napisał(a) M@rlon » 22.11.2011 08:23
sviva napisał(a):Rozmawiałem dzisiaj z koleżanką księgową w swojej firmie bo też mam problem z zaliczką do Chorwacji i otóż przelew na zagraniczne konto można bez problemu zrobić w internetowej wersji PKO, czyli IPKO. Robimy przelew ze złotówek a on sam przewalutowuje na euro. Jutro udaję się do banku, dowiem się wszystkiego i się podzielę zdobytą wiedzą.
Myślę, że teraz w co najmniej 90 % banków można bez problemów wykonać przelew za granicę ( w tym oczywiście do Chorwacji) z konta złotówkowego, zamieniając odpowiednią kwotę na popularne waluty - EU, USD, GBP, CHF. Na koncie wskazuje się kwotę waluty oraz odpowiednią jej ilość. Potem bank przelicza ( po swoim kursie sprzedaży - zwykle niekorzystny dla klienta) tę kwotę ze złotówek. Kwoty operacji są różne - w zależności od banku, ale zwykle jest to 30 do 100 PLN - do Chorwacji.
Dodam jeszcze, że kwoty przelewów do krajów UE są o niebo niższe i wahają się od 2 do 10 PLN. Czekamy z niecierpliwością na wejście CRO do UE
Moje dane i informacje pochodzą z 4 banków: Multibank, mBank, PEKAO SA, Alior Bank. We wszystkich tych bankach można przelać ( poprzez internet) pieniądze z konta złotówkowego do Chorwacji w postaci Euro.