Re: Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja
napisał(a) Marsallah » 28.06.2022 10:00
evaEs napisał(a):Hejka
A rozważał ktoś drogę w Słowenii jak na foto, słowenia chorwacja przejście graniczne dobovec pri rogatcu?
Ja tak przeważnie jeżdżę przez Słowenię, z tym że w ub. roku na przejściu w Dobovu tworzyły się olbrzymie korki wywołane przez ogromną ilość ciężarówek przekraczających granicę w tym właśnie miejscu - w drodze powrotnej do Polski, jadąc od Durmanca, nie można było nawet dojechać do odbicia na Hum Na Sutli/Rogatec. Dlatego jadąc tamtędy, warto poradzić się Wujka Google i sprawdzić na mapach, czy się nie korkuje (i od której strony). Jest tam bowiem tylko jedno stanowisko (ok, są 2, ale zwykle otwarte jest tylko jedno w 1 kierunku).
Alternatywą w tym wypadku jest przekroczenie granicy w samym Rogatcu - nie zważaj na mój poprzedni wpis w tym wątku sprzed paru lat, w którym pisałem, że przejście w Rogatcu jest dostępne tylko dla obywateli HR/SLO - to nieprawda. Sam już rok temu tam przekraczałem granicę. To przejście jest tylko dla pojazdów osobowych, więc korków tam nie ma. Patrz tylko na ten ruch w Dobovcu, jeśli chcesz jak najszybciej dojechać do autostrady na Zagrzeb, bo droga do wjazdu w msc. Durmanec prowadzi przez Dobovec właśnie - wtedy warto pojechać z Humu Na Sutli (miejscowość graniczna po stronie chorwackiiej od Rogatca) w kierunku Pregrady, żeby ominąć Dobovec.