Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.02.2017 10:20

wytryh napisał(a):Witam, ja kilka dni temu wysłałem też 100 euro zaliczki, po czym przyszło kilka automatycznych prowizji na łączną kwotę 112 zł w banku PEKAO.
Istne złodziejstwo!

Witam.
Podobno śledziłeś forum kilka miesięcy. :wink:
Widocznie nie trafiłeś na wątki odnośnie przelewów.
kida81
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kida81 » 06.02.2017 11:12

Janusz Bajcer napisał(a):
wytryh napisał(a):Witam, ja kilka dni temu wysłałem też 100 euro zaliczki, po czym przyszło kilka automatycznych prowizji na łączną kwotę 112 zł w banku PEKAO.
Istne złodziejstwo!

Witam.

Witam,

No właćnie, do wczoraj nie wiedziałem, że zrobienie taniego przelewu do Chorwacji to prawie jak napisanie doktoratu :).
@wytryh - może Twój przelew nie poszedł jako SEPA ?

Tomek
babiszado
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) babiszado » 06.02.2017 11:51

kida81 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Istne złodziejstwo!

Witam.

Witam,

No właćnie, do wczoraj nie wiedziałem, że zrobienie taniego przelewu do Chorwacji to prawie jak napisanie doktoratu :).
@wytryh - może Twój przelew nie poszedł jako SEPA ?

Tomek

Wiadomo, że banki mimo obowiązujących przepisów próbują jak najwięcej na nas zarobić i je obchodzą. Żona robiła z millenium i gdyby nie infolinia również prowizja wyniosłaby około 100 zł minimum (Chociaż na początku twierdzili, że CRO to ni UE :idea: ). Dlatego trzeba czytać, sprawdzać i kontrolować (żeby potem nie stać na bramkach w Zagrzebiu jak ja :D ). Po to są takie fora, tabele opłat i prowizji, infolinie. Trzeba wybierać banki, które są przyjazne dla podróżników :D z tego co jest w tym wątku dobre rozwiązania ma Alior, mam konto w credit agricole i to również mogę gorąco polecić.
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 06.02.2017 13:14

Robiłam przelew zaliczki do Chorwacji 3 lutego w Banku Spółdzielczym i bez żadnego problemy, Pani w baku mi wypełniła wszystko , trwało to 3 minutki 10 zł opłata.
kida81
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kida81 » 06.02.2017 23:04

Ok, wykonałem przelew. Zobaczymy kiedy dojdzie i na ile mnie obciążą.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 07.02.2017 14:02

porto napisał(a):Witam.

Mamy już prawie luty, więc nastał czas wysyłania zaliczek. Ja wysłałem przelewem SEPA, ale popełniłem duży błąd - nie wpisałem danych odbiorcy ( imię, nazwisko, adres ), miał może ktoś taki przypadek? Czy pozbędę się zaliczki???

P.S.Dziwi mnie tylko, że mój bank przepuścił taką operację...Pozdrawiam.

Po kilku dniach ( wysłałem 27.01. rano, a 2.02. dostałem wiadomość ) przelew dotarł do odbiorcy. Dziwi mnie, dlaczego tak długo to trwało skoro rok wcześniej dotarł w ciągu jednego dnia ( może jednak z powodu braku danych odbiorcy ). Teraz oby do lata... :papa:

P.S. Dodam, że przelew wysłany z Nest banku ( konto walutowe ) - za 0 złotych. Dlaczego płacicie takie prowizje, skoro można za darmo....... 8O
Ustian
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ustian » 07.02.2017 19:13

Ja w niedziele wieczorem przelewalem pieniadze z banku ING. Dzisiaj mi odpisał gosciu, ze ma pieniadze na koncie. Koszt z mojej strony 5 zł. Kurs Euro 4,42 pln
Magdzik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdzik » 07.02.2017 21:56

Moim zdaniem najtaniej wychodzi przelew SEPA z konta EUR w Polsce na konto EUR w Chorwacji - 5 zł prowizja.
Nie kupuję waluty od banku - wszystkie mają złodziejski kurs. Lepiej kupić w kantorze.... i np wplacić na konto walutowe itp.
Pozdr
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 08.02.2017 21:41

porto napisał(a):

Mamy już prawie luty, więc nastał czas wysyłania zaliczek. Ja wysłałem przelewem SEPA, ale popełniłem duży błąd - nie wpisałem danych odbiorcy ( imię, nazwisko, adres ), miał może ktoś taki przypadek? Czy pozbędę się zaliczki???

Po kilku dniach ( wysłałem 27.01. rano, a 2.02. dostałem wiadomość ) przelew dotarł do odbiorcy. Dziwi mnie, dlaczego tak długo to trwało skoro rok wcześniej dotarł w ciągu jednego dnia ( może jednak z powodu braku danych odbiorcy ). Teraz oby do lata... :papa:

P.S. Dodam, że przelew wysłany z Nest banku ( konto walutowe ) - za 0 złotych. Dlaczego płacicie takie prowizje, skoro można za darmo....... 8O

Ile kosztuje utrzymanie konta?
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 08.02.2017 22:50

paulr napisał(a):
porto napisał(a):

Jak do tej pory nie zapłaciłem ani grosza za konto ( ror + walutowe). Nie mam karty, ale chyba również jest darmowa... Pozdrawiam. :papa:
Taramut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taramut » 09.02.2017 16:20

porto napisał(a):
paulr napisał(a):
porto napisał(a):

Jak do tej pory nie zapłaciłem ani grosza za konto ( ror + walutowe). Nie mam karty, ale chyba również jest darmowa... Pozdrawiam. :papa:

Witam,
Dzisiaj wpłaciłem zaliczkę 530 eur - prowizja w banku Millenium 5 zł. Internetowe wypełnienie zlecenia jest łatwe i zajmuje chwilę - program sam podpowiedział opcję przekaz SEPA.
Przelew poszedł z konta walutowego na które wpłaciłem gotówkę w oddziale banku.
Prowadzenie konta walutowego bezpłatne jeśli ma się ror.
Pozdrav
malinka82
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinka82 » 10.02.2017 13:59

przelew ze zwykłego konta ING- 5zł
kaszka1035
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszka1035 » 10.02.2017 15:31

przelew BZWBK 100 eur prowizja 11 eur po kursie dnia.
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 10.02.2017 18:38

Przelew 100 euro z IPKO - koszt 8 zł :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.02.2017 20:07

Ustian napisał(a):Ja w niedziele wieczorem przelewalem pieniadze z banku ING. Dzisiaj mi odpisał gosciu, ze ma pieniadze na koncie. Koszt z mojej strony 5 zł. Kurs Euro 4,42 pln

Strata na każdy/ jednym euro ok. 12 groszy. Nie wiem ile wysyłałeś. Teraz policz jaki był faktycznie twój koszt.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone