Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 17.01.2014 09:10

tony montana napisał(a):
Hadler napisał(a):Pekao SA
100euro
przelew walutowy zwykły
wysyłany we wtorek
wczoraj kasa u odbiorcy
wszystkie koszty po mojej stronie
koszt: 60zł :evil:

Jednak nie przekonales sie do Apulii ;)

:papa:

Nie, nie! Do Apulii/Kalabrii to ja jestem przekonany, precyzyjny plan leży w szufladzie :lol:
Stwierdziłem jednak, że z moimi pociechami to ja tamte regiony tylko "liznę", a chciałbym eksplorować :lol:
Poczekam aż jeszcze podrosną i wtedy je przeczołgam 8)
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 17.01.2014 09:18

karin74 napisał(a):
100euro
przelew walutowy zwykły
wysyłany we wtorek
wczoraj kasa u odbiorcy

60 zł ????? A moje .....105?.....wiesz ile to karlovacko? A ile kugli...?

Wysyłałem do Zagrebacka Banka, a to też grupa Unicredit (jak Pekao SA) może dlatego tylko 60 zł :)
Swoją droga jestem ciekawy czy w przypadku kont w innych bankach zakończy się na kosztach na poziomie 8zł, czy na koniec miesiąca dojdzie bonus :D :D

a ile to Karlovacko?...hmm .... to zależy czy Karlovaćko Toćeno, czy w zvratnej boćy :D
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 17.01.2014 09:27

Ja wysyłam kasę najprościej jak się da. Kasę wkładam do koperty bąbelkowej na poczcie zgłaszam zadeklarowaną wartość np.400zł i odbiór w HR za potwierdzeniem.
Od lat tak wysyłana kasa dochodzi bez problemu.
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 17.01.2014 10:00

Hadler napisał(a):
karin74 napisał(a):
100euro
przelew walutowy zwykły
wysyłany we wtorek
wczoraj kasa u odbiorcy

Wysyłałem do Zagrebacka Banka, a to też grupa Unicredit (jak Pekao SA) może dlatego tylko 60 zł :)
Swoją droga jestem ciekawy czy w przypadku kont w innych bankach zakończy się na kosztach na poziomie 8zł, czy na koniec miesiąca dojdzie bonus :D :D

a ile to Karlovacko?...hmm .... to zależy czy Karlovaćko Toćeno, czy w zvratnej boćy :D

Chyba bardziej Karlovaćko Toćeno.... a Ożujsko tez niczego sobie
Załączniki:
IMG_0145.JPG
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 17.01.2014 10:11

karin74 napisał(a):
Hadler napisał(a):
karin74 napisał(a):
100euro
przelew walutowy zwykły
wysyłany we wtorek
wczoraj kasa u odbiorcy

a no to w moim przypadku będzie ze 7 kufli 0,5l
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 17.01.2014 10:19

U mnie - tak jak pisałem wcześniej - Alior Bank, przelew europejski - 300 Euro - koszt 5 PLN. Zaksięgowany w Zagrzebskim Banku m/w 2 dni po wysłaniu (105 PLN za przelew?! to jakaś prowokacja chyba...).
Rok temu wysyłałem 100Euro i opłaty wyniosły mnie 80 PLN... - uciekałbym z takiego banku.
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 17.01.2014 10:30

String napisał(a):U mnie - tak jak pisałem wcześniej - Alior Bank, przelew europejski - 300 Euro - koszt 5 PLN. Zaksięgowany w Zagrzebskim Banku m/w 2 dni po wysłaniu (105 PLN za przelew?! to jakaś prowokacja chyba...).
Rok temu wysyłałem 100Euro i opłaty wyniosły mnie 80 PLN... - uciekałbym z takiego banku.

Całkiem prawda....jak się okazało 25zł kosztów własnych banku i 80zł koszty innych banków 8O
nauczka dla mnie, a i może ostrzeżenie dla innych
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 17.01.2014 10:32

Hadler napisał(a):
karin74 napisał(a):
Hadler napisał(a):
karin74 napisał(a):
100euro
przelew walutowy zwykły
wysyłany we wtorek
wczoraj kasa u odbiorcy

a no to w moim przypadku będzie ze 7 kufli 0,5l

A u mnie?????????? cały urlop bez piwa.....hihih :lol: ZA KARĘ....albo głupotę
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 17.01.2014 10:36

String napisał(a):U mnie - tak jak pisałem wcześniej - Alior Bank, przelew europejski - 300 Euro - koszt 5 PLN. Zaksięgowany w Zagrzebskim Banku m/w 2 dni po wysłaniu (105 PLN za przelew?! to jakaś prowokacja chyba...).

Nie znam regulaminów innych banków, ale 5pln za przelew europejski to mi jednak wychodzi jakoś mało. Nie chce się tu doszukiwać haczyka, ale może kosztami został obciążony odbiorca i zamiast 300euro dostanie np 275, albo tak ja kiedys w bzwbk na koniec miesiąca zostałem obciążony kosztami operacyjnymi tej transakcji.

Gdyby miało to być faktycznie tylko 5zł to znaczy ze należy zapoznac się z ofertami innych banków i uciekać z obecnego.
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 17.01.2014 10:41

Całkiem możliwe... odbiorca przelewu nie zgłaszał żadnych pretensji. Podziękował za zaliczkę i tyle. Jeśli na koniec miesiąca zostanę obciążony dodatkowymi opłatami - rzecz jasna poinformuję. Jednak, moja żona zanim wykonaliśmy przelew, specjalnie dzwoniła na infolinię i pani ciepłym głosem poinformowała, że opłata za tzw. "Przelew europejski" wynosi w ich banku 5 PLN. Póki co jestem ogromnie zadowolony i mój sen o tanim przelewie ciągle trwa :D
Slawek65
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slawek65 » 17.01.2014 11:04

Witam
Przelew 115 Euro zrobiony parę dni temu z BZWBK .....
Koszty nadawcy 7,23 Euro
Realizacja w ciągu 24 godzin
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 17.01.2014 12:02

karin74 napisał(a):

Całkiem prawda....jak się okazało 25zł kosztów własnych banku i 80zł koszty innych banków 8O
nauczka dla mnie, a i może ostrzeżenie dla innych

Ja wszystkim polecam jednak zaliczkę wysyłać Pocztą Polską, już tu kiedyś pisałam, wysłanie 125 euro kosztowało mi 28,51 zł :) Mogę potwierdzenie wysłać na prv :wink:
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 17.01.2014 16:54

Hadler napisał(a):

Nie znam regulaminów innych banków, ale 5pln za przelew europejski to mi jednak wychodzi jakoś mało. Nie chce się tu doszukiwać haczyka, ale może kosztami został obciążony odbiorca i zamiast 300euro dostanie np 275, albo tak ja kiedys w bzwbk na koniec miesiąca zostałem obciążony kosztami operacyjnymi tej transakcji.

Gdyby miało to być faktycznie tylko 5zł to znaczy ze należy zapoznac się z ofertami innych banków i uciekać z obecnego.

przelewy euroregulowane (sepa) tylko w euro i z rachunku walutowego w euro (nie przelew z rachunku zlotowkowego przeliczany na euro)! sa to przelewy jakby wewnatrz unii i oplaty sa naliczane na zasadach ryczaltu i umow miedzybankowych przy czym koszt przelewu pobiera bank wysylajacy ,w wiekszosci bankow koszt takiego przelewu przez internet to okolo 5 pln,w kasie banku 20-25 pln.
czasem bank moze miec zapis jak akurat raifeeisen bank ze jeden przelew w miesiacu jest darmowy.sprawdzilam dwukrotnie i cala kwota docierala do zaliczkobiorcy,wczoraj moj gospodarz rowniez potwierdzil ze dostal cala zaliczke,a mnie akurat nie kosztowalo to zupelnie nic,poniewaz rachunek walutowy w/w banku tez jest darmowy jak i w wiekszosci innych bankow.

Co to jest przelew SEPA?

Jest to usługa, która pozwala przesyłać pieniądze pomiędzy rachunkami banków na terenie Unii Europejskiej oraz Islandii, Liechtensteinu, Norwegii i Szwajcarii. Przelew taki można zlecić w placówce banku, przez telefon lub w serwisie bankowości internetowej. Zlecenie musi spełniać kilka warunków:

przelewana kwota musi być podana w walucie euro,
należy podać adres SWIFT banku odbiorcy oraz numer rachunku w standardzie IBAN,
koszty przelewu muszą być dzielone pomiędzy nadawcę i odbiorcę (opcja SHA).

Zaletą przelewów SEPA, w stosunku do polecenia wypłaty za granicę, jest szybkość transferu środków (do trzech dni roboczych, a od 2012 r. jeden dzień roboczy), niższy koszt (ponieważ nie ma banków pośredniczących) oraz fakt, że opłaty za przelew nie są potrącane z transferowanej kwoty.
gzubek71
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gzubek71 » 17.01.2014 23:52

Ja dziś zrobiłem przelew w PKO BP i za 100 Euro pobrali mi 130 zeta prowizji. Oczywiście koszt był OUR czyli ja zabuliłem. Zdziercy !!!
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 18.01.2014 00:50

Hadler napisał(a):
Swoją droga jestem ciekawy czy w przypadku kont w innych bankach zakończy się na kosztach na poziomie 8zł, czy na koniec miesiąca dojdzie bonus :D :D :D

tak bym się nie cieszył z tych tylko 60zł bo to samo usłyszałem od "osobistego" ale tylko z nazwy doradcy bo suma sumarum wyszło prawie 160zł, konto w PeKao SA(eurokonto VIP ) przelew do Zagrebacka Banka w wysokości 120euro(fakt że przed wejściem Chorwacji do UE) więc te 60zł to chyba promocja lub jakieś ukryte koszta które zejdą później, a 8zł to wydaję mi się jakąś taką śmieszną opłatą, ale może się coś zmieniło od ich wejścia do UE, bo ja już dawno wyleczyłem się z przelewów bankowych i zaliczkę na rezerwację już od paru lat wysyłam tylko i wyłącznie przez WU.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone