Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przelew do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 18.11.2017 21:26

Karolus1 napisał(a):dzięki ;)
rozumiem że z tych dwóch nr. konta, które dostałem wystarczy że podam IBAN ?

tak ;-) z przedrostkiem HR oczywiście ;-)
łącznie powinieneś mieć chyba 21 znaków
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 18.11.2017 21:39

Karolus1 napisał(a):dzięki ;)
rozumiem że z tych dwóch nr. konta, które dostałem wystarczy że podam IBAN ?

Dokładnie tak :)
HR06 2340 ............
Jak kolega wcześniej napisał 21 znaków lącznie z HR :wink:
Zresztą po wpisaniu IBAN i przejściu "dalej" można sprawdzić czy SWIFT się zgadza :) Dopiero po wpisaniu kodu i zaakceptowaniu przelew zostanie zrealizowany.
Karolus1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolus1 » 18.11.2017 22:24

dzięki wielkie
no to robię przelew i odliczam dni - żona i 4 letni synek dali się przekonać ;) na pierwszy "ogień" Istria
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 18.11.2017 22:29

Karolus1 napisał(a):dzięki wielkie
no to robię przelew i odliczam dni - żona i 4 letni synek dali się przekonać ;) na pierwszy "ogień" Istria

serio? raczej się jeszcze zastanów. zrobisz to pierwszy raz i jesteś już uzależniony :D masz jeszcze szansę :P
Karolus1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolus1 » 18.11.2017 22:33

ja od czterech lat się zbieram, najpierw nie bo praca, później nie bo malutkie dziecko, ale teraz koniec, nic mnie nie powstrzyma ;)
makarena2101
Plażowicz
zaliczka w formie listu z zadeklarowaną wartością

Nieprzeczytany postnapisał(a) makarena2101 » 01.12.2017 13:16

Witam
Proszę o pomocne informacje.
Znalazłam nareszcie odpowiedni dla mojej grupy dom w miejscowości Nemira u właściciela Drazen Ujdur . Wszystko super lokalizacja, cena itp. Już mieliśmy finalizować sprawę i wysłać zaliczkę ale ... Okazało się że właściciel nie podaje numeru konta tylko prosi o wysyłkę Euro listem o zadeklarowanej wartości na adres. Ponownie proszę go o nr konta , jednak on twierdzi że zawsze w ten sposób realizuje zaliczki.
Do Chorwacji jedziemy co najmniej po raz 5 i zawsze wysłaliśmy kasę na konto. Wiem że kiedyś ów sposób, był praktykowany bo Chorwacja nie była w UE a i ceny przelewów były duże. Jednak obecnie nastąpił duży postęp w tej kwestii i konto to nie problem. Żyjemy w dobie internetu.
Zapaliła mi się czerwona lampka, że może coś być nie tak.
Ale może się mylę. Może jednak Chorwaci nadal korzystają z starych metod.
Proszę forumowiczów o pomoc i informację czy na dzień dzisiejszy sposób zapłaty zaliczki poprzez list jest nadal praktykowany.
A może ktoś był u tego właściciela?
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 01.12.2017 17:21

W 2014 wysyłałem euro w liście bo tak chciała właścicielka :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.12.2017 19:28

Jak będziesz miał potwierdzenie, do kogo i jaka kwota, to nie powinno być problemu.
Ja pierwszy raz słyszę o takiej metodzie płacenia zaliczek, ale może to
starzy ludzie i nie mają konta w banku, jak Jarosław ;).
makarena2101
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) makarena2101 » 03.12.2017 21:25

dla mnie też to jakieś nie takie, dlatego chce się poradzić...
kolanko111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolanko111 » 12.12.2017 20:32

Wysłałem dzisiaj przelew za apartament dane do przelewu które dostałem od właściciela apartamentu był nr Iban nr Swift i adres banku Zagrabecka w Zagrzebiu plus imię i nazwisko właściciela bez jego adresu zamieszkania właściciela. Moje pytanie brzmi czy przelew dojdzie do właściciela po nr konta? Płaciłem z ING SHA pokrywa nadawca 5 zł.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 12.12.2017 20:37

Najpierw przelałeś a potem pytasz ? :mrgreen:
Przelew dojdzie :)
kolanko111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolanko111 » 12.12.2017 21:22

Nie ma obawy o oszustwo tylko o prawidłowość wykonania przelewu,pierwszy raz przelewałem pieniądze do Cro.Ostatnio pojechałem w ciemno i teraz wole zarezerwować . Czyli wychodzi na to że ten nr Iban jest indwidualnym numerem klięta,ja przesyłam do banku Zagrabecka a on księguje na koncue klięta (tylko spokoju nie dawało mi brak adresu klięta).
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.12.2017 21:44

kolanko111 napisał(a):Nie ma obawy o oszustwo tylko o prawidłowość wykonania przelewu,pierwszy raz przelewałem pieniądze do Cro.Ostatnio pojechałem w ciemno i teraz wole zarezerwować . Czyli wychodzi na to że ten nr Iban jest indwidualnym numerem klięta,ja przesyłam do banku Zagrabecka a on księguje na koncue klięta (tylko spokoju nie dawało mi brak adresu klięta).

Tak, IBAN to międzynarodowy numer rachunku bankowego. Różni się tym, że do rachunku bankowego dodawany jest kod kraju.
Nie ma powodu do obaw.
kolanko111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolanko111 » 16.12.2017 10:52

Jakie macie doświadczenie z długością luc czasem przelewu z Polski do Chorwacji.Wysłałem 4 dni temu i cisza?.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 17.12.2017 18:40

U mnie do jednych doszło po 3 dniach do drugich po 8 dniach ( podobno ) :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Przelew do Chorwacji - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone