Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 31.01.2017 12:06

Dojdzie ;) Tak samo jakbyś w danych wpisał Pan Kleks to też dojdzie :D
lukecz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukecz » 31.01.2017 22:03

Jako że pierwszy raz będę wpłacał zaliczkę za wczasy w Chorwacji, chciałbym zapytać czy lepiej przelać z konta ING (jest tam opłata za przewalutowanie?) czy wykorzystać konto w kantorze walutowym ALiora (mam tam kartę w EUR)? Oba oferują chyba przelew europejski za 5zł. W Aliorze widzę taki przelew jako SHA-Pilny (SHA czyli koszty dzielone?). Do przelania jest 260EUR - czy muszę przelać więcej skoro jest to dzielona opłata (SHA)? Bank docelowy to RAIFFEISENBANK AUSTRIA d.d. ZAGREB
Minia 1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Minia 1 » 31.01.2017 22:27

Kantor Alior ma bezpłatny przelew, mnie przynajmniej nie pobrał opłaty.
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 01.02.2017 11:12

Właśnie otrzymałem potwierdzenie otrzymania zaliczki w całej kwocie, tak jak w roku poprzednim przelew PKOBP Sepa koszt 8 zł za 100E.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 02.02.2017 00:29

Ja w tym roku też z PKO wysyłałam Sepa za 8 zł prowizji ale dla beczpieczeństwa przelewałam 3 euro więcej, ciekawe ile faktycznie pociąga kasy za przelew u nich. W grudniu nic właściciel nie pisał, że dostał za mało, teraz czekam na potwierdzenie dotarcia kolejnego przelewu i ciekawe jak będzie.
W tamtym roku nie chcąc narażać na koszty właściciela apartamentu wszystkie koszty brałam na siebię i nie pamiętam ile ale coś ponad 100 zł mnie kosztowało :evil:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 02.02.2017 15:30

Z tym przelewem z PKO BP to się trochę natrudziłem, z tego względu, że po wybraniu przelewu jednorazowego zagranicznego nie było pola, gdzie wpisać kod banku odbiorcy. Więc należy utworzyć nowego odbiorcę zagranicznego i tam wpisać kod (SWIFT). Po utworzeniu nowego odbiorcy robimy przelew i w opłatach wybieramy opcję SHA (podział kosztów) a w dacie waluty wybieramy tomnext. Po realizacji przelewu, jeszcze przed potwierdzeniem dostajemy informację, że jest to polecenia SEPA. Koszt wynosi 8zł.
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 02.02.2017 16:03

Trajgul napisał(a):Z tym przelewem z PKO BP to się trochę natrudziłem, z tego względu, że po wybraniu przelewu jednorazowego zagranicznego nie było pola, gdzie wpisać kod banku odbiorcy. Więc należy utworzyć nowego odbiorcę zagranicznego i tam wpisać kod (SWIFT). Po utworzeniu nowego odbiorcy robimy przelew i w opłatach wybieramy opcję SHA (podział kosztów) a w dacie waluty wybieramy tomnext. Po realizacji przelewu, jeszcze przed potwierdzeniem dostajemy informację, że jest to polecenia SEPA. Koszt wynosi 8zł.

Ja też się zastanawiałem ale normalnie wpisałem tylko nr konta odbiorcy i system sam zaklasyfikował jako SEPA. Nie wpisywałem (SWIFT).
Mam info iż kasa doszła i dziękują i zapraszają w umówionym terminie.
Casian
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Casian » 02.02.2017 23:07

Witam
mam problem, pierwszy raz wysyłam zaliczkę na wczasy do Chorwacji, zawsze to brat robił. Mam konto walutowe w EUR w Alior Bank-u. Dostałem maila z informacjami od właściciela gdzie mam przelac pieniądze.

• Bank name:
ZAGREBAČKA BANKA d.d.
• IBAN of the currency account
HR7823600003116648348
• Swift of the bank
BIC: ZABAHR2X

Ale mój bank chce nazwę banku, rozumiem że chodzi mu adres tak ? bo nazwa mam..
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 03.02.2017 10:57

Jak bank chce nazwę, to czemu chcesz podać adres ?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 03.02.2017 11:34

Casian po kodzie Swift: ZABAHR2X http://www.swift-code.com/croatia/swift ... ahr2x.html
Wpisz nazwę z adresem, oraz dane posiadacza rachunku.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 05.02.2017 00:10

Trajgul napisał(a):Z tym przelewem z PKO BP to się trochę natrudziłem, z tego względu, że po wybraniu przelewu jednorazowego zagranicznego nie było pola, gdzie wpisać kod banku odbiorcy. Więc należy utworzyć nowego odbiorcę zagranicznego i tam wpisać kod (SWIFT). Po utworzeniu nowego odbiorcy robimy przelew i w opłatach wybieramy opcję SHA (podział kosztów) a w dacie waluty wybieramy tomnext. Po realizacji przelewu, jeszcze przed potwierdzeniem dostajemy informację, że jest to polecenia SEPA. Koszt wynosi 8zł.

Ja się zastanawiałam ostatnio co wpisać bo właścicielka podała mi nr konta i nr SWIFT ale wcześniej innym wpisywałam tylko SWIFT i 2 razy było ok więc tak też zrobiłam tym razem.
A w dacie waluty wybierałam nie "tomnext" tylko "spot" i nie wiem jaka różnica ale przy 2 przelewach jeden w grudniu, 2 parę dni temu pieniądze do właściciela docierały na 2 dzień a mój poniesiony koszt to 8 zł prowizji.
W tamtym roku wszystkie koszty ponosiłam ja i nie pamiętam jaką datę waluty przyjmowałam ale przelew szedł pare dni, na pewno nie był na 2 dzień jak teraz bo pamiętm, że denerwowałam się czy wszytsko dobrze zrobiłam.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 05.02.2017 14:07

Ja za każdym razem kopiuje tylko numer konta w pole numer konta z tym początkiem HR. I bank sam sobie resztę robi. Jeszcze tylko tytuł umówiony z właścicielem i nigdy nie miałem problemów i żadnych innych kodów nie wpisywał em
kida81
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kida81 » 05.02.2017 20:51

Witam użytkowników,

Musze podesłać zaliczkę w wysokości 100€. Bank odbiorcy, z tego co mi się wydaje udostępnia SEPA.
Mój bank - Polska Kasa Opieki ma taką możliwość za 9,90 PLN.
Wyczytałem, że aby zlecić przekaz jako SEPA konieczne jest spełnienie kilku warunków, m.in.

"Koszty przekazu są dzielone między zleceniodawcę i beneficjenta (opcja kosztowa SHA)."

Czy w związku z tym z kwoty 100€ zostanie jeszcze potrącona prowizja dla odbiorcy ?
Ktoś może korzystał z tej opcji w banku Pekao S.A. ?
Bank Odbiorcy to 'Zagrebačka banka' - co ciekawe oba należą do grupy UniCredit.

Pozdrawiam
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 06.02.2017 08:48

kida81 napisał(a):Witam użytkowników,

Musze podesłać zaliczkę w wysokości 100€. Bank odbiorcy, z tego co mi się wydaje udostępnia SEPA.
Mój bank - Polska Kasa Opieki ma taką możliwość za 9,90 PLN.
Wyczytałem, że aby zlecić przekaz jako SEPA konieczne jest spełnienie kilku warunków, m.in.

"Koszty przekazu są dzielone między zleceniodawcę i beneficjenta (opcja kosztowa SHA)."

Czy w związku z tym z kwoty 100€ zostanie jeszcze potrącona prowizja dla odbiorcy ?
Ktoś może korzystał z tej opcji w banku Pekao S.A. ?
Bank Odbiorcy to 'Zagrebačka banka' - co ciekawe oba należą do grupy UniCredit.

Pozdrawiam

Mi tego roku właściciel sam napisał bym wpłacił 4 euro więcej ze względu na to że on dostanie mniej. 10 złotych to są 2e. Więc jak chcesz mieć pewność że otrzyma 100e to dobrze by było zrobić przelew na około 102.4e. chociaż mój bank od razu wyswietlił informacje że zapłacimy po 1.2 e (w cenniku) po 5 zł jest przelew. A robiłem przelew 300e.
Ja do tej pory nawet nie pomyślałem że coś tam odbiory zabierają. Tego roku jadę w maju 6 a w lipcu 7 raz do Chorwacji i nigdy wcześniej nikt mi nie zwrócił uwagi że dostał mniej zaliczki.
A prawdopodobnie bierze się to z tego że Chorwat na konto dostaje raczej kuny. Które mu bank przelicza z naszego euro. Więc pewnie sam nie jest w stanie stwierdzić czy było o te 1 euro więcej czy nie;)
wytryh
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wytryh » 06.02.2017 09:46

Witam, ja kilka dni temu wysłałem też 100 euro zaliczki, po czym przyszło kilka automatycznych prowizji na łączną kwotę 112 zł w banku PEKAO.
Istne złodziejstwo!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone