Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
junior
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) junior » 21.06.2012 15:15

Stendo napisał(a):A jednak. Ten złodziejski bank, czyli mBank pobrał mi dzisiaj kolejne 178 zł jako koszty przelewu. Przestrzegam wszystkich !!!!

Za przelew na kwote 150EUR pobrał standardową opłatę 25 PLN, 3 tygodnie temu pobrał kolejne 45 PLN a dzisiaj 180 PLN.

Odpowiedz jakieś niemoty z infolinii brzmi że tak mogą do pół roku pobierać jakieś prowizję.

Pozostaje mi tylko przeprosić za to, że dałem Ci nadzieję a wyszło jak wyszło. :(

Żeby było "śmieszniej" - zaniepokojony Twoim wpisem - zadzwoniłem na mLinę i kolejny zamot powiedział mi, że koszty moga pobierać do ROKU czasu 8O .
Tak więc pomimo tego, że wcześniej polecałem znajomym ten bank (sam jestem klientem od 2004roku) - teraz stanowczo go odradzam. Ja już w odwecie polikwidowałem wszystko na czym mogli zarobić - konta póki co nie mogę zlikwidować, ale jeżeli się pojawi kolejna prowizja to z całą pewnością to zrobię.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 22.06.2012 17:04

Dokładnie jak ja, wygrałem nawet w ich konkursach za polecanie dvd i 'kilka' złotych - niestety teraz się tego wstydzę. Ale zrobiłem już im dobre uczynki i wszystkich polecanych już ostrzegłem i zaproponowałem lepsze rachunki :lol:

Konto mamy wspólne z żoną i w poniedziałek wygarnę w którymś oddziale co o nich sądzę podczas zamykania rachunku.
cambriaaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cambriaaa » 23.06.2012 08:38

Naprawdę, nie wiem nad czym tu rozprawiać. Wpisywałam wcześniej, że najlepiej i najtaniej wysłać zaliczkę Pocztą Polską. Jak czytam o tych bankowych prowizjach, to mi się nóż w kieszeni otwiera :evil:
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 23.06.2012 09:56

No niestety, człowiek mądry po szkodzie. Jest nauczka na przyszłość i miejmy nadzieję że inni będą czytać i NIE będą korzystać z oferty złodziejskiego mbanku !!!!!!
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 24.06.2012 10:13

Ja za przelew 200 euro do Chorwacji zaplaciłem standaedowo 25 pln i po 3 miesiącach dodatkowe 20 pln kosztów banków zewnetrznych. Na przelewie po pobraniu ostatniej prowizji jest informacja "zrealizowany", a wcześniej widniał komunikat "wykonany prowizje niepobrane" czy jakoś tak, oczywiscie wszystkie opłaty brałem na siebie...
Nie wiem jak z tym przelewem pocztowym jest tzn. czy przekazywany jest w kunach czy w euro na miejscu...? (wielu właścicieli chce tylko euro).
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 24.06.2012 10:46

mpirek napisał(a):Na przelewie po pobraniu ostatniej prowizji jest informacja "zrealizowany", a wcześniej widniał komunikat "wykonany prowizje niepobrane" czy jakoś tak....

Niestety status 'zrealizowany' miałem już 29 maja gdy poruszyłem ten temat. W niczym to mZłodziejom nie przeszkadzało aby pobrać kolejną (już trzecią) prowizję w wysokości 180 zł !!!!
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 24.06.2012 17:33

To mnie trochę wystraszyłeś, prowizja 180 zł za przelew to chyba lekkie przegięcie...

Ja jak narazie nie mam nic więcej choc też upłyneło trochę czsu. Będę monitorował w takim razie konto, czy nic nowego się nie pojawiło.

A jak nazwali tę prowizję trzecia? Na infolini podali czemu takie kolejne koszty przelewu się pojawiły?

Koszty beneficjeta pobrano mi 21.05.2012 w kwocie 22,35 pln a przelew wykonałem 22.03.2012. Jesli te 6 miesięcy to prawda to trochę poczekam...Myślę, że wiele zależy tez do jakiego banku ten przelew docierał.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 24.06.2012 17:49

Forum jest po to aby nie tylko czytać lecz coś z niego wynieść

Pisałem wcześniej,:
gego napisał(a):W zależności ile przesyłamy...

Od lat to praktykuję - zero problemu i bardzo tanio

ZAGRANICZNY PRZEKAZ POCZTOWY
PRZEKAZ POCZTOWY ZA GRANICĘ
Poczta Polska S.A. świadczy usługę przekazu zagranicznego, która polega na przekazywaniu płatności za granicę kierowanych do wypłaty zarówno na adres zamieszkania odbiorcy, jak i jego rachunek bankowy.

Z usługi zagranicznego przekazu pocztowego można skorzystać w każdym Urzędzie Pocztowym na terenie całego kraju.

Obecnie istnieje możliwość przekazania płatności do ponad 30 krajów na świecie.

Płatności przekazywane są za granicę w dwojaki sposób, w zależności od kraju, do którego są kierowane, a mianowicie:
•drogą tradycyjną, za pośrednictwem poczty listowej - przekaz papierowy,
•drogą elektroniczną, poprzez wykorzystanie międzynarodowej sieci elektronicznej Eurogiro (więcej na stronie www.eurogiro.com).

