Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 11.03.2013 19:19

Przesyłka listowa z zadeklarowaną wartością - ekonomiczna.
Polska - Austria
wartość 200zł
opłata 13,90zł
czas przy okienku pocztowym 10 minut
czas doręczenia 7 dni
sernikowy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sernikowy » 11.03.2013 19:56

W zeszłym roku wpłacałem zaliczkę przelewem z pekao sa. Przyjemność ta kosztowała 128 zł, akurat 50 euro przelewałem. w tym roku wpłaciłem przez western union, polecam, trwało to kilka minut, kosztowało 23zł, w Chorwat od razu może odebrać pieniążki.
Poczty polskiej nie próbowałem, ale generalnie polecam inny sposób niż tradycyjny przelew bankowy, wystarczy przecież Chorwata do którego jedziemy zapytać.
nati
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nati » 21.05.2013 14:15

Witam,
10 maja zrobiłam przekaz pieniężny przez Pocztę Polską, niestety w dniu dzisiejszym otrzymałam os osoby u której chcemy wynająć apartament informację, że nadal nie otrzymał pieniędzy, dzwoniłam na infolinie poczty, mogę złożyć reklamację - rozpatrzenie może trwać do 3 miesięcy:/ czyli po zaplanowanych wakacjach, czy ktoś miał może podobną sytuację? Może coś poradzić?
Pozdrawiam
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 21.05.2013 14:30

przelew przez pocztę to norma
ale
przelew przez pocztę polską to przejaw masochizmu...

Coś poradzic? Tak - korzystajcie z przelewów bankowych.
glonik21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) glonik21 » 21.05.2013 20:01

nati napisał(a):Witam,
10 maja zrobiłam przekaz pieniężny przez Pocztę Polską, niestety w dniu dzisiejszym otrzymałam os osoby u której chcemy wynająć apartament informację, że nadal nie otrzymał pieniędzy, dzwoniłam na infolinie poczty, mogę złożyć reklamację - rozpatrzenie może trwać do 3 miesięcy:/ czyli po zaplanowanych wakacjach, czy ktoś miał może podobną sytuację? Może coś poradzić?
Pozdrawiam

Mam to samo, tyle ze ja zrobiłem przekaz pocztowy 6 maja i do dziś nie doszedł do Tucepi.. Reklamacja zlożona 17.05 - tyle że miła Pani na poczcie powiedziała że rozpatrzenie do 2 tygodni a taka reklamacja podobno pomaga popchnąć taki przekaz.. Pozostaje liczyć że właścicielka nie wkurzy się i nie wynajmie komuś innemu.. hehe Najlepsze jest tez że kasa może się zwrócic do mnie a od 10 czerwca mam zarezerwowany pobyt...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 22.05.2013 09:03

Mieliście jakiegoś wyjątkowego pecha, ale pani w okienku popełniła jakiś błąd. Ja wysyłałam tak pieniądze (Pocztą Polską) i dotarły w ciągu 7 dni (w tym długi weekend majowy), kolega, tu z forum, miał jeszcze szybszy przekaz -wysyłał w piątek, a we wtorek już miał info od właściciela apartamentu, że pieniądze dotarły.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2013 10:44

Aldonka napisał(a):Mieliście jakiegoś wyjątkowego pecha, ale pani w okienku popełniła jakiś błąd. Ja wysyłałam tak pieniądze (Pocztą Polską) i dotarły w ciągu 7 dni (w tym długi weekend majowy), kolega, tu z forum, miał jeszcze szybszy przekaz -wysyłał w piątek, a we wtorek już miał info od właściciela apartamentu, że pieniądze dotarły.

Ja miałem podobny czas.W piątek rano złożyłem przelew w PEKAO SA właściciel apartamentu miał rachunek w słoweńskim banku i we wtorek miałem informacje o tym ,że zaliczka dotarła. Opłata od 100 Euro 24 zł
TS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TS » 22.05.2013 13:35

Pytanie czy wysyłacie przekazem pocztowym czy listem wartościowym?

Ta druga opcja jest mało znana (niestety również przez Panie/Panów na poczcie) a moim zdaniem dużo lepsza.

