Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przekraczanie granicy zaraz po ślubie

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 04.07.2012 11:09

Witam
Nie znalazłem stosownego tematu dlatego zakładam nowy. Oczywiście jeżeli takowy temat istnieje poproszę o link a ten temat usunąć ;)

W przyszłym tygodniu wybieramy się do CRO.
Problem polega na tym, że moja przyszła żona będzie miała jeszcze stare dokumenty Paszport, dowód osobisty, Prawo Jazdy.
W Urzędzie Stanu Cywilnego powiedziano nam, że w takiej sytuacji trzeba zabrać ze sobą taki akt małżeństwa/ślubu.

Mam pytanie - czy ktoś z Was przekraczał granicę w takich samych okolicznościach? Jak to wygląda i czy na Bośniackiej i Chorwackiej granicy robią jakieś problemy?

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc :)

Pozdrawiam[/i]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.07.2012 11:11

A tak dokładnie to w czym jest problem?

Bo kilka razy przekroczyłem granicę po ślubie...

Pozdrawiam

:lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2012 11:20

Na granicach nie trzeba okazywać aktu zawarcia małżeństwa :oczko_usmiech:
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 04.07.2012 11:29

Jacek S napisał(a):A tak dokładnie to w czym jest problem?

Bo kilka razy przekroczyłem granicę po ślubie...

Pozdrawiam

icon_lol.gif

Nie skumałeś ;) Napisałem powyżej, że to będzie wyjazd zaraz po ślubie de facto z dokumentami kobiety na inne nazwisko ;)

Janusz Bajcer napisał(a):Na granicach nie trzeba okazywać aktu zawarcia małżeństwa :oczko_usmiech:

Nawet jeśli w dowodzie jest inne nazwisko?
Wydawało mi się, że oni paszport wrzucają w jakiś czytnik i sprawdzają w systemie czy takowa osoba istnieje - wtedy będzie zonk bo jest jednak pod innym nazwiskiem :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2012 11:36

Na granicach nie mają danych osobowych z każdego polskiego USC :lol:
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 04.07.2012 11:38

Janusz Bajcer napisał(a):Na granicach nie mają danych osobowych z każdego polskiego USC :lol:

Czyli co? Jak sprawdzają na granicy autentyczność paszportu i czy dana osoba nie jest karana? Mają podręcznego szamana?
W ubiegłym roku wzięli nasze paszporty i sprawdzali.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.07.2012 11:45

Marceli Szpak napisał(a):Nie skumałeś ;) Napisałem powyżej, że to będzie wyjazd zaraz po ślubie de facto z dokumentami kobiety na inne nazwisko ;)

Może i nie ale...wydaje mi się, że dwie dorosłe osoby o różnych nazwiskach mogą jechać jednym autem...
:wink:
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 04.07.2012 11:51

Jacek S napisał(a):
Marceli Szpak napisał(a):Nie skumałeś ;) Napisałem powyżej, że to będzie wyjazd zaraz po ślubie de facto z dokumentami kobiety na inne nazwisko ;)

Może i nie ale...wydaje mi się, że dwie dorosłe osoby o różnych nazwiskach mogą jechać jednym autem...
:wink:

A Ty znowu swoje :D
Tłumaczę ostatni raz - dziewczyna będzie jechać na dokumentach w których widnieje inne nazwisko, podążając za logiką ma nieważne dokumenty. Będzie miała przy sobie Akt Małżeństwa/Ślubu z USC.

Pytanie, czy to wystarczy podczas kontroli ?
Uff :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.07.2012 11:54

A Ty dalej swoje... :wink:

Widnieje inne nazwisko czyli rozumiem, że Panieńskie.
I co z tego?

Dowód trzeba wymienić ale nie znalazłem nigdzie terminu więc przyjmijmy 30 urzędowych dni.
A paszport? Po zmianie nazwiska paszport z naszymi starymi danymi jest ważny przez 3 miesiące (za granicą 4 miesiące).

Ufff.

Nie denerwuj się. Tłumaczymy Ci z Januszem, że nie ma obaw.
:D

Pozdrawiam
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 04.07.2012 11:57

Jacek S napisał(a):Dowód trzeba wymienić ale nie znalazłem nigdzie terminu więc przyjmijmy 30 urzędowych dni.
A paszport? Po zmianie nazwiska paszport z naszymi starymi danymi jest ważny przez 3 miesiące (za granicą 4 miesiące).

Ufff.

Nie denerwuj się. Tłumaczymy Ci z Januszem, że nie ma obaw.
:D

Pozdrawiam

O i oto mi chodziło :) o te terminy :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Temat można zamknąć, wyrzucić lub pozostawić do osób z podobnymi obawami co moje :)
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
W razie problemów na granicy powołam się na Jarka S i Janusza Bajcera
Pozdrawiam :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2012 12:01

Marceli, sam akt ślubu nie wystarczy. Potrzebne jest jeszcze zaświadczenie o odbyciu nocy poślubnej. Nieskonsumowane małżeństwo jest nieważne :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.07.2012 12:07

Na granicach maja tylko tylko i wyłącznie !!! dane osób zastrzeżonych na wjazd lub wyjazd z różnych powodów ale zawsze mających związek z naruszeniem prawa:)

Jeżeli Wy przez Wasz akt małżeństwa ( w jakiś sposób podpadający pod paragrafy) zostaliście przez hm...... organy Państwa wyróżnieni i zastrzeżeni to inna sprawa :)
mamabea2007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamabea2007 » 04.07.2012 12:16

Janusz Bajcer napisał(a):Marceli, sam akt ślubu nie wystarczy. Potrzebne jest jeszcze zaświadczenie o odbyciu nocy poślubnej. Nieskonsumowane małżeństwo jest nieważne :wink:

Janusz, a ty myślisz, że po co oni jadą? :wink:

A tak poważnie, to uważam, że chłopaki mają rację:
jechać i się nie przejmować, że dokumenty jeszcze nie wymienione
:papa:
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 04.07.2012 12:19

Janusz, ty to dopiero masz kudłate myśli ;P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2012 12:24

Kudłate :lol: ale jakie przyjmne :lol: Życzę upojnych i gorących nocy w Cro. :idea: :)
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone