Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ksiezniczkapomorska
Plażowicz
Rozterki z wpłatą zaliczki za pobyt

Nieprzeczytany postnapisał(a) ksiezniczkapomorska » 17.05.2015 21:37

Wybraliśmy nocleg, mamy wpłacić zaliczkę, żeby potwierdzić rezerwację. Mam trochę wątpliwości.

1. Czy 100 euro zaliczki przy cenie całego pobytu 400 euro to norma?
2. Czy to możliwe, że zrobienie przelewu walutowego z mBanku lub PKO może kosztować kilkadziesiąt złotych, bo jest ileś tam dodatkowych opłat? Też tak dużo płaciliście za przelewy?
3. Można jakimś innym sposobem zapłacić tą zaliczkę, albo dogadać się z wynajmującym "na gębę", a nie na zaliczkę?
Iwona88
Globtroter
Re: Rozterki z wpłatą zaliczki za pobyt

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona88 » 17.05.2015 21:51

Nie należy się bać wpłacać zaliczki. Nie wiem czy 100e przy kwocie 400e to dużo, ja od 700e płaciłam 100. Co do przelewu to zależy od banku ile prowizji pobiera, najlepiej zapytać, w ing rok temu pobrało nam 5zł opłaty za przelew, w tym roku przelewamy z konta walutowego za free, warto takie założyć. Co do ostatniego pytania to już zależy od samego wynajmującego, ja bym jednak zaliczkę wpłaciła bo wtedy jest pewniej.
Mikromir
Koneser
Re: Rozterki z wpłatą zaliczki za pobyt

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.05.2015 21:53

ksiezniczkapomorska napisał(a):Wybraliśmy nocleg, mamy wpłacić zaliczkę, żeby potwierdzić rezerwację. Mam trochę wątpliwości.

1. Czy 100 euro zaliczki przy cenie całego pobytu 400 euro to norma?
2. Czy to możliwe, że zrobienie przelewu walutowego z mBanku lub PKO może kosztować kilkadziesiąt złotych, bo jest ileś tam dodatkowych opłat? Też tak dużo płaciliście za przelewy?
3. Można jakimś innym sposobem zapłacić tą zaliczkę, albo dogadać się z wynajmującym "na gębę", a nie na zaliczkę?

1. 25% - w normie
2. przelew-do-chorwacji-t34397.html
3. j.w. (poczta, paypal i inne pomysły na 46 stronach wątku); spróbuj
matkapolka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkapolka » 18.05.2015 05:25

Ja od 500e płaciłam 150euro zaliczki
wysyłałam listem wartościowym
Tika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tika » 18.05.2015 07:32

ja założyłem sobie konto walutowe w WBK. Przelew 100E-prowizja 2E . :)
Bonuz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bonuz » 19.05.2015 08:22

Tak jak jest to już pisane na 47 stronach wątku, zależy w jakim Banku konto ma właściciel kwatery, ja miesiąc temu płaciłem w PKO BP 8 pln.
tomcat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcat » 26.05.2015 22:32

Mam pytanie czy ktoś wykonywał przelew SEPA z mbanku do banku w Chorwacji?
Przy próbie wykonania takiego przelewu (konkretnie do Erste Bank, który należy do SEPA) wywala mi błąd i od dwóch dni walczę bezskutecznie z mbankiem.
CezaryL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CezaryL » 27.05.2015 07:18

Nawet pani w banku nie wiedziała jak to wpisać. Zaliczkę wysyłałem listem poleconym.
des74
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) des74 » 27.05.2015 08:07

SEPA z Pekao do Splitska Banka. Czas potrzebny do zalogowania się na konto i wpisania danych przelewu. Na drugi dzień zaliczka była na koncie w Chorwacji. Koszt 9 zł.

A ludzie wciąż wysyłają listami jak ciotka z USA 20$ w kartce świątecznej 30 lat temu ;)
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 27.05.2015 09:25

tomcat napisał(a):Mam pytanie czy ktoś wykonywał przelew SEPA z mbanku do banku w Chorwacji?
Przy próbie wykonania takiego przelewu (konkretnie do Erste Bank, który należy do SEPA) wywala mi błąd i od dwóch dni walczę bezskutecznie z mbankiem.

Ja puszczalem ten zwykly chyba swift doszlo w 2 dni ale niestety skasowalo mnie 20 zl prowizja i 5 zl komunikat swift :evil: , koszta ustawilem po swojej stronie.
Asiar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiar » 27.05.2015 09:36

Tomcat, u mnie też wyskakiwał błąd przy przelewie SEPA, puściło mnie, gdy wpisałam 11 cyfrowy kod, nie jak sugerowało podświetlenie 9 cyfrowy, musiałam po prostu dopisać dwa "x" i poszło. Może spróbujesz w ten sposób.
tomcat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcat » 27.05.2015 09:44

Próbowałem i 8 znakowy ESBCHR22 (po znalezieniu przez system jest uzupełniany o XXX) i 11 znakowy ESBCHR22XXX
W każdym przypadku pojawia się jak niżej
ESBCHR22XXX
****** Not Found! ****** (entity: 1140, host dict id: BG1056SEPACountry, lang: P, key: HR)
ERSTE AND STEIERMAERKISCHE BANK D.D.
RIJEKA, JADRANSKI TRG 3A 51000 RIJEKA

Przy próbie potwierdzenia następuje wylogowanie z systemu.
Można też zamiast wpisywać BIC wybrać bank z listy wyboru ale co ciekawe na liście wyboru nie ma CHORWACJI mimo że jest w UE. Wg mnie to może powodować błąd ale konsultanci mbank głusi od dwóch dni na jakiekolwiek sugestie.

Pewnie zostanie mi SWIFT (tam błąd się nie pokazuje) i niepewność co do kosztów :(
tomcat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcat » 27.05.2015 11:07

W końcu wykonałem przelew SEPA poprzez infolinie z pomocą konsultanta mbanku i się udało!
Dziękuję za rady.
Jeszcze tylko miesiąc ... :papa:
glonik21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) glonik21 » 28.05.2015 10:18

Przelew z konta smart Euro do Chorwackiego Raiffeisen w kwocie 100 euro za 0 zł, przelew zrobiony wieczorem a rano email od Chorwata że kasę ma na koncie. Pani na infolinii Smart banku poleciła nie wpisywać przedrostka HR przed numerem konta bo pójdzie jako SWIFT ale system mnie nie puśćił bez i musiałem dopisać. Ale oni na tej infolini chyba za bardzo nie wiedzą nic na temat przelewów zagranicznych bo mówiła też że pójdzie ze dwa dni robocze a tu niecałe 12 h ..
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 02.06.2015 09:02

Rezerwowałem przez agencję Dalmatian Property Management, konto mają w austriackim oddziale banku Reiffeisen, przelew poszedł za całe 8 złotych z IPKO, kurs euro wychodzi jakieś 4,22.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone