Witam ja robiłem przelew do Chorwacji w piątek 150 Euro przez Bank Spółdzielczy w systemie SEPA
cały koszt takiej operacji wynosi 15 zł bez żadnych dodatkowych kosztów pośrednich....
Lolek2 napisał(a):Witam,
muszę zrobić przelew za rezerwację i chciałem się zapytać osób które mają konto w PKOBP
ile pobierają opłat za przelew i czy zrobić to najlepiej poprzez Dewizowe Polecenie Wypłaty??
Pozdrawiam
Lolek2 napisał(a):No jak robię to dewizowe polecenie wypłaty to naliczają ogromne koszty operacji a jeśli
bym chciał zrobić normalnie przelew tak jak robię w innych przypadkach to nie mogę.
Chyba trzeba będzie założyć jakieś konto walutowe lub coś, w tygodniu chyba będę musiał się przejechać do banku.
plakon napisał(a):Ja robiłem w ubiegłym tygodniu przelew zaliczki z Aliora - opłata zero złotych.
Wybrałem w tym przypadku typ przelewu "przelew europejski" i na następny dzień pieniądze były na koncie właściciela apartmana. Potwierdził, że przyszły i nic nie meldował że mniej niż ustalona kwota.
euromissile napisał(a):plakon napisał(a):Ja robiłem w ubiegłym tygodniu przelew zaliczki z Aliora - opłata zero złotych.
Wybrałem w tym przypadku typ przelewu "przelew europejski" i na następny dzień pieniądze były na koncie właściciela apartmana. Potwierdził, że przyszły i nic nie meldował że mniej niż ustalona kwota.
Jeżeli można spytać po jakim kursie policzyli Ci ojro przy tym przelewie?
rzdrozny napisał(a):Instrukcja dla CRO debiutantów: masz euro lub kupujesz najtaniej, jak się da - w dobrym kantorze* lub od znajomych, idziesz do ING (być może są inne banki, z takimi warunkami), w 10 minut zakładasz darmowe konto walutowe, wpłacasz euro, logujesz się do panelu internetowego, wysyłasz przelew europejski za ok. 5zł. Po wszystkim. Nie ryzykujesz słabego i przede wszystkim niewiadomego kursu przy przeliczaniu przez bank.
Konto zostawiasz na przyszłość, bo darmowe:)
* dobry kantor to np. w Warszawie Polres, kiedyś na Grójeckiej, teraz gdzieś się przeniósł.