porschak napisał(a):dzięki, jeśli chodzi o precyzję to chodziło mi o to, że na mapie jest tam tunel (przejście w tunelu?) i nie wiem w związku z tym czy nie wynikają z tego jakies komlplikacje. Swoją droga może lepiej jechać Graz-Maribor-Ljubljana? Prosze o podpowiedź
ALL napisał(a):Jechałem obiema trasami, wydaje mi sie jednak że przez Graz-Maribor i Zagrzeb droga jest lepsza.
piotr gd napisał(a):Jadąc od Klagenfurtu do Ljubljany nie ma żadnego tunelu (przynajmniej większego), za to droga jest dość kręta i stroma, ale widoki piękne. Czasowo chyba niewiele dłużej niż jadąc przez Maribor.
niezawodny napisał(a):Ta droga to bez wątpienia perełka widokowa - w nocy rzecz jasna nie opłaca się jechać. Droga prowadzi przełęczą Loibl/Ljubelj a widoki i zakręty są niesamowite zwłaszcza po stronie austriackiej. Granica bardzo nietypowo przebiega w tunelu na końcach którego są "wopiści" Słowenii i Austrii. Jeżeli ktoś się wybiera na Istrię to droga ta warta jest rozważenia, wychodzi podobnie czasowo i kilometrowo jak przez Maribor a unika się korków w tym mieście.
P.S.
Jechałem nią na początku maja. Pomimo soboty ruch był zerowy, między Klagenfurtem a granicą spotkaliśmy raptem kilka samochodów.
niezawodny napisał(a):Ta droga to bez wątpienia perełka widokowa - w nocy rzecz jasna nie opłaca się jechać. Droga prowadzi przełęczą Loibl/Ljubelj a widoki i zakręty są niesamowite zwłaszcza po stronie austriackiej. Granica bardzo nietypowo przebiega w tunelu na końcach którego są "wopiści" Słowenii i Austrii. Jeżeli ktoś się wybiera na Istrię to droga ta warta jest rozważenia, wychodzi podobnie czasowo i kilometrowo jak przez Maribor a unika się korków w tym mieście.
P.S.
Jechałem nią na początku maja. Pomimo soboty ruch był zerowy, między Klagenfurtem a granicą spotkaliśmy raptem kilka samochodów.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi