Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 15.10.2007 18:57

Buber napisał(a):Przejazd 86 jest szybki i miły, z wyjątkiem 3 czy 4 miejsc z ograniczeniem do 30km/h.
W tę sobotę wracając z cro, zaliczyłem opisywane wczesniej dwa "obowiązkowe" przystanki - Tesco w Szombathely (olbrzymi wybór pysznego salami, zakupy zabawkowe dla dzieci i klekoczący język ekspedientki) i legendarną knajpę w Csornej (z ciekawości i z chęci wydania ostatnich forintów).
Knajpa zasługuje na specjalną wzmiankę.
Wchodzimy do niej, a tam impreza - rżnie jednoosobowa kapela, lud tańcuje. Otwieramy kartę - właściciel nomen omen Attyla (nazwiska nie pamiętam) serwuje posiłki w jedynie 2 językach - węgierskim i polskim (nie ma co bawić się w tłumaczenie - niewiele to daje :D ). Porcje tzw. dla jednej osoby to naprawdę porcje dla 2,5 osoby. Jak kelner wniósł półmisek siedmiogrodzki, pytaliśmy go czy nas dobrze zrozumiał, bo nie prosiliśmy wersji dla dwóch osób :D . Jedzenia zostało dużo - facet chciał nam zapakować. Z normalnego napiwku ( ok. 12% czyli resztki forintów) strasznie się cieszył, dziękował, chwalił się koleżance itd.
W mojej ocenie - najbardziej klimatyczna knajpa w b.r.

No wreszcie ktoś mnie docenił. Gwoli sprostowania menu mają też w języku polskim. Co najciekawsze jemy tam od kilku lat i ceny się nie zmieniły. Prawie jak w Polszcze
zbys2006
Podróżnik
Przejazd przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbys2006 » 15.10.2007 22:08

Buber - mam zapytanie. Masz jakis namiar na nocleg na Węgrzech jadąc do Chorwacji drogą 86? Gdzie najlepiej przekroczyć w Polsce granicę zeby jechać 86?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.10.2007 22:32

Ja nocowałem w Lenti, tuż przed granicą ze Słowenią, w pensjonacie Hubertus. Cena przystępna, śniadanie spore i smaczne.
W Polsce granicę przekraczałem w Zwardoniu, ale nie jestem pewien czy to najlepsze miejsce.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 17.10.2007 13:01

Nocleg w Lenti
http://www.limba.com/objekt_detail.php? ... &idstatu=3

Czysto, spokój i cisza, właściwie wszędzie blisko. Rano dobre i obfite śniadanie. Byliśmy zadowoleni.

Pozdrawiam
Rafał
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 17.10.2007 14:41

zbys2006 napisał(a):Buber - mam zapytanie. Masz jakis namiar na nocleg na Węgrzech jadąc do Chorwacji drogą 86? Gdzie najlepiej przekroczyć w Polsce granicę zeby jechać 86?

Namiarów na noclegi nie mam żadnych bo nie miałem zamiaru spać na Węgrzech. Myślę że na pewno jest coś ciekawego w Csornej i Szombathely, ale trzeba w necie poszukać.
W Polsce granicę można przekroczyć gdzie się chce :wink:, ale żeby to miało największy sens (jak jedziemy do cro :D ), jest to raczej granica z północno - zachodnią częścią Słowacji albo północno - wschodnią częścią Czech (ja jechałem z BB, przez Cieszyn i dalej na Cadcę w SK). Natomiast granicę SK/H, aby od razu trafić na 86, przekraczamy najlepiej w Bratysławie/Rajce (ale bardziej na wschód też można). Zerknij na mapy - wszystko będzie jasne.
:papa:
lechu2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechu2 » 24.10.2007 19:29

Mam takie coś że chce przemknąć przez te kraje po drodze nie patrząc na nic ,byle szybciej na autoceste,a tam dopiero można zwolnić i się delektować tą piękną drogą.Bo to zawsze bliżej niż dalej Adriatyku.
Kasiula
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula » 21.05.2008 09:33

Dajcie jakis namiar na ta legendarna knajpe w Csornej:), jak dojechac, godziny otwarcia, czy mozna placic karta i wogole:)
K
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 21.05.2008 21:57

Kasiula napisał(a):Dajcie jakis namiar na ta legendarna knajpe w Csornej:), jak dojechac, godziny otwarcia, czy mozna placic karta i wogole:)
K

Knajpa jest przy przejeździe kolejowym. (przejazd jedyny w miejscowości Csorna).Jadąc od strony Polski po prawej stronie 100m za przejazdem
Płacić można wszystkim co aktualnie dają banki narodowe, pewnie bez juana, i peso.
Oczywiście można płacić kartą
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2008 11:05

