Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 12.02.2014 17:34

Podsumowując olałem gościa, i zaraz przeleję 200E za dwa aparty komu innemu to wydaje mi się normalne:)

Najlepsze jest to że ci ludzie są tak pewni swego że woli stracić klienta, który chciał im zapłać 400E zaliczki, niż przyjąć taką małą sumę....

No niestety nie możemy jechać w ciemno.
batman1972
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) batman1972 » 12.02.2014 18:24

Ja wpłaciłem 30% całej kwoty..tak sobie gość zażyczył..wyszło 102 euro.!!!
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 13.02.2014 08:07

przemo99 napisał(a):Podsumowując olałem gościa, i zaraz przeleję 200E za dwa aparty komu innemu to wydaje mi się normalne:)

Najlepsze jest to że ci ludzie są tak pewni swego że woli stracić klienta, który chciał im zapłać 400E zaliczki, niż przyjąć taką małą sumę....

No niestety nie możemy jechać w ciemno.

nie zapomnij przesłać swojemu współtowarzyszowi podróży danych do przelewu :)
jamroze7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jamroze7 » 13.02.2014 18:42

Witam. W tym roku miałam ciężko znaleźć coś z rozsądnymi zaliczkami,bo do tej pory wysyłałam po 100 euro w 2012 i 2013r, a w tym roku zaliczka u paru Chorwatów, gdzie pisałam wynosi 200 euro.Szczerze... nikomu bym tyle nie przelała za jeden apartament w ciemno.Wycofałam się z wielu negocjacji i szukałam dotąd,aż znalazłam normalne ceny apartamentów z rozsądna zaliczką...Jak tak dalej pójdzie to za dwa ,trzy lata trzeba będzie jeździć całkiem w ciemno bez wcześniejszych rezerwacji,bo 200-300 euro wpłacić komuś łatwo,ale czy wyjazd wypali na 100%?..Nikt tego nie wie.A zaliczka przepadnie bezpowrotnie... Przelew drugi rok z rzędu do Chorwacji wysyłam pocztą.W tym roku szedł przelew-tylko dwa dni!!!Płaci się w złotówkach,a w Chorwacji kasę odbierają w euro.Jednak poczta podniosła cennik usług w ciągu roku o przeszło 100%. Rok temu płacąc 100 euro na poczcie zapłaciłam w sumie 442zł53gr,a w tym roku za taki sam przelew wydałam 460zł28gr. Usługa pocztowa rok temu to 13zł, a w tym roku 27zł33gr.Jednak szybkość przelewu w tym roku szybsza o 2 dni.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 14.02.2014 09:24

nie ma co gdybać tylko na miejscu się dowiedzieć jaka jest przyczyna wzrostu wysokości zaliczek. czy to pazerność?? ale z drugiej strony jaka - bo przecież pieniądze nie giną i mniej zapłacimy na miejscu. czy to też może niesolidność części turystów i dbanie o zabezpieczenie swoich interesów. coraz większe zainteresowanie, ludzie rezerwują apartamenty już w grudniu i styczniu - a potem się rozmyślają i nie jadą. a dla Chorwata to strata - po zamiast 700 ma na koncie tylko 100.
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 14.02.2014 10:01

jamroze7 napisał(a):Witam. W tym roku miałam ciężko znaleźć coś z rozsądnymi zaliczkami,bo do tej pory wysyłałam po 100 euro w 2012 i 2013r, a w tym roku zaliczka u paru Chorwatów, gdzie pisałam wynosi 200 euro.Szczerze... nikomu bym tyle nie przelała za jeden apartament w ciemno.Wycofałam się z wielu negocjacji i szukałam dotąd,aż znalazłam normalne ceny apartamentów z rozsądna zaliczką...Jak tak dalej pójdzie to za dwa ,trzy lata trzeba będzie jeździć całkiem w ciemno bez wcześniejszych rezerwacji,bo 200-300 euro wpłacić komuś łatwo,ale czy wyjazd wypali na 100%?..Nikt tego nie wie.A zaliczka przepadnie bezpowrotnie... Przelew drugi rok z rzędu do Chorwacji wysyłam pocztą.W tym roku szedł przelew-tylko dwa dni!!!Płaci się w złotówkach,a w Chorwacji kasę odbierają w euro.Jednak poczta podniosła cennik usług w ciągu roku o przeszło 100%. Rok temu płacąc 100 euro na poczcie zapłaciłam w sumie 442zł53gr,a w tym roku za taki sam przelew wydałam 460zł28gr. Usługa pocztowa rok temu to 13zł, a w tym roku 27zł33gr.Jednak szybkość przelewu w tym roku szybsza o 2 dni.

Dziwne ,ja przelałem 150 euro po zbójeckim kursie pocztowym 4,33 :!: :evil: ,moja koleżanka 100,a spotykałem oferty bez zaliczek 8O .Nie wiem gdzie szukasz kwatery ,ale zaliczki chyba nie wzrosły :roll: :papa:
jamroze7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jamroze7 » 14.02.2014 10:15

GOLDEN
W tym roku jadę do Breli i tam spotkałam się z takimi ofertami zaliczek (200euro za mieszkanie)....Sama jestem w szoku i dlatego trochę się z szukałam czegoś sensownego dla siebie i mojej rodzinki...
wtp6791
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtp6791 » 14.02.2014 13:02

KrisM napisał(a):
piekara114 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Miesiąc rozliczeniowy zakończony. 100 euro wysłane, 100 euro otrzymane po 2 dniach.
Całkowity koszt wyszedł 8 zł.
Przelew z iPKO do OTP BANKA D.D. - Zadar.
koszty SHA (każdy swojego baku)
Przelew przy podaniu SWIFT i IBAN

no to masz szczęście, że właściciele mają konto w jednym z dwóch banków Chorwackich, które należą do SEPA.

Bunio, jeśli bank, na który wysłałeś przelew nie należy do SEPA, to i tak musisz spodziewać się dodatkowych kosztów za 2 - 3 miesiące.
z drugiej strony to dziwne, że po 6 miesiącach po wejściu Cro do UE tylko 2 banki należą do SEPA. tym bardziej, że wiekszość tak jak i polskich należy do dużych zachodnich banków

Lista banków jest dużo dłuższa. Dzwoniłem to swojego banku i po kodzie SWIFT stwierdził, że ten bank Chorwacki jest uczestnikiem SEPA. Ja próbuję się dowiedzieć jakie koszty będzie miał odbiorca przelewu, bo właściciel kwatery wyraźnier zastrzegł, że dyspozycja kosztów przelewu OUR - tzn. całkowicie ponosi je nadawca. Jak nie zostaje mi WesterUnion lub poczta.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 16.02.2014 20:28

przemo99 napisał(a):Pytanie z innej beczki.

Ile płacicie zaliczki za apartamenty?

Zawsze płaciliśmy 100-150E, teraz chorwat chce 300E 8O

My też płacimy w tym roku 300 euro zaliczki. Gdy napisałem do właścicieli, że trochę dużo bo inni chcą 100-200 euro napisali, że oni biorą 20% kwoty finalnej. Nie wiem, gdzie Ci Państwo matematyki się uczyli bo nasz koszt to 60 euro za dobę za 1 apartament a bierzemy 2 apartamenty na 9 nocy więc jak byk wychodzi 1080 euro za całość, więc dla mnie 20% to 216 euro a nie 300 ale kłócił się z nimi nie będę i przelewamy im 300 dla świętego spokoju.
Swoją drogą orientuje się ktoś ile z BZ WBK z konta walutowego będzie kosztował przelew 300 euro?
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 17.02.2014 12:38

Witam.
Wróciłem właśnie z BZ WBK. Pani, która nam wynajmuje apartamenty dała nr konta w Bank of Split. I pojawił się problem bo Pani w WBK powiedziała, że nr IBAN jest nieprawidłowy i przelew nie dojdzie.
Cały nr konta składa się z 19 cyfr.
Wie ktoś czy liczba cyfr jest odpowiednia.
Pani z Chrowacji twierdzi, że wszystko jest ok.... :/
jamroze7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jamroze7 » 18.02.2014 10:03

sviva napisał(a):Witam.
Wróciłem właśnie z BZ WBK. Pani, która nam wynajmuje apartamenty dała nr konta w Bank of Split. I pojawił się problem bo Pani w WBK powiedziała, że nr IBAN jest nieprawidłowy i przelew nie dojdzie.

Rok temu miałam tą samą sytuację, nr konta za krótki, a u Chorwatów wszystko OK....I jak udało Ci się z tym przelewem?
Ja w końcu zdecydowałam się na przelew pocztą co wyszło mnie też taniej.
Pozdrawiam
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 18.02.2014 10:10

Nie baw się w przelewy z BZ WBK ,idż na pocztę jest ok mój doszedł w dwa dni bez problemu :)
wtp6791
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtp6791 » 18.02.2014 11:18

GOLDEN napisał(a):

Nie baw się w przelewy z BZ WBK ,idż na pocztę jest ok mój doszedł w dwa dni bez problemu :)

Potwierdzam to co inni w zasadzie tu napisali. Przekaz pocztowy szedł w sumie 1,5 dnia roboczego. Przekaz wysłałem w sobotę przed południem, a dzisiaj przed chwilą właściciel potwierdził otrzymanie gotówki. Pani w okienku straszyła mnie, że będzie to trwało 7 dni roboczych, a tu taki surprise. Jedyny minus takiego rozwiązania to, że co prawda kupuję euro od Poczty Polskiej, ale w właściciel kwatery otrzymuje kwotę w kunach :), ale podobno kwota się zgadza.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 18.02.2014 11:30

Wszystko się udało. Przelew poszedł. Pani nam wynajmująca chyba błąd popełniła. Wysłała mi inny nr konta i przed chwilą dokonałem przelewu. Czas księgowania na koncie odbiorcy 3 dni. Koszt przelewu 7,29 euro (z tym, że w WBK mam konto walutowe).
Generalnie znalazłem w internecie fajną stronę:

http://pl.ibancalculator.com/ Łatwo można sprawdzić czy konto jest prawidłowe. Na szczęście ja już to mam za sobą ;) Trochę nerwów było.

Dodam, że w 2012 r. przelew zagraniczny z konta PKO BP kosztował 100 zł !!! Normalnie złodzieje ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.02.2014 11:51

sviva napisał(a):Wszystko się udało. Przelew poszedł. Pani nam wynajmująca chyba błąd popełniła. Wysłała mi inny nr konta i przed chwilą dokonałem przelewu. Czas księgowania na koncie odbiorcy 3 dni. Koszt przelewu 7,29 euro (z tym, że w WBK mam konto walutowe).
Generalnie znalazłem w internecie fajną stronę:

http://pl.ibancalculator.com/ Łatwo można sprawdzić czy konto jest prawidłowe. Na szczęście ja już to mam za sobą ;) Trochę nerwów było.

W poprzednim wątku dotyczącym Twojego tematu pisałem, że numer IBAN sprawdzałem na kilku kalkulatorach, m. in. właśnie na tej stronie. Chociaż print screen był z innej.
Świetnie, że się udało. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone