metal222 napisał(a):porto napisał(a):majzel napisał(a):Przy wyjeździe z Chorwacji w strone Węgier na autostradowym przejsciu granicznym jest kantor Ibusz, ale tam (w moim wypadku), mozna było wymienić tylko walutę. Matrice zaś można kupić na pierwszych dwóch parkingach znajdujących się przy autostradzie. Zjazdy na te parkingi są oznakowane i pisze (na tych oznakowaniach), że jest tam mozliwość zakupu matricy. Ja zjechałem na drugi z tych parkingów (zajazdów) i muszę powiedzieć, że jak dla mnie to troche dziwne rozwiązanie, bo ten parking(zajazd) nie znajdował się przy samej autostradzie tylko może z kilometr ( pare zakrętów trzeba było wykonać). Matrice kupowało się w tym zajeździe, chyba to taki chwyt, by oprucz matricy, gdy już tam bedziemy jeszcze coś zjeść - takie miałem odczucie. Od granicy do tych ww. opisanych zjazdów stacji benzynowej nie ma, (jest ale jeszcze parę kilometrów dalej i to już wam zostawiam czy jechać dalej do tej stacji czy zjechać wcześniej i mieć sytuację pewną). Pzdr.
Mylisz się, bo zaraz za granicą CRO/HU na autostradowym przejściu właśnie po lewej stronie w budce kupowałem e-matrice wracając końcem lipca.
Pozdrawiam.
Kolega majzel ma rację. Najbliższy oficjalny punkt po stronie węgierskiej gdzie można kupić e-matricę jest kilkanaście km za przejściem granicznym (trzeba zjechać z autostrady). Faktycznie przy wjeździe do HU z CRO jest po lewej stronie budka ale trzeba przeskoczyć przez metalowe bariery oddzielające jezdnie. Ja wracałem z Chorwacji 20 sierpnia i zaraz za granicą stał patrol węgierskiej policji i cofali wszystkich, którzy próbowali pokonac bariery. Kierowali nas do wspomnianego wyżej zajazdu.
Pozdrawiam
Raul73 napisał(a):Po pierwsze, tankując na stacji 45 kilometrów wcześniej, można nie dojechać do Słowacji na LPG (zależy którędy się jedzie) - a tankowanie na Węgrzech to tylko dla desperatów.
Po drugie: na stacjach autostradowych LPG kosztuje 5,12 kn, a na pozostałych (w tym w Gorican na INA) - 4,98 kn - po cenach z początku lipca.
Raul73 napisał(a):No i w dodatku na starym przejściu na 100% jest budka z winietami węgierskimi.
rotor napisał(a):Witam,
Czy możecie proszę potwierdzić (lub zaprzeczyć), ze stare przejście Gorican-Letenye (NIEautostradowe) jest czynne dla ruchu turystycznego również poza sezonem (wrzesień-maj)?
Będę wracał z Cro we wrześniu i chciałbym uniknąć 'niespodzianki'
Dziękuję i pozdrawiam