martol92 napisał(a):Witajcie Po długim poszukiwaniu w końcu znaleźliśmy kwaterę w Basce Vodzie. (ul. A.G. Matosa- może ktoś jest w stanie coś powiedzieć nt. okolicy? )
Dostałam mejla potwierdzającego, czas wysłać zaliczkę- 30%. Zawsze tym zajmował się kuzyn, który w tym roku z nami nie jedzie. Musze więc poradzić sobie sama.
Konto mam najzwyklejsze w BZ WBK.
Czy ktoś jest w stanie mnie pokierować? Przelew muszę zrobić tak szybko, jak się da.
Przy okazji, dostałam jeszcze od Chorwata takie info:
Please be aware that sometimes the banks take their provision when you make the payment. For exemple: you paid 1.000,00 eur from your acccount, but we received 990,00 eur. That means that the bank took 10 eur for "their service". We need to receive the exact amount (1.000 eur) which mens that you have to make the transfer 1.010,00 eur, or pay extra 10,00 eur upon arrival.
Czyli, że mam zapłacić 10 euro więcej? Wszystkie banki biorą taką prowizje?
Pozdrawiam i naprawdę liczę na pomoc!
martol92 napisał(a):Dzięki. A jak to wygląda dokładnie z przelewem przez pocztę? Ile oni sobie życzą za taką operację? Muszę od nich kupić euro?
Plus inna opcja- pieniądze w kopercie? Powie ktoś coś więcej? Ktora opcja jest najbardziej korzystna?
paulr napisał(a):
Ja tego roku pierwszy raz wysyłałem zaliczkę. Osoba do której jadę sama poleciła mi wysłać pocztą bo wiadomo ile kosztuje, zapakowałem więc do koperty euro, kopertę do kolejnej koperty by się w drodze nie rozwaliło i poszedłem na poczcie, dostałem świstek wysyłki zagranicę wypisałem podałem wartość (w PLN) i wysłałem za około 20 coś złotych.
Na stronie poczty polskiej można było sprawdzić gdzie aktualnie są moje byłe euro.
Do Chorwacji wliczając wekend list dotarł po 5 dniach.
Na stronie poczty polskiej możesz sobie sprawdzić ile kosztuje wysyłka z określoną zawartością i masz pewne że nic więcej żaden bank pośredni nie skasuje a w przypadku zagubienia przesyłki przez pocztę polską masz potwierdzenie nadania wartościowej przesyłki więc oddadzą pełną kwotę wraz z kosztami nadania.
martol92 napisał(a):paulr napisał(a):
Ja tego roku pierwszy raz wysyłałem zaliczkę. Osoba do której jadę sama poleciła mi wysłać pocztą bo wiadomo ile kosztuje, zapakowałem więc do koperty euro, kopertę do kolejnej koperty by się w drodze nie rozwaliło i poszedłem na poczcie, dostałem świstek wysyłki zagranicę wypisałem podałem wartość (w PLN) i wysłałem za około 20 coś złotych.
Na stronie poczty polskiej można było sprawdzić gdzie aktualnie są moje byłe euro.
Do Chorwacji wliczając wekend list dotarł po 5 dniach.
Na stronie poczty polskiej możesz sobie sprawdzić ile kosztuje wysyłka z określoną zawartością i masz pewne że nic więcej żaden bank pośredni nie skasuje a w przypadku zagubienia przesyłki przez pocztę polską masz potwierdzenie nadania wartościowej przesyłki więc oddadzą pełną kwotę wraz z kosztami nadania.
Dzięki! Czyli idę na pocztę i mówię, że chciałabym wykonać przekaz pocztowy międzynarodowy czy wysłać list wartościowy? (a może to to samo? hehe ) Trochę się boję, bo u nas zaliczka to ponad 300 euro.
Na stronie www poczty wyliczyłam, że wyjdzie mnie to 43zł... Może jednak lepiej BZ WBK? Czy wie ktoś konkretnie ile aktualnie pobiera ten bank?
martol92 napisał(a):
Dzięki! Czyli idę na pocztę i mówię, że chciałabym wykonać przekaz pocztowy międzynarodowy czy wysłać list wartościowy? (a może to to samo? hehe ) Trochę się boję, bo u nas zaliczka to ponad 300 euro.
Na stronie www poczty wyliczyłam, że wyjdzie mnie to 43zł... Może jednak lepiej BZ WBK? Czy wie ktoś konkretnie ile aktualnie pobiera ten bank?