Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew pieniędzy do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anurban
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anurban » 10.08.2009 08:09

fabiopab napisał(a):
miracle20123 napisał(a):Zdecydowanie NIE POLECAM Banku Śląskiego:/Totalna porażka...Nie dość,że koszt przelewu zaliczki wyniósł ok. 150 zł to na dodatek nieporadność pracowników tego banku była porażająca:/Chyba rzeczywiście najlepiej przesłać pieniądze pocztą...

Witam potwierdzam ING tragedia, ja wysyłałem 110Euro zaliczki koszty jakie poniosłem to 40 zł koszt przelewu + 20 zl koszt potwierdzenia i co się teraz okazało chcą jeszcze 10euro bo " ponoć" Chorwacji bank obciążył ich ta kwotą

Potwierdzam co do ING/Sląski

Jak przyszedłem - to powiedzian o mi że cały przelew zaliczki / 160 Eur/ bedzie kosztował ok. 40 zl

Potem okazało sie ze to kosztowało 60 zł i 18 Eur
I jeszcze musiałem załozyc konto w EUR

Kompletna indolencja, niekompetecja- żenada!!!!
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 10.08.2009 08:33

Uwaga dla "pytających w banku":
Na pytanie "ile będzie kosztował przelew ?" z reguły otrzymamy informację o PROWIZJI BANKU, którym ten przelew składamy (ile oni na tym zarabiają?).
Na pytanie - "ile MNIE to będzie kosztowało?" nie zawsze bank jest w stanie odpowiedzieć, gdyż do jego prowizji dochodzi kurs waluty (nie znany w momencie pytania) oraz tzw. "koszty banku zagranicznego" - Pani w okienku nie musi wiedzieć ile bank zagraniczny za to sobie policzy......
becia25
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia25 » 10.08.2009 09:03

Mi w PKO BP potrafili powiedzieć ale nie od razu...najpierw było 30 zł a później się okazało że jeszcze koszty banku zagranicznego 28 zł ale to i tak przy wysłaniu zaliczki w kwocie 70 euro jest dużą kwotą moim zdaniem.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.08.2009 11:53

Wysyłałem z BZ WBK. Pani w okienku policzyła posprawdzała i powiedziała że za 100 euro zapłacę ok 32zł ( w zależności od kursu euro ). Pieniądze na miejscu były w niecały tydzień a operacja kosztowała mnie 32,59.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 10.08.2009 12:03

dids76 napisał(a):Wysyłałem z BZ WBK. Pani w okienku policzyła posprawdzała i powiedziała że za 100 euro zapłacę ok 32zł ( w zależności od kursu euro ). Pieniądze na miejscu były w niecały tydzień a operacja kosztowała mnie 32,59.

Faktycznie w WBK "kosztów" jest około 32 zł.
Do tego jednak proszę sobie doliczyć różnicę kursową na samym przelewanym EURO (kurs WBK do kursu średniego NBP z danego dnia)
forum/viewtopic.php?p=364653&highlight=przelew%2A#364653
(chyba, że ktoś ma rachunek walutowy......)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.08.2009 12:45

mottom napisał(a):
dids76 napisał(a):Wysyłałem z BZ WBK. Pani w okienku policzyła posprawdzała i powiedziała że za 100 euro zapłacę ok 32zł ( w zależności od kursu euro ). Pieniądze na miejscu były w niecały tydzień a operacja kosztowała mnie 32,59.

Do tego jednak proszę sobie doliczyć różnicę kursową na samym przelewanym EURO (kurs WBK do kursu średniego NBP z danego dnia)

Na szczęście Pani w okienku poradziła mi abym założył sobie rachunek dewizowy (pierwszy rok prowadzenie rachunku za darmo), więc wpłaciłem 100 euro i zaraz je przelałem do Chorwacji , po czym zamknąłem rachunek dewizowy.
MONISIA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MONISIA » 14.08.2009 22:51

dids76 napisał(a):
mottom napisał(a):

Na szczęście Pani w okienku poradziła mi abym założył sobie rachunek dewizowy (pierwszy rok prowadzenie rachunku za darmo), więc wpłaciłem 100 euro i zaraz je przelałem do Chorwacji , po czym zamknąłem rachunek dewizowy.

Ja wczoraj wpłacałam zaliczkę 100 Euro w BZ WBK. Zależało mi żeby przelew doszedł jak najszybciej. Musiałam założyć sobie konto walutowe(darmowe), złożyłam przelew w trybie ekspresowym (najszybszy z możliwych), termin realizacji takiego przelewu - do 2 dni i zapłaciłam za wszystko 20 zł. Wybrałam opcję, gdzie ja pokrywam koszty BZ WBK, a prowizje banku CRO pokrywa zleceniobiorca (była to kwota kolejnych 20 zł). W banku powiedziano mi że w 98% przypadków banki zagraniczne takiej prowizji już nie pobierają, a jeżeli jednak bank CRO by pobrał tą prowizję, to dopłacę tą kwotę na miejscu.
Dzisiaj się dowiedziałam że w Mbank-u mają teraz do końca roku promocję i przelew za granicę kosztuje 5 zł.
Loza_drinker
Croentuzjasta
Przelew do Chorwacji z PKO BP!!!![POMOCY]

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loza_drinker » 13.02.2010 10:48

Pomóżcie mi, jak puścić przelew do banku chorwackiego (zaliczka za kwatery) w banku PKO BP z SUPERKONTA. Korzysta się z normalnej opcji przelew jednorazowy?? Bo nie znalazłem opcji przelew międzynarodowy czy zagraniczny.
andrzej29
Cromaniak
Re: Przelew do Chorwacji z PKO BP!!!![POMOCY]

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej29 » 13.02.2010 11:00

Loza_drinker napisał(a):Pomóżcie mi, jak puścić przelew do banku chorwackiego (zaliczka za kwatery) w banku PKO BP z SUPERKONTA. Korzysta się z normalnej opcji przelew jednorazowy?? Bo nie znalazłem opcji przelew międzynarodowy czy zagraniczny.

Powinna być opcja zlecenie walutowe albo przelew europejski :wink:
Pozdrawiam
andrzej29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej29 » 13.02.2010 11:06

anurban napisał(a):
fabiopab napisał(a):
miracle20123 napisał(a):Zdecydowanie NIE POLECAM Banku Śląskiego:/Totalna porażka...Nie dość,że koszt przelewu zaliczki wyniósł ok. 150 zł to na dodatek nieporadność pracowników tego banku była porażająca:/Chyba rzeczywiście najlepiej przesłać pieniądze pocztą...

Witam potwierdzam ING tragedia, ja wysyłałem 110Euro zaliczki koszty jakie poniosłem to 40 zł koszt przelewu + 20 zl koszt potwierdzenia i co się teraz okazało chcą jeszcze 10euro bo " ponoć" Chorwacji bank obciążył ich ta kwotą

Potwierdzam co do ING/Sląski

Jak przyszedłem - to powiedzian o mi że cały przelew zaliczki / 160 Eur/ bedzie kosztował ok. 40 zl

Potem okazało sie ze to kosztowało 60 zł i 18 Eur
I jeszcze musiałem załozyc konto w EUR

Kompletna indolencja, niekompetecja- żenada!!!!

Faktycznie Ing bierze dużą prowizję za przelew, mnie skasowali też prawie 60 złotych tylko dziwie się, że kazali założyć konto w Euro 8O, mi nic nie wspomnieli o takim koncie.
Pozdrawiam
witboy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witboy » 23.02.2010 17:37

Witam wszystkich
Jeżeli nie musicie wpłacać pieniędzy na konto (biuro podroży, agencja turystyczna, itd...) tylko bezpośrednio właścicielowi apartamentu, to polecam list wartościowy, ubezpieczony, priorytet, za potwierdzeniem odbioru :wink: Ja taki list o wartości 400zł (100 euro) pakowany przy okienku, waga 30g, zapłaciłem 19,30 zł. Bez priorytetu i potwierdzenia odbioru było by o 5 zł mniej. List wysłałem 16.02, a potwierdzenie na maila od Chorwata dostałem 22 -go. Pozdrawiam
Cromek
Podróżnik
Przelew zagraniczny.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromek » 15.03.2010 21:30

Generalnie uważam, że bankowcy to ludzie nastawieni na zysk i nie zawsze informują klientów o opłatach (mocniejsze słowo to lichwa).
W kwestii przelewu zagranicznego na konto w OTP BANKA HRVATSKA D.D. ZADAR mogę powiedzieć, że Bank Millenium S.A. wziął prowizję w wysokości 20 zł (nie tak źle). Wpłata wynosiła 100 euro.
szary779
Cromaniak
Re: Przelew zagraniczny.

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 15.03.2010 23:23

Cromek napisał(a):Generalnie uważam, że bankowcy to ludzie nastawieni na zysk i nie zawsze informują klientów o opłatach (mocniejsze słowo to lichwa).
W kwestii przelewu zagranicznego na konto w OTP BANKA HRVATSKA D.D. ZADAR mogę powiedzieć, że Bank Millenium S.A. wziął prowizję w wysokości 20 zł (nie tak źle). Wpłata wynosiła 100 euro.

W Ing zapłaciłem 40 PLN za przesył 240 euro i tyle. Żadnych dodatkowych kosztów
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 16.03.2010 10:39

witboy napisał(a):Witam wszystkich
Jeżeli nie musicie wpłacać pieniędzy na konto (biuro podroży, agencja turystyczna, itd...) tylko bezpośrednio właścicielowi apartamentu, to polecam list wartościowy, ubezpieczony, priorytet, za potwierdzeniem odbioru :wink: Ja taki list o wartości 400zł (100 euro) pakowany przy okienku, waga 30g, zapłaciłem 19,30 zł. Bez priorytetu i potwierdzenia odbioru było by o 5 zł mniej. List wysłałem 16.02, a potwierdzenie na maila od Chorwata dostałem 22 -go. Pozdrawiam

Krótko zastanawiałem się, w jaki sposób przesłać 200EUR zaliczki. Mój wybór był prosty - przelew walutowy w mBanku. Koszt 45zł. Zapraszam do Wrocławia do dowolnej placówki pocztowej po 16 na trasie z mojej pracy do domu (prawie całe miasto przejeżdżam) lub w sobotę do mojej placówki. Zapewniam, że niższa cena nie jest w stanie wynagrodzić czasu, zmęczenia i wysłuchiwania frustracji innych klientów. Nie jestem osobą rozrzutną, ale są pewne granice mojej wytrzymałości. Bardzo dużo rzeczy kupuję przez Internet, ale na listonosza i Pocztex od 3 lat już nie czekam.
Pozdrawiam
adahu.cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adahu.cro » 16.03.2010 11:13

Opcja z listem wartościowym przetestowana 2 razy z powodzeniem minimum
papierów i koszty w granicach rozsądku.
Jedyny mankament to kolejki na poczcie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew pieniędzy do Chorwacji - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone