Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlee » 27.01.2014 21:38

druh77 napisał(a):
Marlee napisał(a):
druh77 napisał(a):U mnie, w Pekao przez SEPA (9,90zl) był w Makarskiej następnego dnia po południu

Hmmm to bardzo szybko. Rozumiem, że właściciel ma konto w jednym z tych dwóch banków, które działają w systemie SEPA. Ja przelałam zaliczkę w zeszły poniedziałek i nadal czekam na informację, że pieniądze dotarły :evil:

Zapomniałem o najważniejszym : to poleciało do "Zagrebačka banka" czyli wyciągnęli z lewej kieszeni i wsadzili do prawej.

To by wszystko wyjaśniało :) Zastanawia mnie tylko jak długo można czekać (oczywiście w moim przypadku) :)
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 29.01.2014 21:52

Witam, Ja polecam http://kantor.aliorbank.pl
Wpłacam złotówki na konto PLN za to kupuje Euro. Wszystkie przelewy walut które zostały zakupione w tym kantorze są za darmo. Więc nie dość że kupuje Euro po bardzo dobrym kursie, nieosiągalnym w innych kantorach to jeszcze przelew za darmo. Polecam:)
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 29.01.2014 22:04

A masz tam konto walutowe ?

Jak opłaty ?
agnes70
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnes70 » 30.01.2014 23:13

Witam,
Czy robił ktoś w ostatnim czasie przelew do HR z BPH-u lub MBank-u? Chodzi mi o koszty takiego przelewu w tych bankach. Wcześniej jeździłam w ciemno i nie miałam "problemów" z finalizacją rezerwacji. W tym roku jedziemy na wyspę i wolimy zarezerwować, no i trzeba przesłać 150 E :)

Nie bardzo orientuję się w wyborze przelewów czy raczej systemu (tzn. SEPA lub SWIFT). W BPH jest tylko SEPA, zaś w MBank-u oba. Czy jest jakaś różnica między nimi?

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Nie muszę dodawać, że właścicielka się niecierpliwi... :roll: A mi zależy, aby było dobrze i tanio...
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 31.01.2014 08:08

golibroda napisał(a):A masz tam konto walutowe ?

Jak opłaty ?

W momencie otwierania kantora walutowego alior banku zakładają Ci się 4 konta (konto w PLN, EUR, GBP, USD) Wszystkie konta są bezpłatne i bezpłatnie również możesz dodać sobie konta w innych walutach. Robisz sobie przelew na numer konta w PLN i za złotówki kupujesz po naprawdę dobrej cenie waluty które Ci odpowiadają i automatycznie trafiają one na rachunek w danej walucie. Wszystkie waluty które zakupisz w tym kantorze bezpłatnie przelewasz gdzie tylko chcesz. Do każdego konta możesz wyrobić kartę odpowiadającej danej walucie, która chyba przy zrobieniu jednej transakcji w roku (tu nie jestem do końca pewien) jest bezpłatna.
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 31.01.2014 09:32

Na który rachunek robię przelew złotówkowy ? Na jeden z walutowych ? Np. EUR ? Czy jakiś inny złotówkowy, z którego przelewane są środki po realizacji zakupu waluty przez ich kantor, które lądują np na koncie EUR ?

Rozumiem,że mimo posiadania konta w EUR przelewy za granicę nadal są płatne ? I ze strony banku źródłowego i wszystkich banków pośredniczących, łącznie z docelowym.

A ta jedna transakcja kartą to musi odbyć się w Polsce (zakładam,że mam tam EUR) czy za granicą ?

Dziękuję bardzo za informacje
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 31.01.2014 10:14

agnes70 napisał(a):Witam,
Czy robił ktoś w ostatnim czasie przelew do HR z BPH-u lub MBank-u? Chodzi mi o koszty takiego przelewu w tych bankach. Wcześniej jeździłam w ciemno i nie miałam "problemów" z finalizacją rezerwacji. W tym roku jedziemy na wyspę i wolimy zarezerwować, no i trzeba przesłać 150 E :)

Nie bardzo orientuję się w wyborze przelewów czy raczej systemu (tzn. SEPA lub SWIFT). W BPH jest tylko SEPA, zaś w MBank-u oba. Czy jest jakaś różnica między nimi?

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Nie muszę dodawać, że właścicielka się niecierpliwi... :roll: A mi zależy, aby było dobrze i tanio...

SWIFT, służył do przelewów do krajów nie należących do UE. płaciło się jakimś pośrednikom i nigdy nie było wiadomo jaką drogą ten przelew pójdzie, przez ilu pośredników i jaki będzie tego koszt. mnie w zeszłym roku za przelew 100 euro mbank policzył w sumie 68 zł.
po wejściu Chorwacji do UE teoretycznie istnieje możliwość wykonania przelewu SEPA. jednak bank odbiorcy musi uczestniczyć w SEPA. koszt w mbanku (informacja od konsultanta) to 5 zł
wojetek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojetek » 31.01.2014 13:48

witam,

podaję jako przykład koszty przelewu 200 EUR do Chorwacji w banku Millenium.
koszty obsługi przelewu to łącznie 85 PLN !!! :(
(przy opcji, że wszelkie koszty ponoszę ja)

pozdrawiam
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.01.2014 13:56

WBK - 100€ - 31 pln
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 31.01.2014 14:05

ale czy wysyłaliście SWIFT czy SEPA. że SWIFT jest kosztowny wiadomo. ale czy do Chorwacji da się wysłać SEPA - to jest pytanie. jeśli tak to komu się udało i do jakiego banku
MaJaKi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaJaKi » 31.01.2014 14:46

znajomy wysylal przez sepa, my przez swift, on zaplacil jakies 20 zl my 120 multibank
Mikusiowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikusiowa » 31.01.2014 15:23

co prawda nie przelew ale listem wartościowym, priorytetowym, za potwierdzeniem odbioru wysyłałam zaliczkę 23.01 - 29.01 była na miejscu :)
koszt 22,30 + koperta bąbelkowa 0,80 gr = 23,10 zł
batman1972
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) batman1972 » 31.01.2014 17:52

Ja dokonałem wpłaty przez western union....prowizja w pko 35 zł...szybko , sprawnie ,gość miał kase za kilka minut.!!! i potwierdził rezerwacje.!!!
Bunio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bunio » 02.02.2014 00:33

Konto walutowe w AliorBank założone i prowadzone za 0zł.Przelew do Chorwacji europejski SEPA koszt całe 5zł-wydaje mi się że nie ma taniej.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.02.2014 11:39

piekara114 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Wczoraj robiony przelew internetowy iPKO (BP) 100 euro po kursie 4,25, koszt 8 zł i nie było informacji, że może być więcej

piekara114 napisał(a):
Ja pokrywam koszty swojego banku, a on swojego. Zawsze tak robiłam i nie było żadnych problemów.
Banków pośredniczących nie ma.

Kasa wysłana 13.01, właściciel 15.01 potwierdził otrzymanie pełnej kwocie 100euro.
Koszt od banku 8 zł - więc luz :mrgreen: :mrgreen:

Miesiąc rozliczeniowy zakończony. 100 euro wysłane, 100 euro otrzymane po 2 dniach.
Całkowity koszt wyszedł 8 zł.
Przelew z iPKO do OTP BANKA D.D. - Zadar.
koszty SHA (każdy swojego baku)
Przelew przy podaniu SWIFT i IBAN
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone