Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kobrat
Cromaniak
Re: POMOCY!Co rozbić?Apartamenty Novoselic Dramalj

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 18.02.2016 11:30

klerjeser napisał(a):
viltob08 napisał(a):
klerjeser napisał(a):
viltob08 napisał(a):Każdy ma prawo jeździć tak jak lubi :-)
A w temacie, to z pewnością masz potwierdzenie przelewu bankowego, więc jeśli chcesz odwołać rezerwację (nie ze swojej winy) domagaj się zwrotu zaliczki (można zaangażować odpowiednie służby), jeśli chcesz jechać, to potwierdź czy przelew doszedł i, że przyjeżdżacie. Dla mnie tyle w temacie.
Ja osobiście nie płacę zaliczki wskazanej przez wynajmującego. Negocjuję kwotę niższą, gdyż koszt przelewu ponoszą obydwie strony. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktoś na to nie poszedł. A zawsze lepiej stracić 50eu niż 200 na rodzinę ;-)

a jakiż to koszt?

Przed wejściem Cro do Uni to po naszej stronie był koszt 25-40 pln ( w zależności od banku). Nadal przedstawiamy taką argumentację i każdy się zgadza :-)

Nie odpowiadasz na pytanie. Jakież to koszty ponosiły OBIE strony przed wejściem do UE?

I nieśmiało przypominam, że latem miną 3 lata od wejścia HR do UE, a od zeszłego roku praktycznie wszystkie tamtejsze banki obsługują SEPA.

Przedstawiasz Chorwatom nieprawdziwe fakty?

nie wszystkie banki byly w Sepa w tamtym roku :idea: ja dokonujac wplaty zaliczki , jeszcze 2 lata temu bank pobieral 36 EURo prowizji :idea:
Ostatnio edytowano 18.02.2016 11:49 przez kobrat, łącznie edytowano 1 raz
klerjeser
zbanowany
Re: POMOCY!Co rozbić?Apartamenty Novoselic Dramalj

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 18.02.2016 14:52

kobrat napisał(a):
klerjeser napisał(a):
viltob08 napisał(a):
klerjeser napisał(a):
viltob08 napisał(a):Każdy ma prawo jeździć tak jak lubi :-)
A w temacie, to z pewnością masz potwierdzenie przelewu bankowego, więc jeśli chcesz odwołać rezerwację (nie ze swojej winy) domagaj się zwrotu zaliczki (można zaangażować odpowiednie służby), jeśli chcesz jechać, to potwierdź czy przelew doszedł i, że przyjeżdżacie. Dla mnie tyle w temacie.
Ja osobiście nie płacę zaliczki wskazanej przez wynajmującego. Negocjuję kwotę niższą, gdyż koszt przelewu ponoszą obydwie strony. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktoś na to nie poszedł. A zawsze lepiej stracić 50eu niż 200 na rodzinę ;-)

a jakiż to koszt?

Przed wejściem Cro do Uni to po naszej stronie był koszt 25-40 pln ( w zależności od banku). Nadal przedstawiamy taką argumentację i każdy się zgadza :-)

Nie odpowiadasz na pytanie. Jakież to koszty ponosiły OBIE strony przed wejściem do UE?

I nieśmiało przypominam, że latem miną 3 lata od wejścia HR do UE, a od zeszłego roku praktycznie wszystkie tamtejsze banki obsługują SEPA.

Przedstawiasz Chorwatom nieprawdziwe fakty?

nie wszystkie banki byly w Sepa w tamtym roku :idea: ja dokonujac wplaty zaliczki , jeszcze 2 lata temu bank pobieral 36 EURo prowizji :idea:

Latem większość, w tym najpopularniejsze Splitska i Zagrebacka, a do końca 2015 praktycznie wszystkie.
Agnieszka_82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka_82 » 06.03.2016 21:45

Pomoże mi ktoś ?
Dostałam dane od Pani i chcę zrobić przelew europejski z ING

dane:
adresa

xxxxxxx

banka
Privredna banka Zagreb
Fošal 1, 21310 Omiš

račun (11-cyfrowy nr)
iban: HR7 + 17 cyfr
swift: PBZGHR2X

jak wpisuje w ING nr rachunku ten pierwszy 11 cyfrowy to pisze że nie prawidłowy i ma być iban. To w takim razie gdzie wpisuje nr rachunku ? jak podaje się iban to rachunku już nie ? nie chce zeby 100E poszło gdzieś a nie do Pani na rachunek ;) ktoś pomoże ?

chyba że tak ma być że rachunek od ibana się różnią ale jeden i drugi jest prawidłowy i jak wpisze iban to bedzie ok
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 06.03.2016 21:54

Agnieszka_82 napisał(a):Pomoże mi ktoś ?
Dostałam dane od Pani i chcę zrobić przelew europejski z ING

dane:
adresa

xxxxxxx

banka
Privredna banka Zagreb
Fošal 1, 21310 Omiš

račun (11-cyfrowy nr)
iban: HR7 + 17 cyfr
swift: PBZGHR2X

jak wpisuje w ING nr rachunku ten pierwszy 11 cyfrowy to pisze że nie prawidłowy i ma być iban. To w takim razie gdzie wpisuje nr rachunku ? jak podaje się iban to rachunku już nie ? nie chce zeby 100E poszło gdzieś a nie do Pani na rachunek ;) ktoś pomoże ?

chyba że tak ma być że rachunek od ibana się różnią ale jeden i drugi jest prawidłowy i jak wpisze iban to bedzie ok

To w końcu 17 czy 11 cyfr? Do tej pory wszystkie chorawckie konta na które robiłem przelew sepa miały 19 cyfr. Jaki bank?

O zaliczkę się nie bój, bank odrzuci przelew jeśli numer konta nie zgadza się z danymi wlasciciela.
Agnieszka_82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka_82 » 06.03.2016 22:07

tak jak pisałam, racun ma 11 cyfr a iban 17. Bank z tego co pisze to Privredna banka Zagreb
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 06.03.2016 22:11

Agnieszka_82 napisał(a):tak jak pisałam, racun ma 11 cyfr a iban 17. Bank z tego co pisze to Privredna banka Zagreb

Nie musisz pisać po chorwacku, jesteśmy na polskim forum. Potwierdź numer IBAN u wlaścicieli konta.
Agnieszka_82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka_82 » 06.03.2016 22:19

Pani napisała że wg niej jest wszystko ok ale mnie zastanawia to że w ING tylko wpisuje się iban bez rachunku ? to po co podaje się dwa numery cyfr - rachunek i iban. A pisałam z rozpędu bo wcześniej z maila wklejałam ;)

ps przy przeklejaniu zjadłam jedną cyfrę. IBAN ma w sumie 21 cyfr
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 06.03.2016 22:29

Agnieszka_82 napisał(a):Pani napisała że wg niej jest wszystko ok ale mnie zastanawia to że w ING tylko wpisuje się iban bez rachunku ? to po co podaje się dwa numery cyfr - rachunek i iban. A pisałam z rozpędu bo wcześniej z maila wklejałam ;)

ps przy przeklejaniu zjadłam jedną cyfrę. IBAN ma w sumie 21 cyfr

HR + 19 cyfr
Agnieszka_82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka_82 » 06.03.2016 22:31

no dobrze ale dalej nie wiem
rachunek = IBAN mimo ze mają różne cyfry ? jak wpiszę sam iban to jest OK ??
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 06.03.2016 22:37

Agnieszka_82 napisał(a):no dobrze ale dalej nie wiem
rachunek = IBAN mimo ze mają różne cyfry ? jak wpiszę sam iban to jest OK ??

Nie wiem jak jest w ING, a każdym razie chorwacki numer IBAN to HR i 19 cyfr. W moim banku przy przelewie sepa rozwijam po prostu menu z listą krajów, zaznaczam kraj docelowy i wpisuję już same cyfry....
Agnieszka_82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka_82 » 06.03.2016 22:40

jasne ! to wiem
ale mnie interesuje to że pani podała mi
rachunek ...
IBAN....
i one się różnią cyframi, tzn IBAN ma tak jak piszesz HR + 19 cyfr a rachunek same cyfry w liczbie 11 i one się różnia.
no nic jutro przejde się po prostu do banku
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 06.03.2016 22:48

Agnieszka_82 napisał(a):jasne ! to wiem
ale mnie interesuje to że pani podała mi
rachunek ...
IBAN....
i one się różnią cyframi, tzn IBAN ma tak jak piszesz HR + 19 cyfr a rachunek same cyfry w liczbie 11 i one się różnia.
no nic jutro przejde się po prostu do banku

Podała ci z rozpędu, bo nie wie jak będziesz przelewać. D przelewu używasz numeru IBAN. 11-cyfrowy numer to pewnie chorwacki standard wewnątrzkrajowy albo standard tego banku, tak jak u nas każde konto ma 26 cyfr.
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 07.03.2016 12:07

Podajesz tylko IBAN i SWIFT
Agnieszka_82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka_82 » 07.03.2016 13:52

kobrat napisał(a):Podajesz tylko IBAN i SWIFT

Dziękuję za konkretną odpowiedź :)

ps Byłam już w banku i taką też odpowiedź dostałam ;)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 09.03.2016 12:49

Przelew 100e z banku PKO BP, spot z obciążeniem mnie wszystkimi opłatami 105 zł :evil:
Przelew robiony tydzień temu we wtorek po południu, dotarł dzisiaj rano !

Wczoraj dzwoniłam do banku i teoretycznie powinien być już w piątek.
Także w celu informacyjnym przelew spot może iść ponad tydzień :/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone