Przelew pieniedzy do Chorwacji przez poczte - przykład
napisał(a) baster16 » 30.03.2013 13:03
Witam
Nie wiem czy było a nie znalazłem wiec dla ułatwienia pokazuje jak powinno sie wypełniac przekaz pocztowy za granice w tym przypadku do chorwacji .
Moze opisze problem . Idac na poczte i zadajac pytanie jak wysłac pienazki do chorwacji słszałem na 3 pocztach tego sie nie da zrobic idac na pierwsza kobitka przy okiennku powiedziała ze moze wyslac ale w zlotowkach i w tej samej kwocie tez zł otrzyma odbiorca to mnie nie ratowało wiec szukałem dalej na 2 i 3 powiedzieli mi ze wogole tego nie robia wiec zadzwonilem do Poczty głownej w warszawie . Tam dowiedzieli mi ze jest taka mozliwosc i zostało to okresline jako "Miedzynnarodowy Przekaz Pocztowy" . Wracajac ponownie na piersza poczte i mowiac kobiecie ze dzwonilem i to sie tak nazywa odpowiedziała "a to chodzi " i przez 15 min szukala blankietu to wypisania po czym znajdujac go powiedziala ze w przyszłym roku idze na emeruture i wypełnia to 2 razy w zyciu ( ciekawe
)
Pisze tego posta tylko z tego wzgledu zebyscie sie nie dali wyrypac na poczcie ze sie nie da . Da sie tylko im sie nie chce bo zadko to robia i nie pamietaja .
Pieniazki przynosi sie z złotówkach a na miejesce dochodza albo w walucie krajowej albo euro .
Chodz wysylka przez poczte jest tania bo za wyslanie 250 euro zapalcilem 21 zł to malo ale poczta posiada swój przelicznik gdzie rynkowy byl 4,12 a oni mieli 4,35 zl za euro .
Ogolnie wysłąnie kasy kosztowalo mnie okolo 60 zł ale przez to ze duzą grupa jade to wyszlo po 5 zl na łebka .
Wiem ze mozna wyslac pieniazki przez bank ale moj przedstawil mi cene wysylki 100 zł bo biore na siebie koszt przelewu . A róznych rzeczy sie nasłuchalem na temat kosztow wysylki wiec w koncu wyslalem poczte chodz trzeba czekac kolo 5 dni ( i dotarło
)
Chodz nagonilem sie przy tym ale nie załuje bo jakies nowe doswiadczenie w zyciu jest i wiedza na przyszlość .
Mam nadzieje ze komus sie to sprzyda i jesli macie jakies inne pytania to prosze pisac chetnie odpowiem .
A jesli bylo to prosze usunąć .
- Załączniki:
-
- Miedzynarodowy przekaz pocztowy