Witam fanów 86-tki, ja pojadę tędy pierwszy raz ze względu na "Hitre Cesty",
przestudiowałem całą trasę bardzo dokładnie (min. Google Earth) i postanowiłem z kumplem że śmigniemy 86-tką do Kormed ale dalej wprowadzamy małą modyfikację(Hitra Cesta w Słowenii):w Kormed wskakujemy na "76" i śmigamy do Zalaegerszeg gdzie trasa zmienia się na "74" stąd kawałek i jesteśmy w Nagykanisza ,skręt w prawo , zmiana drogi na "7" i jedziemy do granicy w Letenye gdzie wskakujemy już na "Auto Cesta"do Zagrzebia.
Dlaczego troszkę na około:jedziemy pierwszy raz i dodatkowo w nocy,nie chcę pogubić się w okolicy Lenti drogi tam są bardzo "cieniutkie" tzn.lokalne i łatwo wylądować w "ege szege burokach",ten Madziarski język,nadłożymy ok.20km ale pojedziemy głównymi drogami gdzie trzeba być mocno "utalentowanym" żeby zgubić dróżkę.
Pozdrówka
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 23.05.2008 13:32

Szaki17.....czy mógłbys podac mi na e-mail dokładny rozkład tej trasy?Z góry wielkie adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2008 14:01

A ja sobie pojadę w tym roku przez Budapeszt.
Kilka lat temu jechałem - pytanko do osób jadących ostatni:

-jadąc M3 od Miskolca jechać przez centrum (most Elżbiety) do M7 czy z M3 zjechać na M0 (obwodnica :?: ) i włączyć się za centrum do M7.

- jak daleko jest już M7 , bo jak jechałem - była do Siofok.
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 23.05.2008 15:12

szaki17 napisał(a):Witam fanów 86-tki, ja pojadę tędy pierwszy raz ze względu na "Hitre Cesty",
przestudiowałem całą trasę bardzo dokładnie (min. Google Earth) i postanowiłem z kumplem że śmigniemy 86-tką do Kormed ale dalej wprowadzamy małą modyfikację(Hitra Cesta w Słowenii):w Kormed wskakujemy na "76" i śmigamy do Zalaegerszeg gdzie trasa zmienia się na "74" stąd kawałek i jesteśmy w Nagykanisza ,skręt w prawo , zmiana drogi na "7" i jedziemy do granicy w Letenye gdzie wskakujemy już na "Auto Cesta"do Zagrzebia.
Dlaczego troszkę na około:jedziemy pierwszy raz i dodatkowo w nocy,nie chcę pogubić się w okolicy Lenti drogi tam są bardzo "cieniutkie" tzn.lokalne i łatwo wylądować w "ege szege burokach",ten Madziarski język,nadłożymy ok.20km ale pojedziemy głównymi drogami gdzie trzeba być mocno "utalentowanym" żeby zgubić dróżkę.
Pozdrówka

Dokładnie tą trasą śmigam od czterech lat i wiem że nie ma gdzie zabłądzić. Przed Letenye od zeszłego roku jest nowe rondo i z tego ronda można pojechać prosto przez samą miejscowość Letenye lub zjechać na nową autostrade (kilkanaście km) troche miałem stracha bo pisze że autostrada jest płatna, ale te kilkanaście km przeleciałem w kilka minut
Pozdrawiam
Jacek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2008 15:19

ancia napisał(a):Szaki17.....czy mógłbys podac mi na e-mail dokładny rozkład tej trasy?Z góry wielkie adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :papa:

Dokładny rozkład jazdy tu,a moja modyfikacja jest w miarę czytelna,mając przed sobą mapę wszystko będzie jasne. :papa:Poza tym rozpiski jeszcze nie zrobiłem.
Ostatnio edytowano 23.05.2008 15:30 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 23.05.2008 15:26

Janusz Bajcer napisał(a):A ja sobie pojadę w tym roku przez Budapeszt.
Kilka lat temu jechałem - pytanko do osób jadących ostatni:

-jadąc M3 od Miskolca jechać przez centrum (most Elżbiety) do M7 czy z M3 zjechać na M0 (obwodnica :?: ) i włączyć się za centrum do M7.

- jak daleko jest już M7 , bo jak jechałem - była do Siofok.

W dzień ,przez most Elżbiety ,czy wogóle przez centrum,nie polecam.
W nocy nema problema.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2008 15:30

Janusz Bajcer napisał(a):....-jadąc M3 od Miskolca jechać przez centrum (most Elżbiety) do M7 czy z M3 zjechać na M0 (obwodnica :?: ) i włączyć się za centrum do M7......

Janusz, nic nie kombinuj :lol:
Jak wjedziesz M-3 bo Budapesztu to kierujesz się tylko i wyłącznie na M-7 i nic więcej Cię ma nie interesować, chyba, że się chcesz zgubić :wink:

Janusz Bajcer napisał(a):....- jak daleko jest już M7 , bo jak jechałem - była do Siofok.

Jest do końca Balatonu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone