Będę jechał do Chorwacji z Niemiec przez Austrię i Słowenię. Jako, że Chorwacja nie jest w Schengen, spodziewam się mniej lub bardziej oficjalnej kontroli na granicy.
Mieszkam w Niemczech, ale mam polski dowód osobisty i na nim podróżuję po EU, natomiast poruszam się wynajmowanym długoterminowo autem zarejestrowanym w Niemczech gdzie jako właściciel widnieje firma leasingowa.
Dodatkowo w Niemczech jako tako nie wydają mi żadnego potwierdzenia ubezpieczenia auta.
Czyli mam tylko niemiecki dowód rejestracyjny auta na firmę leasingową (zawsze przy umowach dają mi tylko to i nikt nie pyta o nic więcej), polski dowód osobisty i prawo jazdy.
Czy powinienem spodziewać się jakichś problemów na granicy w związku z powyższym?
Sprawdzają dokumenty ubezpieczenia, żądają jakichś upoważnień właściciela i nie wiadomo jeszcze czego?
Auto jest zupełnie nowe z fabryki, klasy premium i a ja dla kontrastu nie dbam o ubiór i chciałbym uniknąć sytuacji, że czegoś nie przewidziałem i stracę ileś godzin bo jakiś policjant zacznie myśleć, czy może nie transferuję skradzionego auta