napisał(a) sepia » 21.05.2012 17:48
bieder1 napisał(a):PabloX napisał(a):mariusz77 napisał(a):wysyłałem niedawno 100 euro z millenium, jasno mnie poinformowano, że prowizja banku to 0,5% kwoty minimum 20 zł a koszty banków pośredniczących 60 zł czyli zapłaciłem 80zł
Tak samo - w Millennium za przelew 100 euro zapłaciłem w tamtym roku 80 zł.
W tym roku wybrałem przekaz pocztowy - za 100 euro kosztuje to 13 zł plus 3 zł za zwrotne potwierdzenie odbioru. Pieniądze dotarły do Cro w ok. 5 dni, o czym wiem od adresata przelewu, aczkolwiek Poczta Polska od ponad 2 miesięcy nadal nie dostarczyła mi potwierdzenia odbioru
nie wiem czy dostaniesz potwierdzenie ponieważ mi Pani na poczcie nie chciała tej opcji sprzedać ponieważ doczytała ze swojej ściągawki że w Chorwacji nie ma tej opcji ... zdziwiło mnie to trochę ponieważ na forum czytałem że ludzie kupuja ale może się zmieniło ...
Wysyłałam pocztą w ubiegłym roku.
Nazywa się to list wartościowy. Wsadzasz do środka Euro a określasz równowartość przesyłki w PLN. W razie, jak list zginie, poczta odpowiada do zadeklarowanej wartości, nikt nie sprawdza, co jest w kopercie. Oczywiście jest opcja "za zwrotnym potwierdzeniem odbioru" dodatkowo płatna chyba 3 zł.
I tak wg cennika poczty polskiej dla wartości 450 (równowartość ok 100 Euro) liczą:
opłata zasadnicza 3 zł
opłata za wartość 9 zł
opłata za przesyłkę poleconą 5,30 (obligatoryjna)
opłata za potwierdzenie odbioru 3 zł (opcjonalnie)
razem: 20,30
dla np 200 Euro (zadeklarowane 900 zł) zmienia się opłata za wartość na 18 zł, czyli razem 29,30.
I wsio.
W tamtym roku tak wysyłałam. Wszystko było szybko i bez problemu, zwrotka też szybko wróciła.
Będę tak właśnie słać kaskę jutro-pojutrze.