W pierwszym przypadku, za granicę wysyłany jest przekaz papierowy, w poczcie listowej, w drugim, komunikat elektroniczny, który zastępując papier umożliwia skrócenie do minimum czasu potrzebnego na realizację wypłaty przekazu.

Usługa świadczona jest na podstawie wypełnionego przez nadawcę międzynarodowego blankietu przekazu pocztowego. Nadawca powinien wpisać na blankiecie przekazowym kwotę wpłacaną w złotych polskich. Pracownik Poczty Polskiej przeliczy tę kwotę na walutę, w jakiej można wysyłać przekaz do danego kraju według kursu obowiązującego w dniu nadania przekazu.

Opłaty za nadanie przekazu zagranicznego uzależnione są od wysokości przesyłanej kwoty i kształtują się następująco:
do kwoty 500 zł
opłata 13,00 zł
do kwoty 1000 zł
opłata 20,00 zł
ponad 1000 zł:
za każde kolejne 100 zł lub ich część opłata 1,00 zł

lista krajów do których można wysłać przekaz z Polski:
http://www.poczta-polska.pl/Uslugi/plik ... Polski.pdf

Polak tak ma, musi się sparzyć aby później dmuchać na zimne.

Pozdr
i oby nie pobierali wam już żadnych dodatkowych pieniążków
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 24.06.2012 18:17

wszystko ładnie ale nie ma informacji w jakiej walucie przekaz otrzymuje Chorwat.
jeśli chce w euro (a "mój" tak chciał) to chyba kuny z przekazu (bo jak rozumie i u nas i tam euro jest przeliczane) mogą go nie interesowac zwłaszcza, że kurs może się wahać jak to ma w zwyczaju.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 25.06.2012 13:34

mpirek napisał(a):wszystko ładnie ale nie ma informacji w jakiej walucie przekaz otrzymuje Chorwat.
jeśli chce w euro (a "mój" tak chciał) to chyba kuny z przekazu (bo jak rozumie i u nas i tam euro jest przeliczane) mogą go nie interesowac zwłaszcza, że kurs może się wahać jak to ma w zwyczaju.

Z praktyki:
W Chorwacji i w Ukrainie:

Przesyłałem tam pieniążki (parę razy), też chcieli w euro (na Ukrainie w dolarach) Po przeliczeniu ZAWSZE dostali około 5 - 8 (euro, dolarów) więcej

Podsumowując
Ja wpłacałem załóżmy 100 euro (po aktualnym w danym dniu kursie NBP)
Chorwat po przeliczeniu kun na euro dostał 108

Pzdr.
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 25.06.2012 17:39

W takim razie następna zaliczka "pojedzie pocztą", chyba, że banki pójdą po rozum do głowy (w co osobicie wątpię).
malwiny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malwiny » 26.06.2012 11:33

witam! najnowsze informacje w sprawie wpłaty zaliczki za pobyt.
Właśnie czytając ten post postanowiłem dokonać wyboru i w dniu dzisiejszym wpłaciłem zaliczkę za pośrednictwem Poczty Polskiej jako Zagraniczny Przekaz Pocztowy - nie na konto adresata tylko z dostarczeniem na osobę prywatną. Wpłaciłem równowartość 100Euro wg kursu z dnia dzisiejszego tj. 4,423 + opłata za usługę w wysokości 13 zł. Tak więc nie trzeba komentarza - wysyłamy Pocztą Polską - bez ukrytych opłat!
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 26.06.2012 12:11

malwiny napisał(a):witam! najnowsze informacje w sprawie wpłaty zaliczki za pobyt.
Właśnie czytając ten post postanowiłem dokonać wyboru i w dniu dzisiejszym wpłaciłem zaliczkę za pośrednictwem Poczty Polskiej jako Zagraniczny Przekaz Pocztowy - nie na konto adresata tylko z dostarczeniem na osobę prywatną. Wpłaciłem równowartość 100Euro wg kursu z dnia dzisiejszego tj. 4,423 + opłata za usługę w wysokości 13 zł. Tak więc nie trzeba komentarza - wysyłamy Pocztą Polską - bez ukrytych opłat!

Robię tak od lat kilku i zawsze dochodzi kasa w 6-10 dni - 13 zł.
Wiele razy temat był tu wałkowany.
Dopóki Cro nie jest w Uni - TYLKO POCZTA NAJTANIEJ!!!

i mozna zamknąć temat....
maro22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maro22 » 26.06.2012 14:54

Mi potrącili tak jak już pisałem 10 zł a czytając ten wątek z niecierpliwością czekam na kolejne koszy (prowizje, koszty innych banków) i się chyba nie doczekam więc albo w BPH najtaniej albo ktoś zapomniał mi doliczyć. Przelew wykonałem 2 maja a taki jest opis pobranej prowizji wkwocie całe 10 złociszy: "prowizja za POS EOG el. tryb norm.rach.300000XXXXXX,il.oper.:1wartość:197.99EUR,ref:1000091205okres:02/05/2012-02/05/2012"
(usunąłem z opisu jedynie nr swojego konta)
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 26.06.2012 16:21

Spoko, spoko. Ja robiłem przelew trzy miesiace temu, o Tobie też sobie przypomną :lol: (lepiej żeby nie).
W mZłodziejskim mBanku do roku mogą pobierać te opłaty 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone