Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejście Austria-Słowenia jadąc Klagenfurt-Ljubljana

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
porschak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porschak » 11.06.2006 16:56

Cześć witam wszytskich po raz pierwszy :-) Zamierzam jechać do Chorwacji drugi raz i zastanawiam się nad przejściem Austria-Słowenia jadąc od Klagenfurt do Ljubljany. Czy ktoś jechał tamtędy i czy wszystko było OK? Druga część mojego pytania dotyczy drogi z KRK do Dubrownika, ile ona zajmuje? Lepiej przejechac ją na raz czy zatrzymać sie w Splicie?
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 11.06.2006 18:59

[quote="porschak"]Cześć witam wszytskich po raz pierwszy :-) Zamierzam jechać do Chorwacji drugi raz i zastanawiam się nad przejściem Austria-Słowenia jadąc od Klagenfurt do Ljubljany. Czy ktoś jechał tamtędy i czy wszystko było OK?quote]

Ja jechalem ,bylo OK.
...na marginesie malo precyzyjne pytanie....
porschak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porschak » 11.06.2006 19:18

dzięki, jeśli chodzi o precyzję to chodziło mi o to, że na mapie jest tam tunel (przejście w tunelu?) i nie wiem w związku z tym czy nie wynikają z tego jakies komlplikacje. Swoją droga może lepiej jechać Graz-Maribor-Ljubljana? Prosze o podpowiedź :roll:
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 11.06.2006 19:45

Jadąc od Klagenfurtu do Ljubljany nie ma żadnego tunelu (przynajmniej większego), za to droga jest dość kręta i stroma, ale widoki piękne. Czasowo chyba niewiele dłużej niż jadąc przez Maribor.
porschak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porschak » 11.06.2006 20:09

Dzięki. Tak sobie pomyślałem, że może skoro już mam tą winietę na Austrię to wykorzystac ją trochę bardziej? :)
ALL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ALL » 11.06.2006 20:19

Jechałem obiema trasami, wydaje mi sie jednak że przez Graz-Maribor i Zagrzeb droga jest lepsza.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 12.06.2006 10:00

porschak napisał(a):dzięki, jeśli chodzi o precyzję to chodziło mi o to, że na mapie jest tam tunel (przejście w tunelu?) i nie wiem w związku z tym czy nie wynikają z tego jakies komlplikacje. Swoją droga może lepiej jechać Graz-Maribor-Ljubljana? Prosze o podpowiedź :roll:

Jeżdżę tą drugą do Cro. Droga jes niesamowita - ekstara widoki, a jak się wjedzie na szczyt to jest na co popatrzeć.

Tunel? Tak jest tunel, ale jest to tunel ok.50-100 m i jest "granicą" między pogranicznikami, nic sie nie płaci. "0" komplikacji. W tym roku też jadę tą drogą.

pozdro.
:wink:
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 12.06.2006 10:53

ALL napisał(a):Jechałem obiema trasami, wydaje mi sie jednak że przez Graz-Maribor i Zagrzeb droga jest lepsza.

Zgadzam sie, jest duzo lepsza, szybsza , co w moim przypadku (dziecko) jest istotne.
Jedynie odcinek kolo Grazu gdzie notorycznie sa objazdy zle oznakowane jest "taki se" oraz przejazd przez Slowenie, gdzie buduja (w przeciwienstwie do Polski) autostrade,ale jest to krotki kolo 25km odcinek.
Ja ci polecam ta trase Regenburg,Linz,Graz,Maribor, Zagrzeb.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 12.06.2006 11:29

piotr gd napisał(a):Jadąc od Klagenfurtu do Ljubljany nie ma żadnego tunelu (przynajmniej większego), za to droga jest dość kręta i stroma, ale widoki piękne. Czasowo chyba niewiele dłużej niż jadąc przez Maribor.

Potwierdzam... Dwa lata temu przycwaniakowałem wracając z Chorwacji do Polski i w Karlovacu, zamiast na Zagrzeb pojechałem już nie pamiętam na co, ale chciałem ominąć korki na autostradzie i granicy... W rzeczywistości to była droga przez mękę... W samej Słowenii kręte drogi, widoków niestety zero, bo jechaliśmy już nocą, a na granicy Austriacy o 1 w nocy przetrzepali nam samochód bo chyba chcieli się troszkę rozerwać, żeby nie zasnąć... A tak na marginesie, to chyba pierwszy raz po II wojnie światowej widzieli Polaków na tym przejciu granicznym, bo się patrzyli na nas jak na kosmitów... Już lepiej jest się tarabanić przez Zagrzeb, Maribor i Graz... Zawsze to sprawdzona droga...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 12.06.2006 19:49

Ta droga to bez wątpienia perełka widokowa - w nocy rzecz jasna nie opłaca się jechać. Droga prowadzi przełęczą Loibl/Ljubelj a widoki i zakręty są niesamowite zwłaszcza po stronie austriackiej. Granica bardzo nietypowo przebiega w tunelu na końcach którego są "wopiści" Słowenii i Austrii. Jeżeli ktoś się wybiera na Istrię to droga ta warta jest rozważenia, wychodzi podobnie czasowo i kilometrowo jak przez Maribor a unika się korków w tym mieście.

P.S.
Jechałem nią na początku maja. Pomimo soboty ruch był zerowy, między Klagenfurtem a granicą spotkaliśmy raptem kilka samochodów.
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 12.06.2006 20:00

Już lepiej jest się tarabanić przez Zagrzeb, Maribor i Graz... Zawsze to sprawdzona droga...
I polecam jadąc od Austrii wjechać na stare przejście .Mijamy w ten prosty sposób bramki wjazdowe na autostradę gdzie zazwyczaj tworzą sie koreczki .pzdr :wink:
pawel_46
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 13.06.2006 19:46

niezawodny napisał(a):Ta droga to bez wątpienia perełka widokowa - w nocy rzecz jasna nie opłaca się jechać. Droga prowadzi przełęczą Loibl/Ljubelj a widoki i zakręty są niesamowite zwłaszcza po stronie austriackiej. Granica bardzo nietypowo przebiega w tunelu na końcach którego są "wopiści" Słowenii i Austrii. Jeżeli ktoś się wybiera na Istrię to droga ta warta jest rozważenia, wychodzi podobnie czasowo i kilometrowo jak przez Maribor a unika się korków w tym mieście.

P.S.
Jechałem nią na początku maja. Pomimo soboty ruch był zerowy, między Klagenfurtem a granicą spotkaliśmy raptem kilka samochodów.

Potwierdzam. Jechałem tamtędy przez całą Austrię deszcz na samej przełęczy snieg a po str. Słowenii piękna pogoda . Jak z piekła do raju Zjeżdżasz w dół i nawet nie zauważysz jak już jesteś na Istrii. Polecam
porschak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porschak » 13.06.2006 19:52

Dzięki za pomoc wszystkim. Pojadę tak jak chciałem i pytałem. Jadę najpierw na KRK więc droga na Zagrzeb nie ma sensu. Pozdrawiam.
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 20.06.2006 12:35

pozwolicie ze przyłacze sie z pytaniem bo nikt nie potrafi udzielic odpowiedzi wszyscy sie kieruja droga w gory ktoredy jest lepiej jechac do Bledu przez tunel Karawanki czy wspomnianą trasą chodzi mi o czasktoredy jest krocej i szybciej jadac od Klagenfurtu
mako
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mako » 20.06.2006 12:38

też się podłączę do pytania

niezawodny napisał(a):Ta droga to bez wątpienia perełka widokowa - w nocy rzecz jasna nie opłaca się jechać. Droga prowadzi przełęczą Loibl/Ljubelj a widoki i zakręty są niesamowite zwłaszcza po stronie austriackiej. Granica bardzo nietypowo przebiega w tunelu na końcach którego są "wopiści" Słowenii i Austrii. Jeżeli ktoś się wybiera na Istrię to droga ta warta jest rozważenia, wychodzi podobnie czasowo i kilometrowo jak przez Maribor a unika się korków w tym mieście.

P.S.

czy jest przez ten tunel możliwy przejazd rowerem? mam na myśli czy nie ma znaków zakazu.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone