Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przemyśl -Pag

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
edytak
Podróżnik
Przemyśl -Pag

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytak » 05.05.2008 13:02

witajcie
prosze napiszcie mi ile mniej wiecej trwa podróz z przemysla na pag.któredy jedziecie(bo znalazłam tu paru krajanów) :wink: i czy śpicie gdzies po drodze?
my chcemy wyjechac 29 czerwca(na 1 lipca mamy tam byc) na 2 samochody 4 osoby dorosłe i 2 dzieci.mój maluch ma 3 latka boje sie ze nie wytrzyma tak długiej jazdy.chcemy wyjechac ok godziny 16-17 zeby na ok 23-24 gdzies sie zatrzymac na spanie.czy uda nam sie o takiej porze cos znalesc?potem w dzien odpoczywamy i ok godziny 22 wyjechac juz na chorwacje.czy to ma jakis sens? dzien odpada z jazdą.mały nie wytrzyma.prosze pomózcie.to nasza 1wsza tak długa podróz z dzieckiem.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 05.05.2008 13:08

Witam
W zeszłym roku jechałem z dzieckiem (wtedy miał niecałe 2 lata) 1200 km. Podróż rozłożyłem na dwa dni po 600 km. Jechałem w dzień. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie dzieci są wytrzymałe. Najważniejsze to zabijanie czasu w podróży - u mnie to polegało na zabawach oraz puszczanie bajek na laptopie. Klimatyzacja jest podstawą w takiej podróży. Co do laptopa to polecam. Ja kupuję przed sezonem na allegro za góra 700 zł i sprzedaję po wakacjach. Komputer w trasie przydaje się również jako nawigacja po zakupie anteny gps - około 80 zł. A mapy hm....
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 05.05.2008 14:00

wyjedź o 3 w nocy to na 18 będziesz na miejscu, lub rano wieczorem spanie nad Balatonem, potem rano do Chorwacji i na popołudniu będziesz na miejscu
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 05.05.2008 14:11

Lub rano wieczorem spanie nad Balatonem :D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 05.05.2008 14:28

Witaj Edytko.
Nigdy nie jechałem do cro z tak małymi dziećmi,więc nie wiem czy będę w stanie udzielić Ci jakichś sensownych rad.Ale wydaje mi się,że przy odrobinie zaangażowania podróż z maluchami w dzień nie musi być wcale straszna.Wystarczy poczytać tutaj :D :D
Wyjeżdżając z Przemyśla rano czyli ok 7 - 8 ,jadąc spokojnie, bez większego pośpiechu dojedziesz przez Barwinek - Koszyce - Miszkolc - Budapeszt - nad Balatonem do Letenye(czyli na granicę węgiersko-chorwacką) około godziny 18.W Letenye możesz odpocząć i na drugi dzień wysypiając się np do 8 :D spokojnie w 4-5 godzin dojedziesz na Pag.
A w Twoich planach na wyspę dojechałabyś głęboką nocką czyli gdzieś w granicach 2-3 ,a wtedy pewnie wszyscy śpią .
Pozdrav.
edytak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytak » 05.05.2008 14:52

słuchajcie ja zwalam na dziecko ale bardziej boję sie o siebie :? mam starszna chorobe lokomocyjną i bede nafaszerowana lekami wiec zabawiac małego nie bede miała jak :cry: dlatego musi to byc noc.
to ile godzin zajmuje podróz z granicy wegiersko -chorwacjiej na pag?
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 05.05.2008 15:13

wojan - te dzieciaki są zakręcone tak jak ich rodzice
niewiele jest takich a poza tym co to za wczasy ciągle w samochodzie moje odzucie
edytko - ja wyjeżdżałam z dziećmi a wędrują od skończonych 7 miesięcy zawsze w nocy ok. 12-1.00 i na miejscu jesteśmy ok 13-14 raczej w tygodniu bo weekendy bywają różne i stanie w korku u nas było gorsze niż jazda jeżeli dzieciak jeździ samochodem od najmłodszych latek to spoko wytrzyma myślę że lepiej od ciebie
edytak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytak » 05.05.2008 16:12

Kod: Zaznacz cały
Co do laptopa to polecam

laptop mamy wiec ogladanie bajek załatwione :D mysle ze wyjedziemy ok 17-18 zeby nad ranem byc na miejscu.musimy ominąc upały bo klimy niet w samochodzie :cry: spróbujemy jechac bez noclegu.bedzie to poniedziałek/wtorek wiec chyba korki nas nie dopadną.jak nie damy rady najwyzej bedziemy kombinowac.z tego co mówicie to ok 12 godzin jak dobrze pójdzie.mały moze przespi ja tez wiec moze bedzie ok :roll: .dzieki
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 05.05.2008 16:17

Witaj! My podróżujemy( w długie trasy) z naszymi dzieciakami odkąd skończyły 2 miesiące. Na maluchy tylko jedna rada- wyjazd ok 18.00 Przyjazd na miejsce( na Pag nie jest daleko ), na godz 10.00 . Dla rodziców to jest męczące. Ale musicie wybrać- zmęczenie Wasze czy dziecka. Przez 2 godziny jesteśmy w stanie znieść-" maaamoooo ja się nuuuudzę" , ale nie przez kilkanaście godzin. Trafiły nam się bardzo żywe dzieci, ale podobno niektóre całkiem znoszą takie długie podróże. W tym roku też kupujemy DVD - może to pozwoli bardziej bezstresowo podróżować.

Ja też mam chorobę lokomocyjną- więc odpada jazda z tyłu , a tym bardziej odwrócona do tyłu i zabawiająca dzieci.
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 05.05.2008 16:33

Witam Szanowną Krajankę.

Edyto, ja również wyjeżdżam z Przemyśla, tyle że do Rovinj - trochę bliżej o jakieś 100 km.

Moje dziewczyny, z którymi sie wybieramy także po raz pierwszy do Cro, są nieco starsze - 9 i 6 lat, ale młodsza bardzo źle znosi podróże, więc z Przemyśla wyjeżdżamy na noc ok. 20.00. Liczę, że większośc trasy po prostu prześpią, a na miejscu będziemy około południa.

Myślę, że jest to rozsądne w podróżach z małymi dziećmi. O wiele spokojniej można podróżować bez ciągłego "Daleko jeszcze?"
Mniej zmęczenia dla dzieci i rodziców.

Pozdrawiam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.05.2008 18:13

wojan napisał(a):Wyjeżdżając z Przemyśla rano czyli ok 7 - 8 ,jadąc spokojnie, bez większego pośpiechu dojedziesz przez Barwinek - Koszyce - Miszkolc - Budapeszt - nad Balatonem do Letenye(czyli na granicę węgiersko-chorwacką) około godziny 18.

Mogę zagwarantować, że tym czasie nie dojedzie do Letenye. Piszę ponieważ, kiedyś wyjechałem około 7,00 i dojechałem do Verazdin około 22,00 ale to była nie jazda lecz wyścigi i szarpanina. ( były odcinki 50km/h ale były i takie że ponad 200 km/h). Nie polecam i wątpię aby chciała tak jechać.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 05.05.2008 18:46

Woka - a kiedy to przeżywałeś ten wyścigowy horror :?: :D Bo ja siedem razy juz pokonywałem tą trasę i w Letenye najpóźniej byłem około 19,nawet wtedy gdy nad Balatonem jechało się z predkością furmanki :D :D A teraz gdy jest tam autostrada jazda obok jeziora to sama przyjemność :D
:papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.05.2008 19:02

Wojan .... około 5-6 lat temu. Fakt, na drodze było trudno i tłoczno ( w okienkach luzu- gaz do dechy aby coś nadrobić). Sama droga od tamtego czasu niewiele się poprawiła. Najważniejsze .... ONA jedzie pierwszy raz. Z różnych względów nie popędzi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2008 19:04

woka napisał(a):....Mogę zagwarantować, że tym czasie nie dojedzie do Letenye.....

WOKA - nie dość, że dojedzie to jeszcze bez wyścigów :lol:
Mam identyczne zdanie na ten temat jak Wojan, poparte dodatkowo 10-cio letnim "stażem" na tej trasie.
Testowanie ile fabryka dała to już dawno mam za sobą. Teraz jeżdzę +/- ile przepisy pozwalają.
Trasę Rzeszów - Budapeszt czyli ok. 470 km robię do 8 godzin z przerwami bo mi sie nigdzie nie spieszy.
Budapeszt - Letenye to ok. 220 km, z czego ok. 180 km to autostrada.
Więc jakim cudem nie da rady w takim czasie (od 7 do 18 ) dojechać - nawet nie spiesząc się :?: :lol: :papa:

Edit:
woka napisał(a):....około 5-6 lat temu. Fakt, na drodze było trudno i tłoczno.....

5-6 lat to bardzo duża róznica. Węgrzy przez ten czas ucywilizowali dużo dróg.
Szkoda, że w Polsce nie biorą z nich przykładu :wink:
10 lat temu np. u Madziarów był kawałek autostrady przed i za Budapesztem a reszta to jazda ichnimi krajówkami, w tym koszmarek w postaci drogi balatońskiej - dziś to sama przyjemność
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.05.2008 19:16

Piotrek .... odnośnie stażu w Chorwacji to jestem od Ciebie starszy. Śmiem nawet twierdzić że najstarszy na forum.
Co do czaso- trasy ...... być może że się pomyliłem. W tym roku jechałem i do Budapesztu zajechałem dokładnie w 5 godz. 10 min.
Jednak- jechałem na wieczór 22 marca (sobota a w niedziele pierwszy dzień świąt). Na trasie ..... mogłem tańczyć, śpiewać i podskakiwać. W zasadzie pusto. Pojadę w tym roku bezpośrednio to zobaczę. ( od kilku lat jeżdzę z postojami "gdzieś tam").

ps. pisząc 5-6 lat temu nie oznacza, że ostatnio w tym czasie odwiedziłem Chorwację. Przerwę mam tylko jedną - 2004 r. ( szpital i 4 m-czne leczenie). Drogi znam dobrze. Szczególnie "historię" budowy autostrady ( nigdy nie wybieram alternatywnej).
Ostatnio edytowano 05.05.2008 19:22 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone