Popiel napisał(a):Western Union http://www.westernunion.com.pl/
po wpłacie
"Przekaz będzie dostępny do wypłaty w dowolnej agencji Western Union na terytorium kraju przeznaczenia w przeciągu kilku minut."
Pokrótce tak po chłopsku:
Potrzebujesz tylko adres odbiorcy. W dwie minuty wypełniasz druk.
Masz do zapłaty w euro. Sprawdzasz kurs euro w danym dniu. Zamieniasz sobie sam na złotówki i wpłacasz kasjerce złotówki.
Pani w banku (lub innym punkcie) przelicza ile to będzie kun.
Wysyłasz e-maila lub sms do odbiorcy, że kasa wpłacona i podajesz w nim numer kontrolny przekazu MTCN (Money Transfer Control Number), a także kwotę i walutę do wypłaty.
Można też wykupić powiadomienie telefoniczne odbiorcy o dostępności przekazu w najbliższej agencji Western Union, ale ja z tego nie korzystam.
Na miejscu gospodarz z dowodem osobistym wypłaca kasę i już. Może zażyczyć sobie w innej walucie, lecz najczęściej jest to waluta obowiązująca w danym kraju.
Tabela opłat pokazuje inaczej, lecz za 750zł do Cro zapłaciłem 35zł opłaty.
PKO napisał(a):Dewizowe polecenie wypłaty
Jeśli chcesz wykonać przelew za granicę, skorzystaj z dewizowego polecenia wypłaty. W tym celu wystarczy zalogować się w serwisie internetowym i przejść do sekcji "Transakcje", a następnie wybrać "Dewizowe polecenie wypłaty". Możesz je wykonać wyłącznie za pośrednictwem specjalnego formularza, w którym należy podać szczegóły przelewu: rachunek odbiorcy, kod banku odbiorcy, nazwę, adres i kraj odbiorcy, kwotę, walutę, strony pokrywające koszty transakcji, tytuł przelewu, a także
datę jego wykonania (bieżącą lub przyszłą). Dodatkowo, na liście dewizowych poleceń wypłaty znajdziesz informacje o zleconych
przelewach zagranicznych, a także sprawdzisz ich szczegóły (opcja "Dane"), czyli: rachunek, z którego zleciłeś przelew, dane oraz numer rachunku odbiorcy, kursy przewalutowania, a także informacje na temat rozliczenia transakcji.
jakub63 napisał(a):Dzwoniłem do Western Union, za 200 euro Pani powiedziała mi że zapłacę 65 zł (bez powiadomienia czy innych opcji). Nie jest to ciekawa opcja
Leszek Skupin napisał(a):A to na potwierdzenie że obsługuje jednakowoż
jorgus111 napisał(a):Leszek Skupin napisał(a):A to na potwierdzenie że obsługuje jednakowoż
Ale to jest iPKO a nie inteligo...
jorgus111 napisał(a):iwo napisał(a):Dla tych co mają konto internetowe w PKO BP polecam przelew z tego konta.
Inteligo nie obsługuje przelewów zagranicznych
Popiel napisał(a):jakub63 napisał(a):Dzwoniłem do Western Union, za 200 euro Pani powiedziała mi że zapłacę 65 zł (bez powiadomienia czy innych opcji). Nie jest to ciekawa opcja
Może to zła kobieta była???
Osobiście dwa razy wpłacałem tym sposobem i zawsze było 35zł.
Znajomi - co mi to polecili - w innym mieście wpłacali też przez WU i również 35zł.
Inni też tu pisali o kwocie 35zł, ale może się coś zmieniło w tym roku???
Z ciekawości jutro pójdę do banku i zapytam.
jorgus111 napisał(a):Leszek Skupin napisał(a):Z tym, że iwo nie sprecyzował czy to ma być inteligo czy iPKO
Znaczy siem obaj mamy rację
Co nie zmienia faktu, że ja mając konto internetowe przelewu z domku nie zrobię
AndrzejJ. napisał(a):jorgus111 napisał(a):Leszek Skupin napisał(a):Z tym, że iwo nie sprecyzował czy to ma być inteligo czy iPKO
Znaczy siem obaj mamy rację
Co nie zmienia faktu, że ja mając konto internetowe przelewu z domku nie zrobię
jeśli mam skomentować to powiem krótko żenada,
nie ma już inteligo od marca 2008 jest iPKO i nie ma co precyzować bo to tylko techniczna zmiana nazwy
może jorgus111 to jakiś haker i chce uzyskać dostęp do kont cromaniaków w PKO i rżnie głupa
Popiel napisał(a):jakub63 napisał(a):Dzwoniłem do Western Union, za 200 euro Pani powiedziała mi że zapłacę 65 zł (bez powiadomienia czy innych opcji). Nie jest to ciekawa opcja
Może to zła kobieta była???
Osobiście dwa razy wpłacałem tym sposobem i zawsze było 35zł.
Znajomi - co mi to polecili - w innym mieście wpłacali też przez WU i również 35zł.
Inni też tu pisali o kwocie 35zł, ale może się coś zmieniło w tym roku???
Z ciekawości jutro pójdę do banku i zapytam.
Popiel napisał(a):upewnić się czy właściciele app nie wyjechali akurat na narty
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne