Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
edekxp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) edekxp » 21.05.2012 13:29

W PKOBP w tamtym roku przelewałem 130E to koszt wynosił 8zł, pytałem wcześniej telefonicznie.
W tym roku już nie pytałem i skasowali mnie na 80zł, o co chodzi?

Nie dzwoniłem ale chyba wiem.W tamtym roku konto podane było SK - czyli Słowacja i wiadomo EU.Teraz już HR czyli Chorwacja nie EU.
sepia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sepia » 21.05.2012 17:48

bieder1 napisał(a):
PabloX napisał(a):
mariusz77 napisał(a):wysyłałem niedawno 100 euro z millenium, jasno mnie poinformowano, że prowizja banku to 0,5% kwoty minimum 20 zł a koszty banków pośredniczących 60 zł czyli zapłaciłem 80zł

Tak samo - w Millennium za przelew 100 euro zapłaciłem w tamtym roku 80 zł.
W tym roku wybrałem przekaz pocztowy - za 100 euro kosztuje to 13 zł plus 3 zł za zwrotne potwierdzenie odbioru. Pieniądze dotarły do Cro w ok. 5 dni, o czym wiem od adresata przelewu, aczkolwiek Poczta Polska od ponad 2 miesięcy nadal nie dostarczyła mi potwierdzenia odbioru :wink:

nie wiem czy dostaniesz potwierdzenie ponieważ mi Pani na poczcie nie chciała tej opcji sprzedać ponieważ doczytała ze swojej ściągawki że w Chorwacji nie ma tej opcji ... zdziwiło mnie to trochę ponieważ na forum czytałem że ludzie kupuja ale może się zmieniło ...

Wysyłałam pocztą w ubiegłym roku.
Nazywa się to list wartościowy. Wsadzasz do środka Euro a określasz równowartość przesyłki w PLN. W razie, jak list zginie, poczta odpowiada do zadeklarowanej wartości, nikt nie sprawdza, co jest w kopercie. Oczywiście jest opcja "za zwrotnym potwierdzeniem odbioru" dodatkowo płatna chyba 3 zł.
I tak wg cennika poczty polskiej dla wartości 450 (równowartość ok 100 Euro) liczą:
opłata zasadnicza 3 zł
opłata za wartość 9 zł
opłata za przesyłkę poleconą 5,30 (obligatoryjna)
opłata za potwierdzenie odbioru 3 zł (opcjonalnie)
razem: 20,30
dla np 200 Euro (zadeklarowane 900 zł) zmienia się opłata za wartość na 18 zł, czyli razem 29,30.
I wsio.
W tamtym roku tak wysyłałam. Wszystko było szybko i bez problemu, zwrotka też szybko wróciła.
Będę tak właśnie słać kaskę jutro-pojutrze.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 21.05.2012 20:43

sepia napisał(a):
bieder1 napisał(a):
PabloX napisał(a):
mariusz77 napisał(a):wysyłałem niedawno 100 euro z millenium, jasno mnie poinformowano, że prowizja banku to 0,5% kwoty minimum 20 zł a koszty banków pośredniczących 60 zł czyli zapłaciłem 80zł

W tym roku wybrałem przekaz pocztowy - za 100 euro kosztuje to 13 zł plus 3 zł za zwrotne potwierdzenie odbioru. Pieniądze dotarły do Cro w ok. 5 dni, o czym wiem od adresata przelewu, aczkolwiek Poczta Polska od ponad 2 miesięcy nadal nie dostarczyła mi potwierdzenia odbioru :wink:

nie wiem czy dostaniesz potwierdzenie ponieważ mi Pani na poczcie nie chciała tej opcji sprzedać ponieważ doczytała ze swojej ściągawki że w Chorwacji nie ma tej opcji ... zdziwiło mnie to trochę ponieważ na forum czytałem że ludzie kupuja ale może się zmieniło ...

