Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomekp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekp » 18.01.2014 11:15

Witam
U mnie przelew z konta walutowego w ING do Spliska Bank przelew dokładnie 5 zł do dziś żadnych dodatkowych opłat. W 2013 robiłem 3 przelewy 2 przed wejściem do UE z konta walutowego było 60 + 10 Euro bank chorwacki, na poczcie 36 zł. Przelew w lipcu po wejściu 5zł mój bank pani w banku jak i na infolinii nie potrafiła mi powiedzieć ile będzie wynosiła opłata banku chorwackiego. Do dnia dzisiejszego dodatkowych opłat brak. Polecam Bank ING i konto walutowe darmowe w rachunku
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 18.01.2014 13:17

Cytuję ING Bank Śląski:
"Umożliwiamy wykonanie takiego przelewu z rachunku standardowego (rachunek prowadzony w PLN). Wówczas przewalutujemy kwotę transakcji.
Celem wykonania takiego przelewu prosimy zalogować się do usługi INGBankOnLIne, z głównego menu wybrać zakładkę PRZELEWY, a następnie PRZELEW EUROPEJSKI. Opłata za taki przelew wynosi 5,00 zł."

Cena rewelacja :)
Maruś-Man
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maruś-Man » 18.01.2014 19:15

Witam. Ja od 4 lat wysyłam z multi Banku . W tym roku opłata to 8 euro . Poszło , czekamy do 23 sierpnia . Pozdrawiam . Janusz
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 19.01.2014 00:50

Odkąd Chorwacja jest w UE to możemy się cieszyć dobrodziejstwami "przelewu europejskiego". Ja tak niedawno opłaciłem pobyt - przelew z INGu to całe 5 zł. kosztów niezależnie od tego, do jakiego banku w Cro ślemy. W porównaniu z poprzednimi prowizjami to faktycznie REWELACJA. Automatyczne przewalutowanie, bez żadnych machinacji - konto odbiorcy w Euro, moje konto: zwykłe złotówkowe direct.
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 19.01.2014 10:41

Witam. W tym roku przelew zaliczki 60 EUR do Cro. z mBanku kosztował mnie jak w zeszłym roku -25zł. Wyjazd już w czerwcu. :)
Pozdrav.
JustynaKC
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustynaKC » 20.01.2014 09:31

Witam,
prześledziłam możliwości przelewów w systemie SEPA ( przelew w Euro do krajów UE) do Chorwacji i niestety na razie tylko dwa banki w Chorwacji mają ten system Erst i OTP. Szkoda bo koszty o wiele mniejsze np. z PEKAO SA 9,9zł za przelew.
batman1972
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) batman1972 » 20.01.2014 11:15

czy przelewy przez western union są bezpieczne.....takiej formy wpłaty 102 euro zaliczki zażyczył sobie właściciel apartamentu.!!!
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 20.01.2014 11:40

Najtańsze są w PayPal wielu właścicieli ma założone kąta i tańszej formy wpłaty zaliczki nie ma.
melon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) melon » 22.01.2014 19:14

Jeśli bank docelowy, mimo lokalizacji w unii nie należy do systemu SEPA, mogą zostać (i zapewne zostaną) naliczone opłaty jak za przelew SWIFT ! Obciążenie rachunku za taki przelew zostaje zaksięgowane nawet po kilku miesiącach, więc poczekajmy z entuzjazmem.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 22.01.2014 20:01

batman1972 napisał(a):czy przelewy przez western union są bezpieczne.....takiej formy wpłaty 102 euro zaliczki zażyczył sobie właściciel apartamentu.!!!

Względnie bezpieczne jeżeli masz zaufanie do kontrahenta.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 22.01.2014 20:21

czekor68 napisał(a):Najtańsze są w PayPal wielu właścicieli ma założone kąta i tańszej formy wpłaty zaliczki nie ma.

Jednak odnoszę wrażenie, że wielu Chorwatów jeszcze się boi Paypala. W tym i w ubiegłym roku proponowałam go 4 gospodarzom i żaden nie okazał się zwolennikiem takiej formy przesłania zaliczki, niestety.
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 23.01.2014 08:42

Koszty przelewu są kosmiczne np. z PKO BP, ja swoja zaliczkę wysłałem listem wartościowym.Koperta bąbelkowa i 100E w środku, list wartościowy monitorowany i ubezpieczony. Z Polski doszło w 6 dni, wczoraj otrzymałem potwierdzenie i voucher od pani Gospodarz :-), szybko i tanio.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 23.01.2014 12:05

batman1972 napisał(a):czy przelewy przez western union są bezpieczne.....takiej formy wpłaty 102 euro zaliczki zażyczył sobie właściciel apartamentu.!!!

są nie mniej bezpieczne od przelewu bankowego, czy listu wartościowego i względnie tanie bo chyba do 800zł przekaz kosztuje 35zł( co dla niektórych banków nadal jest kwotą nie osiągalną) my akurat praktykujemy taka formę zaliczek

Marek358 napisał(a):Względnie bezpieczne jeżeli masz zaufanie do kontrahenta.

tak samo jak z przelewem dziś wysyłasz przelew na jakieś tam konto (skąd pewność że nie założone na jakiegoś słupa za kilka kun)wpłynie trochę kasy tyt. rezerwacji konto zostaje zamknięte i po zaliczce, ani w jednym ani w drugim przypadku nie ma 100% że wysłane w ten czy inny sposób pieniądze docierają do osoby która faktycznie wynajmuje apartamenty (no chyba że ciągle jeździmy w to samo miejsce i znamy właściciela) więc czy to przelew czy przekaz są praktycznie zerowe szanse na odzyskanie tych pieniędzy czy namierzenie takiego "uczciwego"inaczej .

Pozdrav
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 23.01.2014 14:02

raptorf22 napisał(a):, ja swoja zaliczkę wysłałem listem wartościowym.Koperta bąbelkowa i 100E w środku, list wartościowy monitorowany i ubezpieczony. Z Polski doszło w 6 dni, wczoraj otrzymałem potwierdzenie i voucher od pani Gospodarz :-), szybko i tanio.

Także tak robiłem, w ubiegły piątek wysłane dzisiaj dotarło do Chorwacji - koszt 22zł.
jaroxx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaroxx » 23.01.2014 18:29

Koszt przelewu w PKO BP potwierdzony na info lini to ponad 100pln dokładnie nie mogła określić kwoty. Rozwiązaniem jest podzielenie kosztami z odbiorcą wtedy płacimy 8 PLN tylko ile w tym momencie ponosi odbiorca nie potrafiła też określić. Przelewy western union świetna sprawa i bezpieczna. Pieniądze za ok 30 min są u adresata. Firm podobnych do western union na mojej poczcie ok 20 !! Nie próbowałem do Chorwacji i nie wiem jak u nich z placówkami. Dalej szukam pomysłu jak tu tanio posłać zaliczkę do Splitski Bank.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone