Forum to miejsce wymiany informacji.
Nicolae przekazał info z własnego doświadczenia.
Oczywiście, nikt bogatemu nie zabroni płacić za przelew tyle, ile tylko jego bank sobie zażyczy
Ale... nobody's perfect
Inni wolą płacić mniej. Szczególnie za to samo.
Wystarczy trochę czasu spędzone w sieci (choćby na tym forum) i już
Ja przed pierwszym wyjazdem (i przelewem) też przejrzałem ten wątek i w czasach, gdy Chorwacja nie była w Unii a ich banki w SEPA przelew zaliczki kosztował mnie 5€ + 9,5 PLN (wtedy w PKO 180 zł).
Dzięki za uznanie
Trzy lata temu mając jeszcze konto w Millenium za przelew zapłaciłem ok. 35 zł za 200 euro (Splistka Banka)
A cztery lata temu nic - przelew na konto córki właścicieli w DE.
Chciałem tylko przekazać rzetelnie informację dla zainteresowanych (chociaż uważam że te prowizje są złodziejskie). Bo wpisy w stylu - "ja zapłaciłem za przelew 5zł" niczego nie wnoszą. Na kwotę prowizji wpływ ma wiele czynników....
Mógłbym przesłać pocztą (list z wartością 200euro - 39 zł), przez Western Union (koszt około czterdziestu paru złotych), mógłbym poszukać kogoś kto ma konto gdzie zapłacę mniej za przelew (np. w PEKAO przelew do Zagrebacka Banka około 70 zł) ale wole czas wolny spędzić z moim 1 miesięcznym dzieckiem a te chwile warte są wszystkich pieniędzy.
Gdyby ten bank był w SEPA, to przy opcji sha zapłaciłbym 8 zł
romuald22 napisał(a):Nie róbcie żadnych przelewów.
Zostańcie w kraju.
Jedźcie na Mazury.
A... pomyłka.
Nad Bałtyk jedźcie.
Zaoszczędzicie 10 złotych - nie robiąc przelewów
Wolę Kaszuby
Ja od paru lat jeżdżę tam w lipcu - polecam rejony "zamku" w Łapalicach (pozdrawiam Pana Sochę - może to kiedyś przeczyta!!!)
PS. Tam nie robię przelewów