Bierze się kopertę, wkłada do środka EUR dla Gospodarza w CRO i deklaruje jedynie wartość przesyłki. Wysyłałem tak kilka razy i zawsze pieniądze dochodziły w ciągu tygodnia bez problemu. Do tego nie ma żadnych różnic kursowych, etc - dochodzą konkretne pieniązki, które wsadza się do koperty ;).
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 22.05.2013 13:43

Tak tylko jak koperta zginie to będziesz miesiąc dochodził co z nią się stało. I zanim Poczta to wyjaśni to ty będziesz musiał kolejną wysłać aby mieć rezerwację.
Ja jak już koleżanka wspomniała wysłałem czwartek wieczór przekaz na poczcie a we wtorek miałem już email że kasa dotarła do rąk własnych.
Wysyłasz np. 100 euro wg. kursu - płacisz w złotówkach a Chorwat dostaje w kunach do rąk własnych także po przeliczeniu jest to 100euro . Jako że kasa idzie tak naprawdę elektronicznie nie ma opcji aby wsiąkła.
Szybko pewnie i bez ukrytych kosztów.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 22.05.2013 15:51

w tym roku robilam przelew nie do Chorwacji ale do Hiszpanii,warunki przelewu podobne,w Reiffaisen Bank zalozylam konto walutowe w euro -koszt 0 pln,prowadzenie rachunku -0 pln,wysylalm 300 euro zaliczki-pierwszy przelew w kazdym miesiacu -0 pln.calkowity koszt przelewu zagranicznego -0 pln czas przy okienku 15 minut :D
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 22.05.2013 18:12

alutka9 napisał(a):w tym roku robilam przelew nie do Chorwacji ale do Hiszpanii,warunki przelewu podobne,w Reiffaisen Bank zalozylam konto walutowe w euro -koszt 0 pln,prowadzenie rachunku -0 pln,wysylalm 300 euro zaliczki-pierwszy przelew w kazdym miesiacu -0 pln.calkowity koszt przelewu zagranicznego -0 pln czas przy okienku 15 minut :D

Tylko, że Hiszpania jest w strefie Euro a Chorwacja nie. Prawdopodobnie do Chorwacji nie było by już za darmo.
glonik21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) glonik21 » 22.05.2013 19:13

Dzis dzwonilem do działu reklamacji Poczty w Bydgoszczy i okazało sie że mój przekaz wogóle nie opuścił poczty w której go nadałem, gdy odwiedziłem moją poczte Pani stwierdziła ze napewno wysłały ten przekaz dalej ale sprawdzą to i dadzą mi znać. Za 2 h podeszłem jescze raz i dowiedziałem się że przekaz został jeszcze raz wysłany i powinien dojść do 3 dni. A wygląda to podobno tak ze robiąc przekaz na poczcie zostaje on wysłany do Bydgoszczy( tam jest jakies centrum rozliczeniowe) na dwa sposoby listownie i elektronicznie. Gdy list dojdzie to Pani w tym centrum spradza z tym co ma w komputerze i wysyła elektronicznie kase do Chorwacji a tam już tylko listonosz zanosi ją do naszego apartamentu ;) Miejmy nadzieje że teraz już nic nie zginie i kasa dotrze do Chorwacji;) Jakby ktoś chcial to na pw podeśle numer do tego centrum w Bydgoszczy i tam można zapytac co dzieje się z naszym przekazem ;)
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 22.05.2013 22:28

glonik21 napisał(a): A wygląda to podobno tak ze robiąc przekaz na poczcie zostaje on wysłany do Bydgoszczy( tam jest jakies centrum rozliczeniowe) na dwa sposoby listownie i elektronicznie. Gdy list dojdzie to Pani w tym centrum...

Może powinni z jakigoś inposta czy deposta skorzystać... Byłoby szybciej... :P
glonik21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) glonik21 » 22.05.2013 22:52

Marek358 napisał(a):
glonik21 napisał(a): A wygląda to podobno tak ze robiąc przekaz na poczcie zostaje on wysłany do Bydgoszczy( tam jest jakies centrum rozliczeniowe) na dwa sposoby listownie i elektronicznie. Gdy list dojdzie to Pani w tym centrum...

Może powinni z jakigoś inposta czy deposta skorzystać... Byłoby szybciej...

\kto wie moze w przyszłości nawiążą jakas wpsolprace z inpostem ;D
angela_ap
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) angela_ap » 23.05.2013 07:49

mam to szczęście, że mam rachunek w WBK, więc raz dwa otworzyłam konto walutowe
opłata za przelew 9,50 + 5 EUR ryczałtu za koszty banków pośredniczących, wyszło niewiele ponad 30zł

polecam skorzystać z oferty internetowych kantorów, na 100 EUR zaoszczędziłam prawie 15zł względem kursu po jakim przewalutowałby mi złotówki bank, cała transakcja trwała 15 minut :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone