napisał(a) paulr » 07.03.2018 11:03
agabe napisał(a):wczoraj kupiłam euro na mbanku po 4,20
po założeni konta walutowego zapłaciłam 5 zł za przelew do cro przelew SEPA
wiec szafa gra
paulr napisał(a):czyli koszt przelewu 46zł...
tak jak pisałem polecam zakładać darmowe konto walutowe,
euro kupuję tutaj
https://internetowykantor.pl/?pkt1=96806014 szybko przelewają a po zalogowaniu z linka dostaje się 1000 punktów na wymianę 1000 jednostek waluty (np 1000E) po średnim kursie zakupi i sprzedaży.
wiem że te 50zł to nie są jakieś wielkie pieniądze (ale ja wychodzę z założenia że lepiej je mieć niż nie) a pozatym 50zł to prawie połowa za miesięczną winietkę na SLO:)
Wiem że mbank ma swój kantor i ceny ma... no właśnie różne i to nie zależy od danej chwili a od osoby.
Ja mam konto w mBanku od praktycznie początków mbanku, mam tam walutowe, ubezpieczenia itp... a więc mbank uznał że dla mnie cena w ich kantorze powinna być nagrodą za tak aktywne korzystanie z ich produktów, a więc dostałem ceny około 16 groszy wyższe niż w kantorze internetowym, a co najlepsze kuzyn, któremu poleciłem by sobie otworzył konto walutowe w mbanku, co zrobił miał ceny walut w mbanku (ich kantorze) na porównywalnym poziomie co kantor internetowy (dlatego tu jak wyżej wyszło 4,2 przy obecnym kursie na poziomie 4,18) ale im bardziej korzystał i kupował tam waluty tym mbank podnosił cenę o 1-2 grosze aż doszedł do mojego poziomy:) więc na początku jest ok ale po pewnym czasie staje się to znowu nie opłacalne:( a szkoda bo zakup przez bank jest najszybszy i teoretycznie najbezpieczniejszy.