Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.01.2013 22:33

pasażer napisał(a):
dids76 napisał(a):Ja wysłałem w ubiegły wtorek zaliczkę listem z zadeklarowana zawartością, z potwierdzeniem odbioru Pocztą Polską, koszt 19,50zł. Dzisiaj dostałem z Chorwacji maila że list dotarł. W mailu było nawet zdjęcie listu i pieniedzy na zaliczkę ;)

Również z potwierdzeniem odbioru plus priorytet. Przesyłka listowa z zadeklarowaną wartością 400zł wysłana za 21,30zł.

Dodam, że do koperty nikt nie zagląda. Panią na poczcie nie interesuje ile się wkłada Euro. Nie przelicza. Zakleja się samemu i deklaruje wartość w zł.
Czas operacji to wypisanie potwierdzenia i adresu na kopercie czyli tyle ile wynosi wysłanie zwykłego listu poleconego.

Znalazłem swoje potwierdzenie nadania, zadeklarowana zawartość 400zł, zaznaczone mam potwierdzenie odbioru i ekspres, masa 14g, nie zaznaczone "zabezpieczenie" koszt 19,30.
ps.może taniej, bo ze Śląska jednak trochę bliżej co CRO ;) :D
Pozdrav
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.01.2013 23:15

Masa również 14g. Pani sama zaznaczyła jeszcze zabezpieczenie.
Jestem ciekaw czy szybszy zatem będzie ekspres czy priorytet :D
ps. taniej, bo u Ciebie za prom nie policzyli i masz szczęście, że w ogóle dotarł list :D na pewno to odnotowali i następnym razem zapłacisz ekstra :wink:
Pozdrav
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 10.01.2013 08:44

Czy do koperty z zadeklarowaną wartością wkładacie same pieniądze,czy je jakoś ukryć pomiędzy dwoma widokówkami?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2013 08:52

loverosa napisał(a):Czy do koperty z zadeklarowaną wartością wkładacie same pieniądze,czy je jakoś ukryć pomiędzy dwoma widokówkami?

Weź kartkę A4, złóż 2 razy i po sprawie...
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 10.01.2013 08:56

Dzięki alessandro,tak zrobię,ale jeszcze zastanawiałam się nad przekazem,wpłacasz złotówki,a oni w Cro wypłacają właścicielowi w euro,jak myślisz,która opcja jest bezpieczniejsza?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2013 09:24

loverosa napisał(a):Dzięki alessandro,tak zrobię,ale jeszcze zastanawiałam się nad przekazem,wpłacasz złotówki,a oni w Cro wypłacają właścicielowi w euro,jak myślisz,która opcja jest bezpieczniejsza?

Lepiej wyślij euro...wkładasz do koperty pomiędzy papier i postępujesz tak jak to opisał powyżej dids76...zapewniam Cię, że większość tak robi :wink:
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 10.01.2013 10:14

alessandro1977 napisał(a):
loverosa napisał(a):Dzięki alessandro,tak zrobię,ale jeszcze zastanawiałam się nad przekazem,wpłacasz złotówki,a oni w Cro wypłacają właścicielowi w euro,jak myślisz,która opcja jest bezpieczniejsza?

Lepiej wyślij euro...wkładasz do koperty pomiędzy papier i postępujesz tak jak to opisał powyżej dids76...zapewniam Cię, że większość tak robi :wink:

Dokładnie, ja tak robiłam już cztery razy i nie było problemów. Pieniądze wkładałam do koperty zwykłej z listem do właściciela, a potem to wszystko do koperty bąbelkowej. Dodatkowo tak jak pisałam wcześniej cały przebieg przesyłki można obserwować na necie. Najpierw na stronie poczty polskiej : sledzenie.poczta-polska.pl/ a następnie na stronie: ips.posta.hr
Powodzenia
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 10.01.2013 12:26

loverosa napisał(a):Czy do koperty z zadeklarowaną wartością wkładacie same pieniądze,czy je jakoś ukryć pomiędzy dwoma widokówkami?

Euro włożyłem do koperty i zakleiłem taśmą. Na poczcie pani włożyła do drugiej, którą wcześniej zaadresowałem. Dostaniesz odpowiednią kopertę na poczcie. Koperta jest węższa i dłuższa od zwykłej - dostosowana do potwierdzenia odbioru, które dokleja się do koperty, także widokówka by Ci się nie zmieściła :wink:

Jak chcesz wpłacić złotówki, to zapytaj właściciela czy możesz przesłać zaliczkę za pośrednictwem Western Union. Wcześniej korzystałem właśnie z tej formy. Równie prosta operacja, jednak trochę droższa. Właścicielowi musisz przesłać później kod (e-mailem, smsem) i z dowodem osobistym odbierze zaliczkę w każdym punkcie - banku, który ma przekazy WU.
Ostatnio edytowano 10.01.2013 12:42 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.01.2013 12:33

Gorzej jak się musi gospodin ze 20 kilosów bujnąć do banku... Zawsze wysyłałem w kopercie, zwykłym listem poleconym, banknot pomiędzy kartkami. Teraz już nie wysyłam.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 10.01.2013 12:50

Bocian napisał(a):Gorzej jak się musi gospodin ze 20 kilosów bujnąć do banku... Zawsze wysyłałem w kopercie, zwykłym listem poleconym, banknot pomiędzy kartkami. Teraz już nie wysyłam.

Dlatego należy wcześniej zapytać, a gospodin radzi wisilac listem wartosciowym :wink:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 10.01.2013 13:05

dids76 , Twój był tańszy, bo to zwykły list z zadeklarowaną wartością - żaden ekspres. Nie ma już czegoś takiego jak ekspres. Jest teraz priorytet, który kosztuje 2zł więcej. A, że na druczku masz zaznaczone ekspres to o niczym nie świadczy. Są to stare druki i trzeba wyraźnie powiedzieć, że ma być priorytet.
Zabezpieczenie nic nie kosztuje. To tylko kilka naklejek, które pani sama dodatkowo dokleja.
Pozdrav :wink:
dids76
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.01.2013 13:29

pasażer napisał(a):dids76 , Twój był tańszy, bo to zwykły list z zadeklarowaną wartością - żaden ekspres. Nie ma już czegoś takiego jak ekspres. Jest teraz priorytet, który kosztuje 2zł więcej. A, że na druczku masz zaznaczone ekspres to o niczym nie świadczy. Są to stare druki i trzeba wyraźnie powiedzieć, że ma być priorytet.
Zabezpieczenie nic nie kosztuje. To tylko kilka naklejek, które pani sama dodatkowo dokleja.
Pozdrav :wink:

Możliwe :/ . Mój list szedł 9 dni, wysłałem 11.12 a maila od właściciela że dotarło otrzymałem 20.12, co jak na okres "przedświąteczny" uznaję za dosyć krótki czas.
Zobaczymy jak Twój długo pójdzie ;)
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 10.01.2013 15:03

Ok list wysłany tak jak radziliście z zadeklarowaną płatnością,priorytet i za potwierdzeniem odbioru....czyli full wypas :D Zapłaciłam 23,50,no zobaczymy kiedy dojdzie:)
Oczywiście najpierw uzgodniłam z właścicielką ,nie było problemów :)
grzesiek1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek1 » 10.01.2013 23:26

Jakoś ta koperta do mnie nie trafiała i wysłałem przekazem pieniężnym na poczcie 160e w poniedziałek babka na poczcie powiedziała że właścicielka dostanie kasę za 6-8dni aż tu nagle dziś mail od pani że dostała zaliczkę i dziękuje bardzo 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.01.2013 09:03

loverosa napisał(a):Ok list wysłany tak jak radziliście z zadeklarowaną płatnością,priorytet i za potwierdzeniem odbioru....czyli full wypas :D Zapłaciłam 23,50,no zobaczymy kiedy dojdzie:)
Oczywiście najpierw uzgodniłam z właścicielką ,nie było problemów :)

List z naszego Ciemnogrodu do Chorwacji idzie max do 10 dni :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone