wg mnie sprawa jest prosta...przy przelewie zaznaczono opce podzialu kosztow przelwu:) ty pokryles koszty banku w polsce (te 10PLN) a beneficjenta "stukneli" na koszty prowizji bankow zagranicznych...
choc 50 EUR to i tak jakos duzo mi sie wydaje
Tomasz Antkowiak napisał(a):wg mnie sprawa jest prosta...przy przelewie zaznaczono opce podzialu kosztow przelwu:) ty pokryles koszty banku w polsce (te 10PLN) a beneficjenta "stukneli" na koszty prowizji bankow zagranicznych...
choc 50 EUR to i tak jakos duzo mi sie wydaje
dg napisał(a):papos - jestem gotów sie załozyć że walnęli Ci prozwizje z tych 130E bo za 10 zł to możesz jedynie gołębia jakiegoś namówic żeby do HR z kasą doleciał.
papos napisał(a):dg napisał(a):papos - jestem gotów sie załozyć że walnęli Ci prozwizje z tych 130E bo za 10 zł to możesz jedynie gołębia jakiegoś namówic żeby do HR z kasą doleciał.
Proponuje zadzwonić do Polbanku i zapytać ile przelew do Chorwacji kosztuje jeśli ma się konto walutowe.
dg napisał(a):haka napisał(a):Po pierwsze to przekaz pieniężny nie idzie w kopercie tylko wpłaca sie złotówki a poczta przelicza wg własnego kursu i w Chorwacji wypłacają w euro. Po drugie to niestety jest to kurs mocno niekorzystny. Alternatywą na poczcie jest przesyłka wartościowa tzn. wkładasz euro do koperty i wysyłasz list wartościowy ubezpieczony. Gość w Chorwacji otrzymuje dokłatnie to co włożyłeś do koperty. Cena usługi od 100 euro to ok. 20 zł
01.04.2008 przeliczyli mi na Poczcie po kursie 3,61 - można sprawdzić czy kurs jest mocno zawyżony. ja bym nigdy nie wysłał przesyłki wartościowej bo to niepewne jest, a pozatym trochę byłoby mi wstyd
darek1 - czytaj ze zrozumieniem...
dg napisał(a):uważam że przekaz pocztowy jest bardziej "cywilizowaną" formą
piotrtc napisał(a):Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest założenie bezpłatnego konta (w złotówkach) w mBanku i przelew pieniędzy przez internet. Ja zapłaciłem tylko 25 zł a pieniądze były 2 dni później na koncie Chorwata.
dg napisał(a):finalnie ja zapłaciłem prowizji 8 razy mniej niż Ty,
dg napisał(a):poczta w zeszłym roku wzięłą za przekaz 100E (za 200 biora tyle samo) 13 zł,
dg napisał(a):papos - jestem gotów sie załozyć że walnęli Ci prozwizje z tych 130E bo za 10 zł to możesz jedynie gołębia jakiegoś namówic żeby do HR z kasą doleciał.,
mottom napisał(a):dg napisał(a):uważam że przekaz pocztowy jest bardziej "cywilizowaną" formą
Pewno jest on równie cywilizowany jak "zawieźć osobiście"piotrtc napisał(a):Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest założenie bezpłatnego konta (w złotówkach) w mBanku i przelew pieniędzy przez internet. Ja zapłaciłem tylko 25 zł a pieniądze były 2 dni później na koncie Chorwata.
A policzyłeś wszystkie koszty? - 25 zł to pewno prowizja banku, a co z kursem przewalutowania ze złotówek na EUR (na pewno niekorzystny), opłatami banków zagranicznych (5 EUR) - zobacz proszę na następnym wyciągu (lub po końcu miesiąca jak już wszystkie koszty zostaną zaksięgowane).
Robiłem przelew z BZWBK (elektronicznie) - koszty opisałem tutaj:
forum/viewtopic.php?p=364653&highlight=banku#364653
Patrząc "prosto" to "prowizja" była tylko 9.50 PLN, a w sumie "kosztów" wysłania 261,63 EUR wyszło około 83,40 PLN.
Dodatkowo - zakładanie konta po to tylko żeby wysłać jeden przelew nie jest "ekonomicznie uzasadnione" . Co miesiąc dodatkowe opłaty za prowadzenie rachunku itp, albo znowu konieczność jego zamknięcia. Uwaga - jak już raz podasz bankowi swoje dane to doradcy banku będą co chwilę wydzwaniać - "czy może pan/pani nie chce jakiegoś dodatkowego SUPER produktu?" - po co to......
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne