Trajgul napisał(a):Z tym przelewem z PKO BP to się trochę natrudziłem, z tego względu, że po wybraniu przelewu jednorazowego zagranicznego nie było pola, gdzie wpisać kod banku odbiorcy. Więc należy utworzyć nowego odbiorcę zagranicznego i tam wpisać kod (SWIFT). Po utworzeniu nowego odbiorcy robimy przelew i w opłatach wybieramy opcję SHA (podział kosztów) a w dacie waluty wybieramy tomnext. Po realizacji przelewu, jeszcze przed potwierdzeniem dostajemy informację, że jest to polecenia SEPA. Koszt wynosi 8zł.
Trajgul napisał(a):Z tym przelewem z PKO BP to się trochę natrudziłem, z tego względu, że po wybraniu przelewu jednorazowego zagranicznego nie było pola, gdzie wpisać kod banku odbiorcy. Więc należy utworzyć nowego odbiorcę zagranicznego i tam wpisać kod (SWIFT). Po utworzeniu nowego odbiorcy robimy przelew i w opłatach wybieramy opcję SHA (podział kosztów) a w dacie waluty wybieramy tomnext. Po realizacji przelewu, jeszcze przed potwierdzeniem dostajemy informację, że jest to polecenia SEPA. Koszt wynosi 8zł.
kida81 napisał(a):Witam użytkowników,
Musze podesłać zaliczkę w wysokości 100€. Bank odbiorcy, z tego co mi się wydaje udostępnia SEPA.
Mój bank - Polska Kasa Opieki ma taką możliwość za 9,90 PLN.
Wyczytałem, że aby zlecić przekaz jako SEPA konieczne jest spełnienie kilku warunków, m.in.
"Koszty przekazu są dzielone między zleceniodawcę i beneficjenta (opcja kosztowa SHA)."
Czy w związku z tym z kwoty 100€ zostanie jeszcze potrącona prowizja dla odbiorcy ?
Ktoś może korzystał z tej opcji w banku Pekao S.A. ?
Bank Odbiorcy to 'Zagrebačka banka' - co ciekawe oba należą do grupy UniCredit.
Pozdrawiam