napisał(a) alutka9 » 17.01.2014 16:54
Hadler napisał(a):String napisał(a):U mnie - tak jak pisałem wcześniej - Alior Bank, przelew europejski - 300 Euro - koszt 5 PLN. Zaksięgowany w Zagrzebskim Banku m/w 2 dni po wysłaniu (105 PLN za przelew?! to jakaś prowokacja chyba...).
Rok temu wysyłałem 100Euro i opłaty wyniosły mnie 80 PLN... - uciekałbym z takiego banku.
Nie znam regulaminów innych banków, ale 5pln za przelew europejski to mi jednak wychodzi jakoś mało. Nie chce się tu doszukiwać haczyka, ale może kosztami został obciążony odbiorca i zamiast 300euro dostanie np 275, albo tak ja kiedys w bzwbk na koniec miesiąca zostałem obciążony kosztami operacyjnymi tej transakcji.
Gdyby miało to być faktycznie tylko 5zł to znaczy ze należy zapoznac się z ofertami innych banków i uciekać z obecnego.
przelewy euroregulowane (sepa) tylko w euro i z rachunku walutowego w euro (nie przelew z rachunku zlotowkowego przeliczany na euro)! sa to przelewy jakby wewnatrz unii i oplaty sa naliczane na zasadach ryczaltu i umow miedzybankowych przy czym koszt przelewu pobiera bank wysylajacy ,w wiekszosci bankow koszt takiego przelewu przez internet to okolo 5 pln,w kasie banku 20-25 pln.
czasem bank moze miec zapis jak akurat raifeeisen bank ze jeden przelew w miesiacu jest darmowy.sprawdzilam dwukrotnie i cala kwota docierala do zaliczkobiorcy,wczoraj moj gospodarz rowniez potwierdzil ze dostal cala zaliczke,a mnie akurat nie kosztowalo to zupelnie nic,poniewaz rachunek walutowy w/w banku tez jest darmowy jak i w wiekszosci innych bankow.
Co to jest przelew SEPA?
Jest to usługa, która pozwala przesyłać pieniądze pomiędzy rachunkami banków na terenie Unii Europejskiej oraz Islandii, Liechtensteinu, Norwegii i Szwajcarii. Przelew taki można zlecić w placówce banku, przez telefon lub w serwisie bankowości internetowej. Zlecenie musi spełniać kilka warunków:
przelewana kwota musi być podana w walucie euro,
należy podać adres SWIFT banku odbiorcy oraz numer rachunku w standardzie IBAN,
koszty przelewu muszą być dzielone pomiędzy nadawcę i odbiorcę (opcja SHA).
Zaletą przelewów SEPA, w stosunku do polecenia wypłaty za granicę, jest szybkość transferu środków (do trzech dni roboczych, a od 2012 r. jeden dzień roboczy), niższy koszt (ponieważ nie ma banków pośredniczących) oraz fakt, że opłaty za przelew nie są potrącane z transferowanej kwoty.