kaeres napisał(a):damianołódź napisał(a):Tylko że ja osobiście wolę taką opłatę, niż slogan reklamowy "wypłaty we wszystkich bankomatach w kraju i zagranicą GRATIS"
Tylko zapominają dodać o tym "przeliczniku" kiedyś kumpel zapomniał kupić Euro normalnie w kantorze, kurs dla 1000E miał 4,20 wypłacił taką właśnie sumę w Słowenii, zdziwił się kiedy po powrocie do Polski dostał wyciąg i rozliczenie transakcji. Prowizji za wypłatę nie pobrano, ale konto obciążono kwotą 4550,00 zł
Sorki, ale 350,00 zł to jest jak dla mnie koszt dojazdu z Łodzi do Breli
Pozdrav
Jedno pytanie do tego powyżej.
A z jakim kursem obliczają banki gdy nie ma sloganu reklamowego "wypłaty we wszystkich bankomatach w kraju i zagranicą GRATIS" ?
Czyż nie z tym samym ?
Już odpowiadam, dokładnie takim samym algorytmem, czyli wg. własnego kursu, dostępnego na stronie internetowej, plus prowizja od wypłaty z bankomatu za granicą.
Tylko że moje zdanie zacytowane przez Ciebie, jest wycięte z szerszego kontekstu
Było ono podsumowaniem porównania kosztów płatności bezgotówkowych, korzystania z bankomatów i ogólnie obsługi za granicą Konta Walutowego i Konta Złotówkowego.
Napisałem, że wolę opłatę za każdorazowe skorzystanie z bankomatu przy Koncie Walutowym niż
Bezpłatne Bankomaty na całym świecie, dla Konta Gotówkowego.
Reklamy większości firm, banków, operatorów sieci komórkowych itp. są delikatnie mówiąc mało precyzyjne.
Istotne dla konsumentów kwestie, najczęściej są ukryte pod gwiazdką, napisane drobnym druczkiem i do góry nogami.
Ja w życiu mam jedną zasadę, każdą umowę podpisać można, ale przeczytać i to ze zrozumieniem, trzeba.
Każdy i tak zrobi jak mu wygodnie. Jeden woli zaoszczędzić, a dla drugiego będzie to wyglądało śmiesznie i wprost niedorzecznie
A ja po prostu nie lubię, jak moim kosztem Urzędy, czy tak jak w tym przypadku Banki zarabiają niewspółmiernie dużo. Skoro nie chcą przeliczać transakcji za granicą po średnim kursie NBP, nie mówiąc już o kursie kupna (przecież za taka kwotę nabywają Euro) to myślałem że będą przeliczać po kursie sprzedaży. Uważam że byłoby to uczciwe, skupują Euro np. 4,11 zł sprzedają (czyli rozliczają transakcję bezgotówkowe, czy wypłaty w bankomacie) po 4,25 zł. Na każdym 1 Euro zarabiają 0,14 zł.
Ale nie mogę się zgodzić, że Bank ustala sobie "dziś transakcje będziemy rozliczać po 4,45 zł"
To przecież na 1 Euro zarobek 0,34 zł...
A jakimi kwotami obracają Banki??? Możemy sobie tylko wyobrazić. Latem wakacyjne wyjazdy, zimą narty..
Chciałem podzielić się swoimi, bardzo pozytywnymi odczuciami przy zakładaniu Konta Walutowego wraz z opisem pierwszej transakcji, i być może pomóc kilku osobom w podjęciu decyzji.