Wysyłałam pocztą w ubiegłym roku.
Nazywa się to list wartościowy. Wsadzasz do środka Euro a określasz równowartość przesyłki w PLN. W razie, jak list zginie, poczta odpowiada do zadeklarowanej wartości, nikt nie sprawdza, co jest w kopercie. Oczywiście jest opcja "za zwrotnym potwierdzeniem odbioru" dodatkowo płatna chyba 3 zł.
I tak wg cennika poczty polskiej dla wartości 450 (równowartość ok 100 Euro) liczą:
opłata zasadnicza 3 zł
opłata za wartość 9 zł
opłata za przesyłkę poleconą 5,30 (obligatoryjna)
opłata za potwierdzenie odbioru 3 zł (opcjonalnie)
razem: 20,30
dla np 200 Euro (zadeklarowane 900 zł) zmienia się opłata za wartość na 18 zł, czyli razem 29,30.
I wsio.
W tamtym roku tak wysyłałam. Wszystko było szybko i bez problemu, zwrotka też szybko wróciła.
Będę tak właśnie słać kaskę jutro-pojutrze.

nie wiem jaki sens słać kasę w kopercie jak masz przekaz pocztowy praktycznie w tej samej cenie albo taniej... mój doszedl w dwa dni robocze ...
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 21.05.2012 22:54

bieder1 napisał(a):
PabloX napisał(a):

Obstawiam, że nie dostanę, bo co do Poczty Polskiej to chyba powinno powstać na temat tej "firmy" jakieś nowe prawo Murphy'ego :wink: np. "Jeśli czegoś nie da się spieprzyć, to Poczta Polska na pewno to spieprzy". Sorka, jeśli jakiś pracownik owej instytucji poczuł się urażony, ale mam solidne powody, żeby działalność Poczty Polskiej oceniać tak jak oceniam.
cambriaaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cambriaaa » 24.05.2012 20:06

Ja wypełniłam międzynarodowy przekaz pocztowy. Nadałam w piątek przed godz. 18 pieniądze, a dotarły na miejsce w środę przed południem.
Powiedziałam pani w okienku, że chcę przelać 100 EUR, pani przeliczyła wg aktualnego kursu NBP, wpłaciłam w złotówkach, a właściciel apartamentu otrzymał od listonosza oczywiście równowartość 100 EUR w kunach chorwackich.
Potrzebny był tylko adres odbiorcy. Opłata od przelewu 13 zł. Nie można tym przekazem wpłacać na rachunek bankowy, ale są państwa gdzie można
http://www.poczta-polska.pl/Uslugi/plik ... Polski.pdf.
maro22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maro22 » 25.05.2012 08:04

bieder1 napisał(a):
maro22 napisał(a):Ja wysyłałem ze swojego konta w BPH wpisałem kwote, wybrałemwalute i tyle. Odbiorca potwierdził, że kasa doszła. Wy tu piszecie o jakichś kosztach pośredników i dochodzących niepełnych kwotach 8O

a dowiedziałeś się może ile to kosztuje w twoim banku ?
bo za darmo to nie było

Prowizja za przelew 200E wyniosła 10 zł i została ściągnięta po tygodniu... Mam zwykłe konto "srebrny sezam" w banku BPH. Przelicznik walut taki jak na stronie NBP więc jak to jest z tymi bankami ? Szczerze mówiąc to gdyby mi bank skasował 100 zł prowizji to po prostu bym zamknął konto w takim banku... Ot tak dla zasady.
matej.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matej. » 25.05.2012 17:23

matej. napisał(a):W citibanku za przelew 450 eur skasowali 10 zł, chociaz pan na infolinii powiedzial, ze bedzie kosztowało 5 zl :D

Po 5 dniach doliczyli mi koszty drugiego banu 22 zl , chyba nie tak źle.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 28.05.2012 23:28

Mam takie pytanie. Płaciłem zaliczkę do Czarnogóry jeszcze w marcu w kwocie 150 EUR.
mBank pobrał mi opłatę:
PROW. ZA PRZELEW ZAGR. I WALUTOWY - 20 pln
OPŁATA ZA KOMUNIKAT SWIFT - 5 pln
Czyli zapłaciłem 25 zł tak jak wiele osób pisało na forum. Kasa dotarła w ciągu kilku dni i wszystko ok.

Dziś po blisko 3 miesiącach pojawiła mi się na rachunku opłata:
PRZEL.WAL.WYCH. KOSZT BENEFICJENTA - w wysokości 45 zł

O co chodzi ??
junior
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) junior » 29.05.2012 07:37

Stendo napisał(a):Mam takie pytanie. Płaciłem zaliczkę do Czarnogóry jeszcze w marcu w kwocie 150 EUR.
mBank pobrał mi opłatę:
PROW. ZA PRZELEW ZAGR. I WALUTOWY - 20 pln
OPŁATA ZA KOMUNIKAT SWIFT - 5 pln
Czyli zapłaciłem 25 zł tak jak wiele osób pisało na forum. Kasa dotarła w ciągu kilku dni i wszystko ok.

Dziś po blisko 3 miesiącach pojawiła mi się na rachunku opłata:
PRZEL.WAL.WYCH. KOSZT BENEFICJENTA - w wysokości 45 zł

O co chodzi ??

Zaznaczyłeś opcję, że pokrywasz koszty banków pośredniczących i to są własnie te koszty. Na mLinii informują, że te koszty moga pobierać do pół roku po zleceniu - w zależności czy zagraniczny bank się upomni o nie czy też nie. Jakbyś kilka dni wcześniej zajrzał na listę przelewów zagranicznych - Twój przelew miałby status "wysłany koszty nie pobrane" czy tak jakoś - teraz jest jako "zrealizowany" (czyli koniec kosztów :) )
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 29.05.2012 18:33

junior napisał(a):teraz jest jako "zrealizowany" (czyli koniec kosztów :) )

Dzięki za wyjaśnienie.
Jesteś pewien, że ten złodziejski bank nie doliczy mi już żadnych dodatkowych prowizji jeżeli statut w tej chwili jest 'zrealizowany' ??
junior
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) junior » 29.05.2012 19:18

Stendo napisał(a):
junior napisał(a):teraz jest jako "zrealizowany" (czyli koniec kosztów :) )

Dzięki za wyjaśnienie.
Jesteś pewien, że ten złodziejski bank nie doliczy mi już żadnych dodatkowych prowizji jeżeli statut w tej chwili jest 'zrealizowany' ??

Sam żyję taką nadzieją :) , ale wygląda na to że już będzie spokój. Aż tak złodziejski to on chyba nie jest - znam gorsze.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 20.06.2012 20:44

A jednak. Ten złodziejski bank, czyli mBank pobrał mi dzisiaj kolejne 178 zł jako koszty przelewu. Przestrzegam wszystkich !!!!

Za przelew na kwote 150EUR pobrał standardową opłatę 25 PLN, 3 tygodnie temu pobrał kolejne 45 PLN a dzisiaj 180 PLN.

Odpowiedz jakieś niemoty z infolinii brzmi że tak mogą do pół roku pobierać jakieś prowizję.
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 20.06.2012 20:54

Ja to konto w tym banku zlikwidowałbym już po drugiej prowizji. Poza tym, jeśli bank ma konto na facebooku, też bym oficjalnie przestrzegał wszystkich użytkowników tego portalu.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 20.06.2012 21:31

Krzysztof66 napisał(a):Ja to konto w tym banku zlikwidowałbym już po drugiej prowizji. Poza tym, jeśli bank ma konto na facebooku, też bym oficjalnie przestrzegał wszystkich użytkowników tego portalu.

FB nie mam, ale przestrzegam tutaj ludzi - trzymajcie się z dala od mZłodziejskiego banku. A na pewno nie róbcie w nim przelewów zagranicznych. Taka instytucja głęboko będąca w komunie jak Poczta Polska może zrobić przelew za kilkanaście złotych a oni mają opłaty sięgające 50% przelanej kwoty !!!!!!!!!
matix
Podróżnik
prowizja w PEKAO SA

Nieprzeczytany postnapisał(a) matix » 21.06.2012 13:24

Niestety, trzeba najpierw sprawdzić a potem działać...
W PEKAO SA za zaliczkę w kwocie 100 EUR naliczono mi cztery różne prowizje - w sumie niecałe 100 PLN 8O
Trochę zmylili mnie niską prowizją za przelew na Słowację, który zrobiłem miesiąc wcześniej (50 EUR - 9,9 PLN). Trudno, zainwestowałem w swoje wykształcenie z zakresu bankowości :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone