napisał(a) paulr » 11.04.2014 15:23
Fanka napisał(a):Ja mam raczej bez prowizji, ale faktycznie trzeba być czujnym
raczej
popatrz tutaj wielkimi literami bez gwiazdek itp
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/karta-do-konta-mastercard-gold-paypass/ "korzystaj do woli ze wszystkich bankomatów w Polsce i na świecie"
pod spodem w tabeli wypłata z bankomatów i opłata w sklepach pozagranicami polski 0zł , a pod spodem już bardzo malutkimi "2. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie rozliczeniowej, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 2% wartości transakcji. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa lub PLN, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 3% wartości transakcji. ""
jak zapytałem na infolini, jak to jest że jest bez prowizji ale naliczana jest opłata za przewalutowie.. dowiedziałem się że wszystko ok i nie ma żadnej prowizji:)
tak jak napisałem może 3% nie jest to dużo, ale tak jak pisałem w kantorze euro można kupić po 4,16 a w tym samym czasie bank przeliczał po 4,32. plus przewalutowanie 3% to przy całym koszcie wakacji 1500-2000E conajmniej robi się już spoko sumka.
Owszem pewnie inne banki mają inne stawki i być może darmowe znaczy darmowe, ale jak ktoś nie chce sporo przepłacić za wakacje, za które i tak już niemało się wydaje lepiej dobrze sprawdzić sobie w swoim banku nie tylko to co jest napisane dużymi literami:)