu.
No ale powróćmy do tematu czyli piasek.
Piasek zebrany z dna Adriatyku moim zdaniem będzie jakością znacznie odbiegał od "żywego piasku" przywożonego z oceanów i raczej trudno go nazwać "żywym piachem" a zapewne o taki chodzi w akwarium morskim.
inkam1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) inkam1 » 26.08.2009 14:29

Bardzo się cieszę, ze dostarczyłam tak potrzebnej codziennie /na równi z warzywami :) / porcji radości tylu osobom :lol: .
Bardziej chodziło mi jednak o oto, czy jakis ciekawski pogranicznik nie zacznie szukać - no nie wiem :? czego - i nie dość że przedłużymy odprawę, to może się okazać, że po intensywnym sprawdzaniu zawartości wiaderka rzeczywiście przyjdzie mi sypać sól z Bochni lub Wieliczki do zwykłego piachu rzecznego.
Raczej jednak nie będę wiozła jeżowców. Obawiam się że nie przeżyłyby tej podróży.
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 26.08.2009 15:26

Janusz Bajcer napisał(a):
mutiaq napisał(a):W Chorwacji nie ma piasku!!
Tylko kamory i skały :P

Jak się dobrze poszuka, to i piasek (morski) się znajdzie :wink: :D

A gdyby tak każdy turysta wywiózł wiaderko piasku lub kamień to co by zostało z Chorwacji?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.08.2009 16:10

inkam1 napisał(a):Bardziej chodziło mi jednak o oto, czy jakis ciekawski pogranicznik nie zacznie szukać - no nie wiem :? czego - i nie dość że przedłużymy odprawę, to może się okazać, że po intensywnym sprawdzaniu zawartości wiaderka rzeczywiście przyjdzie mi sypać sól z Bochni lub Wieliczki do zwykłego piachu rzecznego

O jakiej odprawie piszesz i gdzie się jej spodziewwsz :?:
Graf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Graf » 29.08.2009 13:16

A skąd bierzecie ten piasek?, wszędzie gdzie byłem, to były pokruszone muszelki, a nawet trafiały się całe, 1-2mm.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.08.2009 07:43

hepik napisał(a):Ja bym nie ryzykował.Podobno Chorwaci szkolą psy do wykrywania morskiego piachu i w najbliższych dniach maja je wprowadzić do służby na granicach.
...

to prawda z tym ze na stronie www.msz.gov.pl jest informacja ze te psy juz sa testowane na kilku przejsciach a przepisy o zakazie przewozu piachu przez granice obowiazuja juz od dawna

Nie ryzykuj :wink:
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

"Przemyt" piasku ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone